De ce sa mergi la Aalborg

Vei spune, probabil, pai eu nu am ajuns sa vad Roma sau Paris si m-oi duce la Alborg. De ce nu? Comunitatea de romani e foarte mare, nici nu stii de unde sare o cunostinta, are doua universitati care ofera o serie de cursuri de licenta/master gratuit pentru cetatenii din UE, are aeroport, e la o ora de mers cu masina de cel mai nordic punct al Danemarcei, unde Marea Nordului si Marea Baltica isi dau intalnire, tot cam o ora faci si pana la Frederikshavn, excelent pentru plaja vara si „usa” spre Suedia sau Norvegia – din port pleaca zilnic feriboturi catre Goteborg si Oslo, asa ca nu se stie niciodata.

aalborg

Tot din Aalborg poti merge pe urmele vikingilor, la marginea orasului e un fost sat viking. Se mai pastreaza inca urmele caselor si multe pietre funerare, unele refacute altele originale. Dar si pe urmele vikingilor contemporani – in centrul orasului, pe strada plina de pub uri. Tot acolo vei gasi si cele mai vechi case din oras (ceva mai interesante decat cele facute de curand). 

Prietena Ina sta acolo de cativa ani buni si ne arata orasul luat cu asalt de barci si lume – odata la 4 ani e The Tall Ship Races.

Aalborg prin ochii unui localnic

Aalborg este un orasel cu vreo 200 mii de suflete si cu multe hoteluri (?!), caci se vrea un obiectiv turistic, fie si neconventional. Nu e un loc impresionant, nici prin arhitectura, nici prin vreo alta trasatura. Nordicii vin aici sa se distreze prin baruri pentru ca e mai ieftin decat in Norvegia ori Suedia, si sa faca cumparaturi de orice fel, din aceleasi ratiuni. Jomfru Ane Gade e celebra (local) strada tixita cu baruri, cluburi, plus cateva restaurante, unde de joi pana duminca inclusiv, lumea se distreaza in diverse feluri, despre care mai mult am auzit, decat sa fi experimentat first hand.

Sunt multi studenti, si danezi si internationali, iar cand iesi pe strada auzi tot felul de limbi, inclusiv romana, ceea ce zic eu ca e nice. Engleza e terenul comun intre toate natiile conlocuitoare de aici; e folosita atat de mult, incat unii danezi au inceput sa creada ca de aia nu invata strainii daneza mai repede. In fine, ideea era ca atmosfera e oarecum internationala, daca prinzi o zi fara ploaie si cu magazinele deschise, astfel incat sa poti face o baie de multime…

Dar, odata la 4 ani, se intampla The Tall Ship Races. Asta schimba si infatisarea si atmosfera Aalborgului. Fiordul se umple de vase cu vele, din nu stiu cate tari, lumea iese buluc la plimbare si concerte, iar turistii iau o pauza de la rutina cumparaturilor. Cladirea cu care se mandresc aalborghezii, Utzon Center, abia se mai vede de catarge. Promenada de-a lungul apei prinde viata si chiar daca ar fi sa iesi singur cuc la plimbare, tot nu ai cum sa te simti singur. 

Corabia noastra preferata, Shtandart (care e de fapt fregata), e o replica dupa modelul comandat de tzarul Petru, prin 1703, si detaliul meu preferat din designul fregatei Shtandart. Totul e din lemn, ca acum 3 secole, iar cabinele sunt mici si cu lumanari la geam – pentru o vizita de 5 minute e dragutz; nu stiu cum ar fi pentru cateva luni pe mare.

Pe langa apa de gasesc tot felul de chioscuri si caravane cu mancare si bere. Eticheta e total relaxata, adica iei ce ai de luat to go si gasesti un loc la marginea aleii sau pe iarba, unde stai la taclale si la admirat privelistea. E un mix interesant de aglomeratie, muzica, zgomot si contemplatie. Nu as ridica Aalborgul in slavi, dar Tall Ship Races + Aalborg e cu totul alta treaba.

Nu mai stiu sigur, dar parca majoritatea vaselor dau voie tuturor gura-casca la bord. E si un mic balci – asa l-am vazut eu, cine stie, poate ideea organizatorilor o fi fost o replica in miniatura a London Eye-ului…Tunurile in miniatura sunt functionale si domnii costumati (ca de balci) sperie pescarusii din cand in cand cu bubuieli. Cica unora le place. Pas. Concerte muuuulte. Pe ambele maluri ale fiordului sunt zeci de terase improvizate unde se bea bere si se asculta muzica, nu de putine ori live. Vin tot felul de band-uri, de toate varstele si pentru toate gusturile. 

Peste fiord trece un pod care leaga cele doua parti ale Aalborgului. Multa lume se opreste la mijlocul lui (e si pietonal si de masini) si fotografiaza ce prinde. Noi am vazut de cateva ori capete de foca iesind din apa, dar in perioada cu Tall Ship Races nu au ce cauta in zona, e prea multa agitatie. 

________________

La o ora si jumatate de Aalborg, cu masina, e Aarhus (se poate si cu trenul, dar noi de fiecare data cand am mers in vizita am avut masina, sa colindam mai bine).

 

Aarhus in culorile curcubeului

Aarhus e pe locul doi, dupa Copenhaga, cand vine vorba de marime, nu-i la fel de cunoscut si poate nici nu are atat de multe de oferit ca mult mai celebra capitala daneza, dar merita o vizita. Mai ales daca sunteti interesati de arta, natura si locuri mai putin umblate de turisti. Noi am fost, ce-i drept doar cateva ore, si nu ne-a parut rau.

Cu ce se lauda Aarhus: Aros. E doar un muzeu, vor zice unii dintre voi. Asa e, dar e diferit. Au tot felul de „colectii” interactive si arta daneza de la inceputurile ei si pina in zilele noastre. O sa va socheze un pic cea contemporana, sau nu, poate suntem noi prea mironosite. La ultimul etaj veti vedea un cerc imens in culorile curcubeului. E atractia principala a muzeului – sa te plimbi pe platforma parca suspendata in aer si sa vezi orasul in rocvaiv. Intrarea la muzeu costa 120 de coroane, adica in jur de 16 euro, iar vizita dureaza cel putin doua ore.

Parcul Caprioarelor (Dyrehaven). E o mini gradina zoologica, cu putine exponate, dar in mediul lor natural. Daca aveti noroc, poate vedeti si mistretii, noi n-am avut, iar cerbii si caprioarele va vor manca din mana…la propriu. Intrarea e gratuita, trebuie sa platiti doar punga de mere sau morcovi pentru micii cersetori. Sunt destul de prietenosi, iar daca vin repede spre voi inseamna ca n-au mai mancat morcovi de ceva vreme, nu va panicati. Daca vin cu coarnele-n fata si se uita urat…atunci fuga e rusinoasa, dar e sanatoasa. Glumesc, au fost blanzi ca niste mielusei si chiar ei sunt cei care se sperie daca faci miscari bruste.

Marselisborg, resedinta de vara a familiei regale – eu nu am mai ajuns, dar am inteles ca are o gradina de trandafiri superba, centrul vechi si muzeul centrului vechi/Den Gamle By, parcul Tivoli, gradina botanica, le gasiti pe toate pe site-ul oficiului de turism, pana ajungeti la Aarhus.

 

Citeste si Mare si desert de Danemarca