Spre surprinderea noastră, ne-a plăcut Varadero. Era cât pe ce să-l sărim, pe principiul e prea aglomerat și turistic pentru viața mea. E ambele, deși la noi la mare e mult mai aglomerat, de exemplu, dar plaja e faină, la fel și apa, am avut noroc de o cazare super, serveau și mâncare (bună!), așa că nu ne mai dădeam duși. Dar s-a pus vremea de-a curmezișul…   

Se pare că în fiecare decembrie și ianuarie există o săptămână când vremea de Cuba o ia razna. De la 28 de grade, acele termometrului cad brusc și instantaneu la 19, chiar 16 grade! Adevărul fie zis, e iarnă și la ei, deși iarnă de aia să tot fie! Era amuzant că chiar și la 28 de grade, localnicii aveau pulovere și pantaloni, și rar vedeai câte unu-n apă, numa nebunii se scaldă iarna! Săptămâna din decembrie am ratat-o la mustață – am umblat cu haină groasă și fular, ne-a zis gazda din Havana – dar aia din ianuarie am prins-o din plin și nu mai scăpam de ea. Azi eram la plajă, cu fundu-n apă, a doua zi turna cu găleata, mă lua vântul pe sus și îmi puneam pe mine toate hainele din rucsac. De aia am plecat din Varadero, că la un moment dat am zis, știi ce, mai avem vreo 10 zile de vacanță, aici stau! La meteo zicea că spre Playa Giron e mai cald, ne-am dus încolo, dar vorba cântecului everywhere you go, always take the weather with you…

 

Varadero înseamnă doc uscat și prin secolul 16 era folosit ca bază pentru reparat nave. A fost și o mină de sare acolo, pe vremea spaniolilor, acum nu mai exploatează sare, ci petrol, cu ajutorul Canadei și Chinei (tot de la prietenii din Venezuela primesc petrol, al lor e prea greu pentru mașini, ei trimit doctori, ingineri, Venezuela le trimite combustibil, cât or mai avea și ăia). Abia la final de secol 19 Varadero devine destinație de vacanță, pentru cubanezi. Oamenii cu bani din Havana și orașul vecin, Cardenas, au voie să își ridice case de vacanță, o să observi că și acum Varadero are câteva vile faine, ascunse după garduri vii. Încep să vină și americanii, își construiesc și ei vile, le confiscă oamenii lui Fidel peste câțiva ani, la revoluție. Abia în 1990 industria de turism își turează motoarele, Fidel se prinde că-i rost de făcut bani și începe să ridice hoteluri. Și acum construiau la greu, au umplut bucata aia de pământ de hoteluri. 

Nu-i mare lucru de făcut prin Varadero – plajă, snorkeling (20 de dolari pentru 2 ore, dacă vrei să te ducă cu barca în larg), diving (70 dolari, 2 ședințe) și poate un tur spre Cayo Blanco (n-au vrut să ne vândă bilete, că se strica vremea) – la urma urmei e stațiune la malul mării, ce vrei mai mult? Plaja e imensă, cu nisip fain, e curățel, nu te calci în picioare, sunt locuri unde poți închiria șezlonguri, poți sta oriunde, apa e super, și vad că TripAdvisor a pus Varadero pe locul trei în top cele mai faine plaje din lume, înaintea unor plaje din Jamaica, Republica Dominicana, Seychelles, Grecia sau Portugalia. Chiar și așa, în opinia mea, dacă vrei plajă și apă mișto, nu te duci în Cuba. Am văzut foarte puțin din ea, deci e posibil să mă înșel, dar cred că Cuba e o experiență, nu o destinație de vacanță.  

Era plina plaja de ele, cica s periculoase

În ultima zi, că tot era frig rău, am luat autobuzul turistic – 10 dolari de persoană, valabil toată ziua, hop on, hop off (sunt două, cel roșu și Transgavioga). Hotel X, shopping mall, hotel Y, hotel Z…astea erau obiectivele. În afară de o peșteră, delfinariu și un fel de rezervație naturală (Reserva Ecologica Varahicacos*), hoteluri și mall-uri la greu. Asta apropo și de cazare, că din ce citisem, înainte de a ajunge acolo, aveam impresia că nu se poate sta decât la hotel, eventual all inclusive, că-n oraș nu-i nimic. Fals! Am luat harta la puricat și am găsit sute de case particulare. Da, nu-s la plajă, nu există casă pe plajă, doar hotelurile au permisă o așa aroganță, dar sunt la 5 minute, treci strada și ai ajuns. 

Daca te uiți pe hartă, o să vezi că Varadero e o fâșie în apă, la capătul ei sunt hotelurile de fițe, sunt și în oraș hoteluri, dar nu ca alea, însă Varadero, orașul unde odinioară stăteau aristocrații cubanezi și americani, e plin de case și mai toate au semn de casa particular pe ele. Și dacă pe o parte a fâșiei e autostrada, pe partea opusă e plajă cât vezi cu ochii. Oriunde ai sta în Varadero nu ești niciodată departe de plajă. Bucata de pământ e atât de îngustă de faci 5 minute, pe jos, dintr-o parte în alta, pe lat, că pe lung e de mers, mai mult decât ai crede la prima vedere. 

Unde te cazezi în Varadero

Nu-mi place la all inclusive în general, în Cuba nici atât, ne-am uitat la câteva hoteluri, de curiozitate, aveau niște prețuri șocante. Plus că hotelurile mai arătoase chipurile (pe afară cel puțin) erau toate comasate spre capătul stațiunii, altceva decât să lenevești la plajă nu poți face, ai nevoie de taxi dacă vrei să mergi undeva, măcar în oraș mai ai un paladar (restaurant privat), un bar, mai vorbești cu lumea, ca să nu mai zic că au trei piețe maricele, pline cu suveniruri simpatice și ieftine. Chestie de gusturi, evident.

Noi am rezervat în avans, în centrul orașului, lângă parcul Josone, direct de la proprietar, am găsit casa pe trivadvisor, i-am dat mail omului. Am plătit 45 de dolari pe noapte pe o căsuță cu dormitor, living, bucătărie, baie, un fel de studio imens cu de toate, și terasă într-o curte simpatică. Înainte de asta am stat într-un apartament, măricel, cu de toate, dar nu grozav, am plătit 35 de dolari și l-am găsit pe loc, pentru că ne-am hotărât să plecăm mai devreme spre Varadero, din Vinales. Am avut noroc, nu-i ușor să găsești cazare pe loc în Varadero, cred că-i mereu aglomerat. 

Prețuri de Varadero 

  • startere: 4-8$
  • pește: 8-15 dolari
  • creveți în sos roșu: 15$
  • calamari: 8-10$
  • pizza: 5-7$
  • sandwich: 2,5-4$
  • paste: 7-8$
  • cocktail: 5$ 
  • bere locală: 2$

Astea fiind prețuri de la restaurante decente, că unele au niște scoruri ca-n Londra. Calitate ioc, evident. Ne-am făcut veacul prin mall (centro comercial Hicacos), că acolo era semnal internet, nu de alta, și am observat că prețurile sunt mai mici decât în oraș, la mâncare și băutură, dar nu prea ai unde, totul e al guvernului, adică nașpa – am plătit și 1 dolar pe o bere locală și 1,5 pe una de import, sau 50 de cenți pe o cafea (proastă). Un mic dejun într-un astfel de loc costă 2-3 dolari de persoană, dar nici nu se compară cu ce ne dădeau oamenii ăia la casa particular, chit că plăteam 5 dolari. E jale cu mâncarea în Varadero, am avut noroc c-am nimerit la o casă faină și mai găteau oamenii ăia. Am dat 40, 50 de dolari pe o cină pentru doi în oraș, și am mâncat doar ca să nu ne culcăm flămânzi, mai prost și mai scump n-am văzut nicăieri pe unde am fost, prin Cuba. La casă ne-au cerut 12 dolari de persoană pentru un fel principal (pește sau fructe de mare), garnitură (salată, yuca prăjită), desert (flan cu dulceață de guava, Doamne, ce bun era! înghit în sec), suc natural de fructe, niște porții uriașe și super gustoase. 

Habar n-aveam, dar ne-a zis proprietarul casei la care am stat că Varadero e singurul loc din Cuba unde apa e potabilă, au stație de filtrare. Chiar și așa tot n-am băut-o și pe dinți m-am spălat tot cu apă din sticlă, dar m-am înfipt în salate și cocktail-uri, n-am mai rezistat. 

Cum ajungi în Varadero 

În 2017, un număr record de 1,7 milioane de turiști au vizitat Varadero (datele guvernului), nu doar pentru că-i cald și bine tot anul, ci și pentru că are aeroport internațional. E la 20-30 de minute de centru, sunt și autobuze, nu doar taxi-uri. Noi am ajuns cu autobuzul (Viazul) din Havana, am făcut 3 ore pentru că oprește în mai multe stații, înconjoară pe la aeroport, un taxi Havana-Varadero face mai puțin, vreo 2 ore. Autobuzul costă 10 dolari de persoană, la taxi colectivo (adică să împarți un taxi cu alții) cereau 20-25 de dolari.

*Reserva Ecologica Varahicacos e un fel de parc, micuț, un traseu prin pădure, printre peșteri, copaci vechi de sute de ani și pe alocuri mlaștină, nu-i extraordinar, dar dacă vrei să faci și altceva în Varadero decât plajă, merge. 5 dolari costă intrarea, durează cam jumătate de oră traseul, poți ajunge cu autobuzul turistic sau cu taxi. 

 

PS. dacă te duci pentru prima oară în Cuba s-ar putea să îți fie de folos articolul despre cazare, mâncare, transport, internet: Scurt ghid de Cuba