Copenhaga – o altfel de capitala

Am vizitat Copenhaga la o luna dupa Paris, deci… soc. E altceva fata de restul capitalelor europene. Nu o sa gasiti lux, opulenta, cladiri si poduri incarcate de statui. Veti gasi in schimb un oras plin de viata, vechi de sute de ani, dar foarte modern, care te surprinde prin simplitate. Frumusetea lui vine din ordine, din contrastul de culori, din cladirile elegante, din canalele pline de barci, din multele zone verzi. Pare greu de crezut ca unele dintre cele mai cunoscute povesti pentru copii au fost plamadite aici (Hans Christian Andersen a locuit la Copenhaga). Nimic nu te duce cu gandul la basm, ci mai degraba la o realitate foarte bine organizata.

Ce mi-a placut cel mai mult, la capitolul obiective? Nu, nu mica Sirena. In drum spre ea veti observa o biserica ce nu prea se potriveste peisajului, in stil baroc, cu o statuie imensa la intrare. E biserica anglicana. Mi s-a parut foarte frumoasa, la fel si zona.

dk4_fhdr

La cativa pasi e cartierul armatei – case vechi de sute de ani locuite acum de angajatii armatei. Contrastul dintre cladirile caramizii si dealurile pline de verde din jur e atat de simplu, dar atat de placut privirii. 

Ce mai merita o vizita: 

Palatul regal, si daca sunteti in zona pe la amiaza veti asista si la schimbarea garzii, in jur de 12.00. La fel, simplu, nu e atata deranj ca la Buckingham. Iar daca ati ajuns la Palatul Regal nu aveti cum sa ratati Domul. 

Castelul Rosenborg – gradina e superba, noi am vazut-o iarna, cred ca vara e si mai si.

-Inapoi in centru treceti pe la Parlament, apoi puteti da o fuga in Nyboder, unul dintre cele mai vechi cartiere din Copenhaga. Siruri, siruri de case galbene (tocmai au intrat intr-un proiect de renovare).

-Daca va tine, puteti intra in zona crepusculara a capitalei daneze – Christiania – orasul liber. Legile care li se aplica tuturor danezilor acolo nu au valoare, asa ca locuitorii sunt saraci, dar fericiti :-p Sau o fi de la altceva? (zona e celebra pentru vanzarea de droguri).

-Tivoli, Disneyland-ul Scandinav – nu am intrat, nu ma pasioneaza.

Daca vi se face foame, nu va recomand terasele din port,Nyhavn (portul nou). Sigur le veti remarca, dar veti observa si preturile. O cafea, de exemplu, costa si 9 euro. In schimb, pe strada pietonala, Strøget, cea mai veche si cea mai mare strada pietonala din lume, se pare, preturile scad simtitor. Parcarea tin minte ca era foarte scumpa (hotelul la care am stat nu avea parcare), am avut masina doar pentru ca veneam din Aalborg și am vizitat si Aarhus, Skagen, altfel, pentru cateva zile doar prin Copenhaga, chiar nu-i nevoie de masina, e o grija in plus, sa nu mai zic de cheltuiala. 

Copenhaga mi s-a parut un oras perfect pentru un city break, e micut, aproape toate obiectivele sunt comasate in centru, castigati timp daca luati vaporasul care va duce prin punctele importante.

 

Iarna in Danemarca
 
Am zis in titlu keep it simple deoarece acesta pare a fi sloganul danezilor. Totul, incepand cu arhitectura si terminand cu mancarea, este simplu. Atat de simplu incat poate parea banal. Cladirile au toate acelasi stil si aproximativ aceleasi culori – caramiziu si gri. Cele vechi sunt ceva mai „atragatoare” prin arhitectura si colorit, dar la fel, nimic pretentios. Pana si palatul in care locuieste familia regala e de o simplitate surprinzatoare. Casele sunt cam de aceeasi inaltime, culoare si forma.
 
Mancarea traditionala? Cartofi la cuptor, dulci evident, si sandwich-uri – nu radeti, ei se mandresc cu sandwich-urile lor simple, cu paine cu seminte, in combinatii inedite, ce-or fi facand aia la restaurantul ala din Copenhaga de e cel mai bun din lume…nu stiu. Nu se lasa bacsis la restaurante, aproape toti vorbesc engleza, e frig (noi am prins si -1 grad, deci nu e iarna romaneasca, dar bate vantul si e umezeala asa ca e destul de rece), verile sunt si ele racoroase, iarna ziua e atat de scurta incat nici nu simti cand trece – se intuneca la ora 4 asa ca pe la 3 deja ne porneam spre casa, daca eram prin vreun oras vecin, m-as duce vara, cand e zi si la miezul noptii 🙂
 
 

Cu 4 lucruri nu glumesc danezii – regina, berea, dulciurile si artificiile. La fiecare sfarsit de an cei aproximativ 5 milioane de locuitori asculta discursul reginei, cu paharul de sampanie in mana. Cand vine vorba de bere… sa curga valuri. Dulciurile…nu ati mancat niciodata atat de dulce, trust me! Inainte de a ajunge acolo, auzind de taxa pe zahar pusa de Guvernul danez, am zis ba, astia exagereaza! Nu, nu exagereaza, danezii nu-s zdraveni cand vine vorba de prajituri. Sunt fani artificii. Se zguduie cerul inca de dinainte de Craciun si o tin tot asa pina dupa Revelion. Ce fac de Revelion e de la sine inteles – nici daca ar da Primaria artificii nu i-ar intrece (la ei pe treaba asta nu se cheltuie bani publici, fiecare cumpara si „arde” bugetul propriu). De Revelion, dupa cam o ora de explozii, nu se mai vedea orasul de ceata…

Concluzia – altceva fata de restul Europei, interesant, de vazut.