Nu știu ce-a fost în capul nostru când am decis să stăm 10 zile în Bohol. E frumos, nimic de zis, dar m-am cam plictisit. Și măcar de-am fi stat undeva drăguț, ca în Ubud…am schimbat trei hoteluri până acum.

De fapt știu ce-a fost în capul nostru numai că am calculat greșit – am zis să fie 4 zile pentru cursurile de diving – de fapt au durat 3 zile, am pus o zi pentru Chocolate Hills, încă una pentru tarsier – am închiriat o mașină și am fost la ambele într-o zi, să fie 2 zile de diving, alte 2 de plajă…Și când mă gândesc că unii vin dimineața, cu barca, din Cebu, book-uiesc un tur și se întorc seara – nu recomand, nici ca ei, dar parcă nici ca noi.

 

Cred că dacă ești pasionat de diving sau îți place să stai la plajă, poți lenevi în Panglao mult și bine. Eu însă nu-s nici cu scufundatul, nici cu plaja, așa că mi-ar fost de ajuns vreo 4, hai 5 zile. Oricum, am pierdut câteva zile numai cu mutatul, de exemplu n-am apucat încă să mergem să vedem delfinii pentru că am tot schimbat hotelurile (se pleacă la 6 dimineața, bărcile revin la mal în jur de 2). E jale cu cazarea, ca niciodată. N-am mai văzut hoteluri atât de proaste nicăieri – mă refer evident la Tailanda, Vietnam, Malaysia, Indonezia, chiar și Cambodia (deși acolo am stat foarte puțin). Ca să înțelegeți despre ce vorbesc – azi tocmai am plecat dintr-o mizerie unde peste tot mirosea a mucegai de n-am putut să respir, era o umezeală insuportabilă, pereții, podeaua, dulapul, toate erau ude, inclusiv rucsacurile noastre. Și pentru așa condiții am plătit 42 de euro pe noapte. În Tailanda, de exemplu, în Koh Yao Yai, cu aceeași bani, am stat la un hotel super drăguț – ăsta. Nu mai zic că în Vietnam și în Malaysia am stat la 4 stele cu banii ăștia, deși compar mere cu pere, nu era la malul mării, ci în orașe. Evident că sunt și hoteluri care arată excelent, cel puțin pe-afară, dar n-am câștigat la loto să dau sute de euro la 4 sau 5 stele în Bohol.

Primul hotel la care ne-am dus era ok, numai că ne-a tăiat domn primar drumul spre plajă, trebuia să plătești ca să treci, și-a trântit ditamai complexul de 5 stele – se muncește cu drag și spor la un aeroport internațional în Tagbilaran așa că se constuiește în draci pe bucata asta de pământ. Vor să facă un fel de Boracay, doar pentru turiști. Acum, ca să ajungi în Tagbilaran, Bohol, trebuie să schimbi la Manila sau Cebu, aici aterizează doar zboruri interne.

Ce vizitezi in Bohol, Filipine 

Citeam zilele trecute, într-o revistă pentru expați, că Filipine e insula zâmbetelor. O fi, dar nu prin Bohol. Le număr pe degete până acum. Nu mă plâng, doar observ, nu prea ai ce să le ceri, sunt niște fete (cele mai multe) care câștigă și ele un ban și sigur nu le-a făcut nimeni vreun training minimal. Nu vă puteți imagina cum stau unii dintre oamenii ăștia, e o distanță de la cer la pământ între bucata asta de nisip plină de hoteluri, terase pe plajă, și străini cu bani, și restul insulei. Am închiriat ieri o mașină și am mers prin mai multe locuri, e jale prin sate, orașe. Și încă se văd urmele lăsate de cutremurul din 2013.

 

Am zis că nu încep cu AMR-ul că mă deprim, dar nu pot să nu conștientizez că mai sunt mai puțin de 3 săptămâni din vacanța vieții. Ne-am făcut deja traseul, urmează Puerto Princesa, pentru râul subteran, Manila, că tot suntem aici, Siargao, pentru surf, și Boracay, să văd cu ochii mei minunea. Că ne-au întrebat unii ce căutăm în locurile astea super turistice. Păi suntem pentru prima oară în Asia de Sud Est așa că am zis că n-are rost să mă duc în sălbăticie, apoi eu până nu văd, nu cred, degeaba îmi zice mie X că e nasol în Boracay, de exemplu, suntem diferiți, poate mie o să mi placă, până la urmă și în locațiile astea super comerciale poți găsi lucruri faine, că vorba aia, sunt pline de turiști dintr-un motiv. Și chiar cred că poți rezona cu un loc, fie el și comercial, fără prea multe explicații, probabil că depinde de zi, de stare, de companie.

Mai multe poze pe pagina de facebook a vacantelor.

Jurnalul de bord din călătoria noastră prin Asia de Sud Est: AICI. Știu, sunt datoare cu multe locuri, povești și informații, promit că livrez:)