Toată lumea se duce în Puerto Princesa pentru râul subteran sau pentru că e cea mai ieftină variantă spre El Nido – are aeroport și legături bune și ieftine, spre deosebire de cel din urmă. Dar, dacă tot am stat 4 zile acolo și am mers la Puerto Princesa Underground River abia în ultima zi, pentru că era fully booked, am mai descoperit câte ceva de făcut prin oraș și pe lângă.

Puerto Princesa e capitala Palawan-ului, o insulă verde și nu atât de dezvoltată la capitolul turism (ceea ce e foarte bine), la o oră și câteva minute de Manila și Cebu city (cu avionul, evident). Pe cât de verde e Palawan-ul, pe atât de plin de betoane e Puerto Princesa. N-o să te mint, orașul nu-i grozav, sau poate sunt eu prea pretențioasă, citeam pe un blog niște comentarii de genul vai, un oraș încântător…După umila mea părere, cuvântul încântător și orașele de Asia de S-E au foarte rar legătură, n-am văzut eu tot, însă orașele nu-s punctele lor forte. Dar, dacă tot ajungi acolo (și dacă vrei să mergi la underground river, sigur treci prin Puerto Princesa) sunt câteva locuri ce merită văzute.

Aș pune pe primul loc insulele din Honda Bay. Sunt ele mai multe însă numai câteva pot fi vizitate. Cowrie, Luli, Pandan, Starfish și Pambatoo reef. Bărcile pleacă de la Santa Lourdes wharf care e la vreo 40 de minute, cu tricicleta, de Puerto Princesa, zona NCCC mall (de la Robinson e mai puțin de mers). Tricicleta costă 200 de pesos doar dus sau 500 dus-întors (sunt unii care îți propun să vină să te culeagă când termini). Există și jeepneys (autobuzele lor), nu le am folosit, sau poți lua un tur de la hotel, cred că au toate, și te duc în port cu mașina. Dacă pentru râul din peșteră am preferat varianta tur organizat, pentru island hooping am ales să mergem pe cont propriu. Îți recomand să faci la fel. E mai ieftin și nu-ți face nimeni programul. Un tur costă 1 300 pesos de persoană. Pe cont propriu, o barcă te ajunge 1 300 sau 1 500, depinde de motor. Poți să și împarti cheltuielile dacă ai noroc să mai găsești alți amatori, trebuie doar să cădeți de acord asupra insulelor de vizitat (din 5 alegi 3). Noi am avut norocul să ne lipim de 4 puștoaice. Ele voiau musai Cowrie island și Pandan (fix unde noi nu voiam, citisem că-s cele mai aglomerate), noi am fi vrut Luli și Starfish island. Până la urmă am zis că mergem în toate, una dintre fete era din Puerto Princesa așa că s-a descurcat ea cu barcagii.

In prețul bărcii sau al turului nu sunt incluse și taxele de intrare pe insule – Cowrie: 75 pesos, Pandan: 100, Pambato reef: 50, Luli island: 60, Starfish island: 50. Toate sunt simpatice – Pandan pentru nisipul fin și pentru că e plină de palmieri (și nu era deloc aglomerată, e și greu când bărcile au voie să stea maximum 40 de minute pe o insulă), Luli pentru că seamănă un pic cu Virgin island din Bohol, Starfish pentru că-i fotogenică, în Cowrie am stat doar câteva minute pentru că fetele s-au răzgândit, au zis că-s rupte de oboseală. Adevăru-i că 3 insule sunt de ajuns, eram și noi cam praf, de la soare, snorkeling, plimbat.

O să ți zică vreun șofer de tricicletă că e obligatoriu să porți papuci speciali prin apă, te duce el să închiriezi, minte, și o să vezi pe afiș că scrie ceva de niște taxe de mediu și de vehicul, n-am plătit nimic, nu ne-a cerut nimeni, or fi fost incluse în bilet. Poți închiria echipament de snorkelig din port, 100 pesos. Tot în Honda bay sunt Snake island (se referă la forma, nu la altceva) și Bat island (aici da, sunt lilieci). Se pleacă tot de la Santa Lourdes wharf.

Puerto Princesa are și ea niște plaje simpatice, deși nu se compară cu cele din Honda Bay, am înțeles că cele mai multe sunt proprietăți private. Cea mai cunoscută e Pristine beach. Îi mai zice și white beach deși nu-i chiar albă și nici chiar plajă. E o bucată de nisip plină de un fel de bungalow-uri de lemn, dipare cu totul când crește apa. Se plătește bilet de intrare (30 pesos), ba tre să mai dai și vreo 250 de pesos dacă vrei să stai pe băncile de lemn (am văzut că unii localnici vin să mănânce acolo).

Am ajuns fără să vrem și într-un fel de port local, mic, plin de bărci și de case vai mama lor. Pregătește-te pentru multă mizerie, printre casele sărăcăcioase și mai ales pe sub ele – stau pe piloni de lemn, în apă – dar e simpatică zona și e plină de copii prietenoși.

Baywalk park e faleza orașului. Acolo iese lumea la plimbare, se dau cu bicla, beau o bere, mănâncă ceva la tarabele improvizate. Se vede fain apusul. Ar mai fi ferma de crocodili, dacă te pasionează (40 pesos intrarea). Orașul are și o piață, am trecut razant pe lângă ea, piețele lor, în general, m-au lăsat rece, dacă în Tailanda, Vietnam, Indonezia cu greu mă abțineam să nu cumpăr ceva, în Filipine nu prea ai pe ce da banii. Aș mai adăuga pe listă și zip line-ul, chiar dacă e la vreo o oră jumate de Puerto Princesa, în drum spre râul subteran, în Sabang. Cred că toate companiile ce duc turiști spre râu opresc și la zip line. Plătești 200 pesos ca să urci în peșteră și 200 sau 300 pentru zip line.Tot din Sabang, din port, poți lua o barcă prin magrove forest. Cu siguranță mai sunt o mulțime de lucruri de făcut în Sabang și pe lângă, zona e deosebit de frumoasă.

Unde stai în Puerto Princesa

Aș zice lângă plajă sau lângă mall. Noi am ales varianta a doua ca să avem ce mânca, suntem niște prețioși la capitolul mâncare. Numai că am ales mall-ul greșit, NCCC-ul e o tristețe, Robinson e ăla mare și plin de restaurante. Sunt și câteva pizzerii prin oraș.

Cum ajungi în Puerto Princesa

Cu avionul. Noi am plecat din Cebu, după ce ne-am plictisit de Bohol. Aeroportul e în oraș, am făcut mai puțin de 10 minute cu tricicleta până în zona NCCC mall unde era hotelul. Nu știu cât taxează șoferii ce așteaptă în aeroport, citisem pe wikitravel că cei de la ieșire sunt mai ieftini, nouă ne-a cerut un băiat 30 de pesos, adică prețul normal prin oraș. Unele hoteluri au transfer inclus, avea și al nostru numai că noi uitasem, ne-au așteptat oamenii aia degeaba.

Orașul e măricel, nu mi s-a părut că-i de mers pe jos prin el, oricum tricicletele sunt peste tot și-s ieftine – 15 pesos de persoană. Unii întreabă cât dai, se mulțumesc cu 50 de peso, noi oricum le lăsam 50 de obicei, e doar 1 euro, pentru noi e foarte puțin dar unii dintre ei se bucurau sincer când le ziceam să păstreze restul.

Dacă vrei să ieși din Puerto Princesa, cu avionul, trebuie să plătești taxă de terminal, 200 php pentru zborurile interne, 700 pentru cele internaționale. 

 

Ce vizitezi în Palawan

Probabil că bătaia pentru titlul de cel mai vestit loc din Palawan se dă între Puerto Princesa underground river și El Nido. Primul e potrivit pentru iubitorii de peșteri, al doilea pentru diving, ambele pentru peisaje de vis. Am vrut și noi să mergem în El Nido însă am decis să-l lăsăm pe altădată pentru că nu-i tocmai simplu să ajungi acolo. Fie iei un avion și plătești o grămadă de bani (e un aeroport mititel, zboară doar 2 companii cu avioane mici și scumpe), fie iei un autobuz din Puerto Princesa, plătești 500 pesos și faci vreo 6 ore. Am avut de ales între a merge în El Nido (problema nu era dusul, ci intorsul) și a merge în Siargao. Suntem în Siargao, e minunat!

Dacă am fi mers în El Nido, ne-ar fi plăcut să trecem apa în Coron. Tot în Palawan e și Tubbataha Reefs Natural Park. Eu zic că dacă te duci în Filipine merită să vizitezi și Palawan, nu doar că e foarte faină, dar e și încă liniștiță, autentică, mai ieftină decât alte insule vestite și accesibilă. Mai multe detalii despre Palawan aici.

 

PS: au mai rămas 5 zile din călătoria noastră, oricum se fac acuși vreo 4 luni, ne-o ajunge zic, plecăm mâine în Boracay și apoi spre București. Jurnalul de 2inAsia aici.