V-am mai povestit eu despre Aalborg, dar acum vorbeste specialistul. Cei aproape 3 ani de stat pe malul fiordului ii confera titlul de “stie ce spune”. Si daca in general Aalborg nu e vreo metropola care sa atraga turistii ca un magnet, odata la 4 ani uscatul, si mai ales apa, se umplu de straini. E The Tall Ship Races

aalborg

Aalborg este un orasel cu vreo 200 mii de suflete si cu multe hoteluri (?!), caci se vrea un obiectiv turistic, fie si neconventional. Nu e un loc impresionant, nici prin arhitectura, nici prin vreo alta trasatura. Nordicii vin aici sa se distreze prin baruri pentru ca e mai ieftin decat in Norvegia ori Suedia, si sa faca cumparaturi de orice fel, din aceleasi ratiuni. Jomfru Ane Gade e celebra (local) strada tixita cu baruri, cluburi, plus cateva restaurante, unde de joi pana duminca inclusiv, lumea se distreaza in diverse feluri, despre care mai mult am auzit, decat sa fi experimentat first hand.

Sunt multi studenti, si danezi si internationali, iar cand iesi pe strada auzi tot felul de limbi, inclusiv romana, ceea ce zic eu ca e nice. Engleza e terenul comun intre toate natiile conlocuitoare de aici; e folosita atat de mult, incat unii danezi au inceput sa creada ca de aia nu invata strainii daneza mai repede. In fine, ideea era ca atmosfera e oarecum internationala, daca prinzi o zi fara ploaie si cu magazinele deschise, astfel incat sa poti face o baie de multime…

 

Dar, odata la 4 ani, se intampla The Tall Ship Races. Pozele sunt facute in 2010, deci urmatoarea mare adunare de corabii va fi in 2014. Asta schimba si infatisarea si atmosfera Aalborgului. Fiordul se umple de vase cu vele, din nu stiu cate tari, lumea iese buluc la plimbare si concerte, iar turistii iau o pauza de la rutina cumparaturilor. Cladirea cu care se mandresc aalborghezii, Utzon Center, abia se mai vede de catarge.

 

ina 3.jpgina 2.jpg ina 7.jpg

 

Promenada de-a lungul apei prinde viata si chiar daca ar fi sa iesi singur cuc la plimbare, tot nu ai cum sa te simti singur. Codre, tu stii cat de pustii pot fi strazile in Aalborg…dar odata la 4 ani trece The Tall Ship Races pe aici.

Corabia noastra preferata, Shtandart (care e de fapt fregata), e o replica dupa modelul comandat de tzarul Petru, prin 1703, si detaliul meu preferat din designul fregatei Shtandart. Totul e din lemn, ca acum 3 secole, iar cabinele sunt mici si cu lumanari la geam – pentru o vizita de 5 minute e dragutz; nu stiu cum ar fi pentru cateva luni pe mare.

 

ina 6.jpg

 

Pe langa apa de gasesc tot felul de chioscuri si caravane cu mancare si bere. Eticheta e total relaxata, adica iei ce ai de luat to go si gasesti un loc la marginea aleii sau pe iarba, unde stai la taclale si la admirat privelistea. E un mix interesant de aglomeratie, muzica, zgomot si contemplatie. Nu as ridica Aalborgul in slavi, dar Tall Ship Races + Aalborg e cu totul alta treaba.

Nu mai stiu sigur, dar parca majoritatea vaselor dau voie tuturor gura-casca la bord. E si un mic balci – asa l-am vazut eu, cine stie, poate ideea organizatorilor o fi fost o replica in miniatura a London Eye-ului…Tunurile in miniatura sunt functionale si domnii costumati (ca de balci) sperie pescarusii din cand in cand cu bubuieli. Cica unora le place. Pas.

 

ina10.jpg

 

Concerte muuuulte. Pe ambele maluri ale fiordului sunt zeci de terase improvizate unde se bea bere si se asculta muzica, nu de putine ori live. Vin tot felul de band-uri, de toate varstele si pt. toate gusturile. Mie mi-au placut unii ce cantau blues din ala vechi, despre care nu stiu multe, dar stiu ca-mi place cand il ascult.

Un caine de capitan, nu alta! Pe langa vasele mari, ies la promenada si multe dinghy. Arata haios pe langa magaoaiele ancorate la mal.

 

ina13.jpg

 

Vasul indonezian Dewaruci, la plecare. Marinarii au dat un show pe catarge in stil Chippendales, fara partea cu dezbracatul, in schimb la propriu la inaltime. Si-au dat silinta, nu gluma. Cred ca au fost echipajul cel mai prietenos, de cate ori treceam pe acolo, erau veseli, faceau poze cu oricine dorea, te invitau sa vizitezi vasul, ce mai, au fost fun.

 

ina15.jpg

 

Peste fiord trece un pod care leaga cele 2 parti ale Aalborgului. Multa lume se opreste la mijlocul lui (e si pietonal si de masini) si fotografiaza ce prinde. Noi am vazut de cateva ori capete de foca iesind din apa, dar in perioada cu Tall Ship Races nu au ce cauta in zona, e prea multa agitatie. Din Aalborg se ajunge la cele 2 mari (a Nordului si Baltica, si chiar la amandoua deodata, la Skagen) in jumatate de ora cu trenul, autobuzul, sau masina. Pe plajele mai retrase pot fi vazute foci, cu putin noroc.

Patru zile trec repede. Deja plecau din port. Anul asta se intalnesc corabiile pe langa alte meleaguri.