Când zici Bohol, zici Chocolate Hills sau scufundări. Cei mai mulți se duc pe insulă pentru dealurile verzi sau maro (depinde de sezon) sau pentru ce-i sub apă, Bohol e unul dintre cele mai bune locuri de diving din Filipine. Dar asta nu e tot, sunt o mulțime de locuri de văzut, pe cont propriu sau cu tururi, noi am stat 10 zile și tot am rămas cu restanțe.

Unii fac din Bohol o vacanță de o zi, se duc dimineața, cu feribotul din Ceby City, și se întorc seara. E mai bine decât deloc, evident, dar cred că e păcat să vezi puțin și pe fugă, plus că drumul durează 2 ore dus, alte 2 ore întors… Dar se poate – nici nu ieși bine din port că ești acostat de vânzătorii de tururi (nu sta mult pe gânduri, prețurile sunt la fel peste tot – 400, 500 pesos/persoană – adică vreo 8,10 euro). Ce nu mi-a plăcut mie la tururile astea, pe lângă că-s pe fugă, e că te duc unde-i mai comod pentru ei – de exemplu, te duc să vezi tarsierul de pe râul Loboc, ținut în captivitate, în loc să te ducă la Corella, unde maimuțica aia, super simpatică și mai mică decât îmi imaginam eu, e protejată și crescută în mediul natural (știu că nu-i maimuță, dar eu așa îi zic). Centrul are peste 8 hectare, însă ai acces numai într-o grădină unde ochioșii, pe jumătate adormiți, sunt ademeniți cu mâncare, de dragul turiștilor.

Corella e la vreo 40 de minute de Tagbilaran (acolo aterizează avioanele și tot acolo te lasă feribotul). Noi am închiriat o mașină, am plătit 2.000 de pesos (aprox 40 de euro). Biletul de intrare în sanctuar costă 50 de pesos (1 euro).

Așadar am început lista Ce vizitezi în Bohol cu 1.Tarsierul de la Corella. Vă dați seama că n-am dat bani pe mașină doar pentru a merge acolo, am profitat de ocazie pentru a vizita dealurile de ciocolată de lângă Carmen.

2.Chocolate Hills n-or fi atât de spectaculoase cum par în unele poze, dar zău că-s interesante. Peste 1 200 de dealuri pline de vegetație, verzi în sezonul ploios, maro în sezonul uscat, cam de aceeași formă și înălțime, unice în lume. Oamenii de știință au mai multe variante în ceea ce privește apariția lor, legenda e mai simplă – se zice că un uriaș s-a îndrăgostit de o pământeancă frumoasă, aceasta a murit, uriașul a plâns cu lacrimi gigantice ce s-au transformat în dealuri.

Dealurile de ciocolată sunt la aproximativ o oră de Tagbilaran, noi am făcut vreo oră și jumătate din Panglao (acolo sunt cele mai multe hoteluri, pe Alona beach), plus că drumul e în lucru (cutremurul din 2013 a făcut ravagii ce nici acum nu au fost reparate). Se poate ajunge și cu autobuzul local – mergi la Dao Bus terminal și urci în autobuzul spre Carmen, cred că plătești cel mult 50 de pesos, dar se pare că mergi vreo 2 ore. Intrarea în parc e 50 de pesos.

Am sărit (3) croaziera pe rîul Loboc (parcă vreo 400 de pesos costa) după ce șoferul ne-a dus la o fermă de fluturi de-a dreptul deprimantă (nu mergeți, nu-i nimic de văzut, sper s-o închidă). E și un parc de aventuri pe rîu – Loboc Ecotourism Adventure – nu știu ce-i de capul lui. Pentru că erau pe lista lui, șoferul ne-a condus și la (4)biserica din Baclayon, monument istoric, ridicată în secolul 16, e și ea în ruină, tot din cauza cutremurului (biletul costă 50 de pesos) și la (5)man made forest – adică pădurea făcută de mâna omului, după ce tot omul a tăiat la greu, e chiar simpatică zona, mai ales că din copacii ce parcă se unesc deasupra drumului curgeau flori albe.

6.Podul suspendat – Sevilla hanging bridge – e altă atracție turistică a insulei. Mi-a dat ceva emoții deși bambusul și frânghiile au primit întăriri (frânghia e dublată de cabluri). Dacă mai țin eu bine minte, costa 20 de pesos să-l treci.

7. Dar cel mai mult mi-au plăcut delfinii de Bohol – am povestiti aici cum am plecat în căutarea lor imediat după ce soarele s-a cocoțat pe cer. Tot atunci am ajuns și în (8)insula Balicasag – perfectă pentru diving și snorkeling – și în (9)Virgin Island – musai trebuie văzută, e foarte faină.

10. Că tot am pomenit de scufundări, Bohol e paradis pentru pasionații de diving. E plină Alona beach de școli ce oferă tururi și cursuri. Cursurile de diving durează minimum 3 zile, maximum 4, și costă între 17.000 și 18.000 de pesos (340-360 de euro, era mai ieftin ca în Gili T și mult mai liber, înțeleg că în Tailanda e și mai ieftin). Un fun dive (2 ședințe) e 2 200, 2 400 de pesos, poate mai puțin, depinde de numărul de scufundători.

11.Nu, n-am uitat de plajă, că doar suntem pe insulă. Dacă vrei să stai tolănit la soare, te duci în Panglao. Cea mai cunoscută plajă e Alona beach. Bucata de pământ e foarte mică, dar e ticsită de hoteluri, ridicate alandala, unele extrem de scumpe, altele extrem de proaste, puține decente – e greu cu cazarea pe acolo, bani mulți, calitate slabă. Oricum, nu vă așteptați la lux, deși e una dintre cele mai cunoscute destinații din Filipine, Bohol nu-i toată scoasă din vreo ilustrată de vacanță – plaja nu-i extraordinară, e destul de mică și aglomerată, apa e plină de alge, peste tot au răsărit clădiri urâte, te întâlnești des cu sărăcia și mizeria. Mai sunt câteva plaje, prin Panglao și nu numai, n-am fost așa că nu mă bag.

Mai adaug pe listă (12) Pamilacan island,  (13) Lamanok island și  (14) Rajah Sikatuna National Park (trekking, bird watching). Și asta nu e tot, găsiți mai multe de văzut și făcut aici.

 

Cum ajungi în Bohol

Noi am luat feribotul, din Cebu city (urât oraș). Poți cumpăra biletele din port, în ziua plecării, de la firmele de transport (unele au sedii prin oraș) sau de la Ayala shopping center. Noi le-am luat de la mall (parcă etajul 4, adventure area), am plătit 850 de pesos (vreo 17 euro), dus întors, 2 persoane. Dacă iei doar dus, plătești mai mult. În port se mai plătește o taxă de terminal, apoi te duci la ghișeu să-ți alegi locurile. Sunt mai multe companii, noi am mers cu Super Cat, au fost ok. Peste tot există prețuri pentru localnici și prețuri pentru turiști, mai mari, logic. La sosire, în Tagbilaran, iei fie o tricicletă – 300 de pesos (aproximativ 6 euro)/cam 40 de minute până pe Alona beach, fie un taxi – 500 pesos (cam 10 euro).

Mai e un port, la Tubigon, înțeleg că e un pic mai aproape de Cebu city și feribotul e mai ieftin, dar e mai departe de Panglao. E însă mai bun dacă vrei să ajungi în orașul Carmen, pentru Chocolate Hills.

Dacă aterizezi în Cebu, portul e la aproximativ jumătate de oră de aeroport (cu condiția să nu fie aglomerat). Nu știu să existe autobuz, dar sunt 2 variante de taxi. Cel galben e foarte scump, ba am înțeles că unii nu pun metrul, negociezi, cel alb e mai ieftin și reglementat, doar că nu are stație la sosiri, trebuie să mergi spre domestic departures (ieși, faci dreapta și vezi rândul). Până în port ar trebuie să fie cel mult 200-250 de pesos (max 5 euro).

Există aeroport și în Bohol, în Tagbilaran, însă numai pentru zboruri interne (încă lucrează la cel internațional). Cred că cea mai ieftină companie e Cebu Pacific – atenție, când cumpărați online, să debifați asigurare, bagaj, ales locuri (dacă nu le vreți), le pun automat.

 

Cazare în Bohol – am schimbat 3 hoteluri în cele 10 zile, sunt scumpe și proaste, nu mai scumpe ca în Boracay, dar pentru ce oferă eu zic că prețul e mare – de exemplu, am plătit 42 de euro pe noapte pentru o porcărie de hotel, la 10 minute de plajă, în care n-am putut sta, din cauza umezelii și a mucegaiului. Avea mic dejun inclus chipurile, chit că era cam praf și angajații erau moartea pasiunii. Uneori era mai ieftin dacă rezervai la fața locului, alteori era mai ieftin să cumperi de pe booking sau agoda.

Prețuri de Bohol

  • mic dejun: 150 – 300 pesos/3-6 euro
  • cafea: 55 php/aprox 1 euro
  • sandwich: 155 – 195 php
  • omletă: 150-190 php/cam 3,4 euro
  • clătite: 160 php/aprox 3 euro
  • bouillabaise: 300 php/max 6 euro
  • pește la grătar: 100, 120/ suta de grame
  • calamari prăjiți: 200 php/aprox 4 euro
  • orez prăjit: 120 php/2,4 euro
  • bere locală: 55, 65, chiar 90 php/minimum 1 euro, maximum 2

Astea-s prețuri de restaurant (unii adaugă la notă 10% service charge), dar există și varianta eatery, adică un fel de împinge tava de la noi, acolo mănânci bine cu 100, 150 de pesos de persoană (2, 3 euro).

*1 leu = aprox 10 pesos (prețuri de mai-iunie 2015)

 

Mai multe poze din Bohol și din Filipine pe pagina de facebook a vacanțelor.