Cu riscul de a spulbera niste vise, planuri de vacanta sau idei bine impamantenite, va anunt ca nu e chiar asa cum zice gura lumii. Adica e simpatic, e langa mare, are un aer a la Provence, dar nu vad de unde toata nebunia. Nu zic ca e urat, ca nu merita sa mergi, dar nu pricep de ce, dintre toate locurile din lumea asta, acesta e cel unde trag toate vedetele, toti miliardarii, unde se filmeza pelicule celebre, caruia artisti cunoscuti i-au dedicat cantece.

st tropez

Ne-am dus si noi la Saint-Tropez. Vorba aia citesc si eu cele mai” importante” surse de informatie, vad ca Bono, Penelope, familia Beckham si alte celebritati isi fac concediul la Saint Tropez, asa ca am zis, hai, domle si noi, sa vedem ce-o fi acolo de e magnet de lume buna. Mai ales ca nici nu-i departe. Ce-am gasit? Un orasel la malul marii, cu plaje semi salbatice, cu case vechi construite in jurul unei bisericute colorate in galben si maro-rosiatic, un port plin de iahturi, niste terase scumpe, magazine si mai scumpe, pe care stau mandre nume celebre.

Saint Tropez, fost sat pescaresc transformat, peste noapte, si nu stiu exact cum, intr-una dintre cele mai vestite statiuni din lume. Cei nici 6 000 de locuitori „primesc” in fiecare zi de vara peste 80 000 de musafiri (datele oficiale ale primariei).

 

Site-ul orasului zice ca Guy de Maupassant l-ar fi descoperit la inceputul secolului 20 si l-ar fi „aratat” lumii intregi. Oficiul de turism spune ca Brigitte Bardot e „vinovata” pentru faima micului oras provensal. I-as crede pe cei de la oficiu. Citi au auzit de Guy de Maupassant si citi de BB? Se pare ca sex simbolul anilor 60 ar fi fost descoperita acolo. Si cine n-a auzit de And God Created Woman, filmul care a facut-o celebra?

Iahturile din port contrasteaza puternic cu casele mici, sterse de timp. Si cu rufele agatate la uscat deasupra unor firme celebre. Mica asezare e impanzita de magazine. Sunt, se pare, cam 800 de comercianti in total. Acum multe erau inchise, altele aveau lichidari de stocuri, altele se pregateau de marea deschidere anuntata in preajma Craciunului – Diane von Furstenberg, de exemplu, isi deschide magazin pe o straduta ingusta, la parterul unor case vechi de sute de ani.

Orasul e atat de mic incat ma intreb unde or incapea alde Paris Hilton si tot neamul ei de petrecarete. Acum ma gandesc ca nu stau ele cu tot muritorul de rand, nici nu cred ca ar avea cum, dar ce-or face ele in Saint Tropez? Oare viziteaza biserica veche din 1784? Sau poate citadela de pe deal, construita in secolul 17? Sau muzeul (musée de l’Annonciade)? Sau se prajesc la soare pe iaht? Mai degraba. Pai si atunci de ce tocmai acolo? Beats me.

Ce am facut noi in Saint Tropez? Pentru ca e noiembrie n-am stat la plaja. Am colindat orasul, cautand in toate colturile raspuns la intrebarea de mai sus. Biserica era inchisa, ca era duminica la amiaza, muzeul la fel, citadela era si ea inchisa (e in renovare), deci si daca ar vrea Paris Hilton sa le viziteze n-ar putea.

Citadela, cand e deschisa, poate fi vizitata pentru 2,5 euro (era 5,50 biletul, dar era taiat si pus pretul redus, poate pentru ca nu e sezon). De sus de pe deal se vede tot orasul. Dar si vilele unde locuiesc probabil celebrii si mai putin celebrii cu multi bani.

Dar in primul rand ne-am oprit la o terasa. Sa fim in rand cu lumea, nu? De fapt am ajuns lihniti de foame. Ne-am aciuat la un restaurant din port. Doar cele cu vedere la iahturi mai erau deschise, si nici acelea toate, restaurantele din oras sunt toate inchise pina incepe sezonul. Niste preturi de Saint Tropez: 6,5 euro o cola. Ca sa pricepeti. Si 12 euro o tarta tropeziana. Pot sa jur ca nu era decat o felie. Nu am luat, si bine am facut, am gasit o boulangerie, chiar asa se cheama – La tarte tropezienne – in aproperea pietei Carnot (unde e terenul de boules), cu 2,5 euro felia. Si aveau si niste sandwich-uri aratoase si probabil mai consistente decat masa noastra de la terasa de fite. Erau intre 4 si 6 euro. Noi am dat 49 de euro pe 2 portii de fructe de mare cu salata, si 2 cola, la cutie. Salata pe care, by the way, am lasat-o in farfurie, atat de bine arata. Ce mai scrie pe meniurile din port? Intre 18 si 20 de euro o salata mare, la fel si clatitele, cele sarate, cele dulci erau mai ieftine (de la 5 la 10 euro), intre 11 si 20 de euro o pizza, 22 de euro o paela (era atat de mica…am vrut sa-mi iau si eu pina am vazut cum arata, la masa vecina), 16 euro o supa de peste, 11 sau 13 euro un cocktail, 5 euro o apa. In schimb, la barul de langa stadionul de petanque am dat mai putin de 4 euro pe 2 cafele (asta ca sa vezi ca pana si Saint Tropez poate fi ieftin).

Pe noi Saint Tropez ne-a cam lasat rece. Ba pe unii i-a enervat la culme pentru ca e destul de departe de autostrada, cam o ora de mers pe niste drumuri inguste si intortochiate. Acum ce sa zic, cui nu-i place sa nu se duca.

Cum ajungi la Saint Tropez

Exista mai multe posibilitati, toate cam peste mana. Cel mai apropiat aeroport e cel din Hyeres, langa Toulon, cam 49 de kilometri, adica maximum o ora. Apoi e Nisa,  o ora jumatate. Sau Marsilia, vreo 2 ore (noi cam asa am facut, 2 ore; sa aveti marunti la voi, tunelul din Marsilia, 10 kilometri, e 2,80, la fel daca intrati cu masina dinspre Nisa sau Cannes, cite 1,50 , 2 euro). Si mai e un aeroport mititel la La Mole, si un heliport la Port Grimaud, dar sunt pentru curse private. Si banuiesc ca-s scumpe.

Saint Tropez nu are gara, deci cu trenul se poate ajunge doar pina la vecinul Saint Raphael, cautati direct la sursa, SNCF. Si de acolo cu autobuzul, maximum o ora cred, 2 euro costa biletul. Exista autobuze Saint Tropez – Sainte-Maxime, Hyeres sau Toulon. 

Cu barca. Sau cu iahtul, fiecare dupa posibilitati. Am mai zis, vara e omor, si acum era destula agitatie, deci nu e indicat sa intri cu masina. Exista o parcare uriasa langa port, cu plata, care, bag mana-n foc, vara e plina. Toti francezii cu care am vorbit mi-au zis sa nu intru cu masina vara. Si am vazut si eu cozile de pe autostrada. O solutie ar fi sa lasati masina in Port Grimaud (exista o parcare mica langa oficiul de turism, prima ora e gratuita, si multe altele pe langa), si de acolo cu naveta Port Grimaud – Saint Tropez. Cam 12 euro, dus-intors, cel mult jumatate de ora. Sunt curse si din Saint-Maxime sau Cogolin. 

 

Saint Tropez e la 11 kilometri de Ramatuelle si Cogolin, la 16 kilometri de Sainte-Maxime, la 37 de kilometri de Frejus, la aproximativ o ora de Hyeres si Toulon, la maximum o ora si jumatate de Cannes si Nisa, la cel mult doua ore de Marsilia.

PS: daca si numai daca ti-a placut acest articol, te asteptam pe pagina de facebook a vacantelor.