Acum vreun an și ceva, când câteva luni în Asia de Sud-Est păreau tare departe, poate chiar imposibile, am dat peste un articol despre cele mai frumoase locuri din Filipine. Ne-a atras atenția o apă albastră-verzuie ce șerpuia printr-o peșteră, prin munți de calcar. Mie, cu mici excepții, toate peșterile îmi par la fel, dar speologul casei a zis că musai trebuie să ajungem acolo. Zis și făcut.

 

Știam de la un nene pe care l-am cunoscut în Cebu city că tururile la Puerto Princesa underground river se dau super rapid așa că e bine să rezervi unul imediat ce ajungi la hotel. Nu stați mult pe gânduri, prețurile sunt cam la fel peste tot, ne-a zis, într-o engleză perfectă, filipinezul ce locuia ba în SUA, ba în Filipine și avea o puștoaică de vreo 4,5 anișori, frumușică foc. Avea dreptate omul, permisele de intrare în peșteră sunt limitate și se vând ca pâinea caldă. Am așteptat 2 zile. Dacă eram isteți, le dădeam un mail alora de la hotel, să ne rezerve loc, bine măcar că am avut inspirația să stăm 4 zile în Puerto Princesa, just in case.

Un tur costă 1 500 peso de persoană (un șofer de tricicletă ne-a spus că are el un amic ce vinde tururi organizate cu 1 300 pesos, am zis însă că-i mai sigur să-l cumpărăm de la hotel). Prețul include transportul până acolo – aproximativ o oră jumătate, cu un maxi-taxi decent + barca – cam 20-30 de minute, biletul de intrare, ghid și o masă (mâncarea a fost bună). Adaugă încă 40 de peso taxa de mediu și bacșisul pentru ghizi. Mașinile te culeg de la hotel, unii pleacă la ora 5.30, alții la 6.30, înțeleg că există și varianta 10.00, se întorc în jur de 5, 7, căci mai opresc și la un zip line care e în drum, deși nu specifică asta nicăieri și nu toți pasagerii vor să zboare agățați de un fir.

 

Râul subteran Puerto Princesa, unul dintre cele mai mari din lume, are peste 8 km, se varsă în mare, e în patrimoniul UNESCO și e pe lista celor 7 noi minuni ale naturii. Doar vreo 4 kilometri pot fi făcuți cu barca și ne-am întors după 1,5 km, dacă vreți mai departe trebuie să vă cumpărați un altfel de permis, ne-a zis ghidul, habar n-aveam. Până și mie, care nu eram prea încântată de ideea de a sta pe apă, într-o peșteră, atâția kilometri, mi s-a părut cam scurtă plimbarea, de speologul familiei ce să mai zic, a fost cam dezamăgit. În plus, e păcat că se pune foarte puțin accent pe partea să-i zicem științifică – ghidul e ca un copil ce face glume forțate și informațiile sunt de genul aici avem un dinozaur, aici o bufniță, adică așa arată stalactitele și stalagmitele dacă îți folosești nițel imaginația – totul e comercial, ai voie să faci poze, chiar și cu bliț, deși printre pietrele alea trăiesc niște animale. Merită banii, drumul, efortul? Dacă îți plac peșterile, cu siguranță da, dacă nu…nu știu ce să zic. Zona în schimb – Sabang si cei-i prin jur – mi s-a părut foarte faină. Am luat în calcul, când căutam hotel, și varianta să stăm în Sabang, dar am renunțat, nu-s așa multe posibilități de cazare, e la două ore de aeroport și ne-am gândit că n-o fi altceva de văzut în afară de râu. Am greșit, Sabang pare minunat, ai nevoie doar de un scuter, sau măcar o biclă.

De ce cu tur? Dacă ați mai citit blogul, știți că nu-s fan tururi organizate, însă toată lumea ne-a zis că e mult mai simplu așa și e plin tripadviser-ul de oameni care recomandă același lucru. Plus că sunt ultimele săptămâni din călătoria asta și ne-am propus să nu ne mai enervăm pentru toate prostiile, să mergem pe calea ușoară și comodă, chiar dacă e mai scumpă. Că la final am ajuns la concluzia că mai bine ne duceam de capul nostru e partea a doua. Poți ajunge la râul din peșteră și pe cont propriu – iei un jeepney din Puerto Princesa, înțeleg că face cam 3 ore și costă 150 de peso (ține cont că pot fi extrem de aglomerate și opresc peste tot), apoi barca (vreo 700 pesos pentru maximum 10 persoane) și cumperi bilet de la intrare. Problema e că nu poți intra dacă n-ai permis – se eliberează la PPUR office (e la City Coliseum, în Puerto Princesa) – și agențiile, hotelurile, au prioritate.

Mai multe detalii despre râul subteran aici. Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor.

Există zboruri directe către Puerto Princesa din Manila, cel mult o oră și 15 minute. Noi am zburat din Cebu, tot direct. Aeroportul e în oraș. Cele mai multe hoteluri sunt fie lângă plajă, fie lângă Robinson mall sau lângă NCCC mall. Noi am stat lângă ultimul. De la aeroport puteți lua o tricicletă până la hotel, cele din afara aeroportului sunt mai ieftine decât cele care așteaptă la sosiri, nouă ne-a cerut 30 de peso, prețul normal prin oraș (15 pesos de persoană).

PS. au mai ramas 2 saptamani din #vacantavietii, salutari din Manila!