Se fac acuși 10 ani de când prietena Ina s-a mutat în Danemarca (omg! nu-mi vine a crede că a trecut atât!) și cu ocazia asta am convins-o să ne recomande 5 locuri mai puțin bătute din Copenhaga. Eu încă nu pot să scriu, sunt în depresie post concediu, abia m-am întors din Algarve, noroc cu prietenii 😀  

 

Eu, care mă gândesc mereu la ”unde să plec weekendul ăsta?”, evit de regulă răspunsul oarecum evident ”la Copenhaga”, în mare pentru că mi-am zis mereu că ar fi un fel de Aalborg mai mare (not true), și pentru că e foarte scumpă cazarea – variantele mai ieftine sunt mereu ocupate, dacă nu mă uit din timp. Însă, de opt-nouă ani de când stau în Danemarca, am tot ajuns, inevitabil, și în Copenhaga. Ba în tranzit, ba în vizită cu prieteni sau rude, ba de nevoi administrative, ori la nu mai știu ce cursuri. Și adunate cap-la-cap, frânturile astea fac o imagine frumoasă, de oraș nordic ca un fel de understatement, relaxat, hipster-cool, simplu și elegant.

Din experiență proprie, recomand:

1.Grajdurile regale, The Royal Library Garden, turnul Parlamentului (Folketinget)

Clădirea Parlamentului, Christiansborg, este vizitabilă, unele părți cu plată, altele gratis. Eu am vrut să urc în turnul Parlamentului, să văd orașul de sus. Asta a fost gratis. Am prins o zi noroasă și au ieșit niște poze dramatice, cu cer plumburiu. Cât am așteptat să se deschidă turnul (la 11), am dat o tură și prin grajdurile regale, unde tocmai se pregăteau să scoată caii la exerciții. Au și un muzeu, acolo nu am ajuns încă. Se poate asista și la sesiunile parlamentare, nici la asta nu m-am încumetat, îmi e de ajuns că aud politicienii la știri 🙂 Dar, dacă vă interesează, găsiți detalii pe site-ul lor.

2. Nørreport: foodmarket (Torvehallerne), fleamarket, grădina botanică, Rosenborg, două parcuri

Nørreport e un nod de stații de tren și metrou, cu multă mișcare și plin de energie. De aici se poate ajunge rapid, pe jos, în câteva locuri interesante. Ørstedparken e în apropiere, iar în drum spre parc treci pe la un foodmarket numit Torvehallerne, cu tot felul de standuri la interior și piața de legume&fructe la exterior, foarte simpatic. Loc bun de potolit foamea sau pofta, se găsesc mâncăruri variate și prețurile sunt OK.

Doi pași mai încolo de Torvehallerne, e bazarul de haine în aer liber, Copenhagen Flea Market. Mie mi s-au părut prețurile un pic cam mari, însă vin oameni cu haine și accesorii de firmă la care eu nu mă pricep, deci fiecare cu preferințele lui. Atmosfera, în schimb, e foarte faină. Cred că am căscat gura pe acolo cel puțin o oră, e muzică, se vinde cafea la o mașinuță ambulantă, lumea se tocmește, stă de vorbă, se relaxează. În apropiere e și Grădina botanică. O menționez scurt, mereu zic să intru, și mereu o sar. Intrarea este liberă, doar pentru The Palm House și The Butterfly House se plătește bilet (60 de coroane, aprox. 8 euro).

Tot în zonă e și Kongens Have (Grădina regelui), unde se afla și castelul Rosenborg, o clădire relativ mică, dar foarte frumoasă, de carte poștală. Kongens Have e plin de copaci, arbuști și mult gazon, unde, pe vreme bună, se adună lumea la vorbe, la picnic, la plimbare. Sunt și răsaduri cu flori, depinde de sezon, iar chiar lângă castel, e o mini-grădina de trandafiri, Rosenhaven. Rosenborg se vizitează, văd în pozele de pe site-ul lor că e foarte frumos și pe dinăuntru, și găzduiește o colecție de bijuterii regale. Eu l-am admirat până acum doar din gradină. Odata și odată, ca niciodată…

 

3. Christianshavn: Amsterdam-like & boem

Christianshavn e un cartier mai boem, e vecin cu Christiania, și se întinde de-a lungul unui canal care seamană foarte mult cu Amsterdamul. Tururile cu barca trec și pe aici, locul e colorat la propriu – casele se înșiră în culori diferite pe ambele maluri – pe strazile pietruite se întind terasele, și ancorate stau ambarcațiuni transformate în locuințe, cu ghivece de flori la exterior. Asta e canalul meu preferat, deși Nyhavn e vedeta Copenhagăi, și recunosc că zumzăiala euforică din Nyhavn e molipsitoare. Christianhavn e mai calm, are o nostalgie fără tristeți, o veselie mai potolită, un dolce far niente. Înspre stația de metrou se animă cartierul, lumea se miscă mai repede, intră și iese din cafenele, magazine.

Cum mergi dinspre Christianshavn spre Christiania, dai de Vor Frelsers Kirke (Biserica Mantuitorului), care are un turn în spirală simpatic, de unde poți admira cartierul și orașul. Chiar am vrut să urc la cea mai recentă vizită, însă tocmai fusese o furtuna de cinci minute și au închis accesul. Nu costă mult (35/50 de coroane, 5-7 euro, depinde de perioadă), am rămas bosumflată că nu am putut urca.

4. Amager: plajă, plajă, plajă

La ultima vizită în Copenhaga am decis să luăm un autobuz către Amager și de acolo să ne întoarcem pe jos înspre centru. A fost o idee foarte bună, am mers în ziua aia cât merg de regulă într-o săptamână întreagă. Amager e o insulă lângă – și acum parte din – Copenhaga, cu plajă multă, multă, multă. Cui îi place marea, se duce în Amager. Motive sunt mai multe, Visit Copenhagen are o listă cu 10: de ce să mergi la Amager. Și tot ei au și poze, că eu am fost ocupată cu admiratul 🙂

Istoria cartierului e amuzantă. I se spunea lortøen (literalmente insula de rahat), pentru că aici goleau latrinele din oraș înainte de a se face sistemul de canalizare. Si acum se glumește pe seama poreclei, însă Amager, ca multe alte locuri, s-a schimbat complet. Insula e un mini-oraș în sine, cu cartiere rezidentiale de blocuri și case, baruri, cafenele, buticuri, și clădiri de apartamente noi-nouțe, chiar peste drum de plajă, unii îi spun acum Costa del Amager 😀

De pe plajă se vede în zare Øresundbroen, podul-autostradă-cale ferată care leagă Danemarca de Suedia, și care a devenit o imagine iconică pentru arhitectura daneză. Bănuiesc că vara e cel mai potrivit de plimbat pe plaja din Amager, însă în orice alt anotimp marea e frumoasă în felul ei.

5. Dyrehaven – suburbie posh

În Dyrehaven (pădurea cu căprioare) am fost mai demult, și îmi amintesc vag un domeniu mare, cu sute de căprioare și cerbi semi-sălbatici, printre care și câteva exemplare albe-albe (albinoși? chiar nu știu, foarte frumoși, toți). În capul meu de amintiri amestecate, seamană foarte mult cu parcul Richmond, din Londra, cu diferența că Dyrehaven e pe coasta mării. Nu foarte departe e Belleview Beach, unde eu, din păcate, nu am ajuns. Încă! Dyrehavn e ceva mai departe de oraș, însă există transport în comun, în 20-30 de minute ești acolo. Google maps zice o oră, dar aplicația mea de transport în comun (Rejseplanen, foarte folositoare în DK) zice între 24 și 26 de minute.

Dyrehaven/sursa: Visit Copenhagen

Toată zona de lângă domeniu e mega-extra-posh, Hellerup și Klampenborg sunt suburbii de fițe pe malul mării, pline de vile și grădini care de care mai răsărite. Eu am ajuns în Hellerup pentru că acolo e ambasada, și am dat o tură până la apă, de curiozitate. Am simțit imediat că e something special 🙂 Grădinile mai spațioase, casele mai rare, blocurile mai noi și mai luxoase, iahturi și iahtulețe la mal. Chiar și așa, nimic nu e too much in your face. Un pic de understatement nu strica, și ăsta e stilul în Copenhaga, chiar și în cartierele de fițe.

 

Mai sunt, evident, multe alte locuri de vizitat în Copenhaga – Strøget (shopping pietonal), Glyptoteteket (muzeu de artă), Nyhavn (canalul cel mai animat), Amalienborg (rezidența regală), Mica Sirenă, Tivoli, castelul Kronborg – dar probabil știi deja de ele, le găsești peste tot, am vrut să îți prezint o Copenhaga mai puțin celebră. E o capitală micuță, dar nu duce lipsă de locuri interesante.