In 2017 Aarhus va fi capitala culturala europeana, alaturi de Pafos (Cipru).

Aarhus e pe locul doi, dupa Copenhaga, cand vine vorba de marime, dar in 2017 va fi fruncea. Nu-i la fel de cunoscut si poate nici nu are atat de multe de oferit ca mult mai celebra capitala daneza, dar merita o vizita. Mai ales daca sunteti interesati de arta, natura si locuri mai putin umblate de turisti. Noi am fost, ce-i drept doar cateva ore, si nu ne-a parut rau.

Cu ce se lauda Aarhus:

Aros. E doar un muzeu, vor zice unii dintre voi. Asa e, dar e diferit. Au tot felul de “colectii” interactive si arta daneza de la inceputurile ei si pina in zilele noastre. O sa va socheze un pic cea contemporana, sau nu, poate suntem noi prea mironosite. La ultimul etaj veti vedea un cerc imens in culorile curcubeului. E atractia principala a muzeului – sa te plimbi pe platforma parca suspendata in aer si sa vezi orasul in rocvaiv. Intrarea la muzeu costa 120 de coroane, adica in jur de 16 euro, iar vizita dureaza cel putin doua ore.

Parcul Caprioarelor (Dyrehaven). E o mini gradina zoologica, cu putine exponate, dar in mediul lor natural. Daca aveti noroc, poate vedeti si mistretii, noi n-am avut, iar cerbii si caprioarele va vor manca din mana…la propriu. Intrarea e gratuita, trebuie sa platiti doar punga de mere sau morcovi pentru micii cersetori. Sunt destul de prietenosi, iar daca vin repede spre voi inseamna ca n-au mai mancat morcovi de ceva vreme, nu va panicati. Daca vin cu coarnele-n fata si se uita urat…atunci fuga e rusinoasa, dar e sanatoasa. Glumesc, au fost blanzi ca niste mielusei si chiar ei sunt cei care se sperie daca faci miscari bruste.

IMG_3235.JPG IMG_3267.JPG IMG_3289.JPG IMG_3299.JPG IMG_3342.JPG IMG_3350.JPG IMG_3266.JPG

Marselisborg, resedinta de vara a familiei regale – eu nu am mai ajuns, dar am inteles ca are o gradina de trandafiri superba.

Centru vechi si muzeul centrului vechi/Den Gamle By, parcul Tivoli, gradina botanica, le gasiti pe toate pe site-ul oficiului de turism, pana ajungeti la Aarhus. Si mai sunt o multime de locuri de vizitat pe langa Aarhus.

Aarhus e la trei ore de Copenhaga, cu masina, la cel mult doua ore de Aalborg și la doua ore si jumatate distanta de cel mai nordic punct al Danemarcei, Skagen.

 

PS. articol actualizat in octombrie 2016