- Și care-i planul pentru Cuba? Unde mergeți?
- Păi ne gândeam noi la multe, dar nu vreau să fug prin Cuba, așa că am zis Havana, Vinales, Varadero sigur și dacă mai avem timp și chef, poate Trinidad.
- Poate Trinidad?! Musai Trinidad! Trebuie să mergi în Trinidad! E cel mai frumos oraș din Cuba!
Asta era o amică franțuzoaică, fan Cuba, și nu a fost singura care a ridicat în slăvi Trinidadul, alte două colege mi-au spus același lucru, nu mai zic de cubanezi care, la fața locului, ne-au recomandat să nu ratăm Trinidad. După vreo 3 săptămâni de Cuba, nu prea mai aveam chef de mers ore întregi cu autobuzul, am ajuns în Trinidad doar pentru că ne-am plictisit rău în Playa Larga și Playa Giron. Fraieri eram dacă-l ratam! Ne-a părut rău că n-am stat mai mult și am zis că dacă, prin cine știe ce minune, revenim vreodată în Cuba, Trinidad e singurul loc în care ne-am întoarce.
Poți ajunge în Trinidad din orice oraș din Cuba, toate autobuzele trec pe acolo și cred că oriunde ai fi, găsești niște omuleți cu care să împarți un taxi colectivo (ca să plătești mai puțin). Noi am plecat din Playa Giron și plănuiam să mergem cu autobuzul (Viazul). Biroul Viazul din Playa Giron e o cameră de 2 pe 2, cu un scaun și o masă vechi, la care stă singura angajată, cu un pix și o foaie. Calculator? Internet? Nope. Are doamna telefon mobil. A sunat la biroul din Cienfuegos – mai sunt 12 locuri pentru Trinidad, nu pot să vă dau chitanță, că n-am sistem informatic, dar vă pun pe listă, veniți cu juma de oră înainte de ora de plecare și vă dau biletele. Sigur prindem loc? Sigur! Sunteți primii pe listă! După două zile, primii pe listă, și toată lista de altfel, au fost urcați în mașinile localnicilor căci autobuzul era plin.
Cum arată mașina? Asta era tipa din Norvegia cu care am împărțit taxiul. Mă duc să verific, zice prietenul ei. N-are centuri! Noi mai mersesem cu bijuteriile lor americane așa că nici nu ne așteptam să aibă centură de siguranță, am zis merci că nu se rupe-n două. Angajata Viazul, care și-a sunat amicii taximetriști să ne ducă la Trinidad, s-a uitat la noi cu sinceră uimire și ne-a zis v-aș chema o mașină cu centuri de siguranță, dar nu cred că există vreouna în toată Playa Giron!
Merg sau nu merg? Că eu am treabă! Ăsta era șoferul, nervos că trăgeam de timp (speram să fie locuri în autobuz, s-a dus soțul să verifice) și că voiam lux (în traducere liberă centuri). Până la urmă am urcat în Volga veche și am plecat spre Trinidad. Plictisit nevoie mare, șoferul apăsa pedala de accelerație cât de mult putea, numa să ajungem odată, se gândea probabil că o să înnebunească trei ore cu noi patru. La un moment dat își dă haina jos și îl întreb, în spaniolă, dacă vrea să o pun pe geamul din spate. S-a luminat tot la față și de atunci n-a mai tăcut, mașina a încetinit, și-a scos telefonul să ne arate poze cu Fidel, ba chiar a tras pe dreapta de câteva ori, să ne explice mai bine care-i treaba cu Fidel, Raul și Cuba.
Așa am aflat că lucrează ca mecanic, că teoretic ar trebui să fie la muncă, dar nu poate trăi din salariu – îmi ajunge pentru 10 litri de motorină, că și-a luat licența de taximetrie ca să mai facă un ban, că preferă să plătească mai mult, ca să fie cu toate actele-n regulă, decât să dea șpagă în stânga și-n dreapta, că și-a comandat centuri de siguranță din Rusia, da n-au ajuns – voi mergeți o singură dată cu mașina asta, eu și familia mea mergem zilnic, că Fidel a fost un mare om și lider, că Raul poate să se ducă învârtindu-se, oricum nu face nimic – dacă se întâmpla o nenorocire, Fidel era primul! Raul? Vine și el după 10 zile, dacă vine!, că rația pe o lună nu le ajunge nici pe o săptămână, da tot e mai bun decât nimic, că singura problemă a Cubei e economia, sănătatea și educația sunt foarte bune, că n-are mari speranțe de la noul președinte (se schimbă garda săptămâna viitoare, se termină era Castro), dar măcar e mai tânăr, ne trebuie un om tânăr, bătrânii n-au schimbat niciodată nimic în țara asta. Și uite așa am ajuns la Trinidad.
Mi-a plăcut din prima. Străduțe înguste, cu piatră, pe care turiștii se amestecau cu localnicii printre case colorate, vechi de sute de ani, căruțe trase de cai, mașini americane, restaurante și magazine cochete. Încă nu văzusem Casa de la Musica, unde se adună lumea și dansează salsa, și fac asta nu neapărat pentru turiști, ca-n Havana, ci pentru că asta fac ei (era plin de localnici în interior, dar și pe scări, oameni de toate vârstele, mi-au rămas în cap un grup de bătrâni ce rupeau ringul de dans și o puștoaică de nici 5 ani ce dansa pe o masă, încurajată de mamă și bunică, se nasc dansând oamenii ăia; plus o franțuzoaică ce dansa ca nebuna cu un cubanez, de concurs erau, nu alta!), încă nu urcasem în turnul care-ți pune la picioare tot orașul, Trinidad nu-i despre obiective, e despre atmosferă. Deși nici locația nu-i de lepădat, între munți și dealuri verzi, la o aruncătură de băț de mare. Plus mâncare bunicică, prețuri decente. Mi s-a părut un oraș complet. Ne-a părut sincer rău că am pierdut o săptămână în Havana când puteam să stăm mai multe zile în Trinidad.
Nu rata turnul! Noi am urcat la apus, dar bag mâna-n foc că priveliștea e faină oricând. Biletul costă 1 CUC (adică 1 dolar). Și musai să mergi la plaja Ancon, e foarte faină. E aglomerat, dar nu peste măsură, e mai liber în direcția opusă hotelului, poți să-i zici șoferului să te lase pe partea mai puțin aglomerată. Spre hotel e și un restaurant, pe plajă (bună mâncarea), ne ziceau oamenii că mai e o barcă ce servește mâncare, dai comanda în avans și pe la amiază vine barca, sunt și niște omuleți care fac pizza (n-am avut tupeu să încercăm, bâzâiau prea multe muște pe acolo), sunt și cîteva baruri, sau pune ceva de ciugulit în rucsac, o să ai nevoie, noi am zis că stăm câteva ore și nu ne mai dădeam duși.
Cum ajungi la plaja Ancon? Cu autobuzul, taxi-ul sau bicla. E un autobuz turistic care trece pe acolo, biletul costă 5 cuc și e valabil toată ziua, doar că nu circulă foarte des. Orice localnic, că are sau nu licență, te duce la plajă, 8 cuc costă un drum, doar dus, prețul e general valabil, chiar dacă unii or să ceară mai mult (nouă ne-a cerut 10, am zis nu, 8! a cedat din prima, a încercat și el). Am împărțit mașina cu un cuplu de francezi, i-am găsit în stația de bus. La întoarcere ne-am combinat cu doi canadieni, vorba aia ne îndreptam toti 4 spre parcarea de mașini, de ce să plătim 4 dolari de persoană, când putem plăti 2*.
Dacă stai mai multe zile, poți da o fugă prin Topes de Collantes (rezervație naturală, munți, cascade) sau Valle de los Ingenios (world heritage site, fostele plantații de trestie de zahăr). Sunt tururi, mi s-au părut scumpe, dar cred că se poate și pe cont propriu, doar că-ți trebuie mai mult timp la dispoziție.
Nu aveam cazare în Trinidad, aveam o carte de vizită de la un cuplu pe care l-am cunoscut în Playa Larga, am zis că om găsi noi ceva, mergem din casă-n casă. N-a fost nevoie. Nici n-am coborât bine din taxi, că ne-au luat în primire oamenii la care erau cazați colegii de drum. Am plătit 25 de dolari pe o cameră în centru. Nimic deosebit, dar acceptabil. Cam 20-25* pe noapte e prețul pentru Trinidad, unii cer 30, treacă-meargă, dacă arată bine sau bagă și micul dejun, mai mult de 30 e deja … no way. Pe taxi am plătit 20 de dolari* de persoană, autobuzul era 12, văd că l-au făcut 13 acum.
Prețuri de Trinidad*:
- cafea 1$
- desert 1,5 – 2$
- calamari 12$
- pește la grătar 8$
- garnituri 1$
- startere 2 – 5$
- fel principal 7 – 12$
- tapas 1,5 – 5$
- bere 2$
- cocktail 2,7 – 4$ (*prețuri de ianuarie 2018, am zis dolar deoarece 1 CUC cubanez e egal cu 1 dolar american)
Și astea-s prețuri de restaurante de fițe, că la alții e și mai ieftin, comparat cu Havana și Varadero, Trinidad e super ieftin. Ne-am dus și noi la San Jose, e chipurile unul dintre cele mai bune restaurante din oraș, zice Tripadvisor, la fel a zis și gazda, plus că era la două case de noi, și era coada cât strada. Nu ne-a plăcut. Recomand mai degrabă La Botija. Cu stat la rând și acolo, dar zic eu că merită, a fost foarte bună mâncarea.
Și închei prin a zice ce mi-au zis și mie alții – dacă ajungi în Cuba, neapărat să treci prin Trinidad!
PS. dacă te duci pentru prima oară în Cuba, s-ar putea să-ți de fie de următorul articol: