Dupa vreo 3 zile de ploaie soarele s-a indurat ieri sa-si faca aparitia. S-o fi gandit si el ca-i duminica…Azi iar ploua, deci soarele e francez, daca lucreaza in wekeend, lunea are liber. Dar sa nu vorbim despre ziua de azi, urata ca toate zilele de luni, si ploioasa pe deasupra, ci despre cea de ieri, o duminica frumoasa, calda, insorita. Numa buna de plimbare.

Si unde sa te plimbi cand doar jumatate de weekend e simpatic? Pe undeva pe aproape. Pentru noi (da, da, fiv-ar norocu sa va fie, va aud) aici pe aproape e Luberonul. V-am tot povestit eu despre el, dar asta nu inseamna ca l-am vazut pe tot. In Ansouis nu fusesem. Si nici pe la alti doi vecini, dar sa nu va zic chiar tot asa…din prima. Deci Ansouis.

ansouis9_fhdr

Satul e mic,mic, mic, cocotat pe deal, intre podgorii. De departe ai zice ca nu e un sat, ci doar un castel vechi. Acum, daca stau sa ma gandesc mai bine, si castelul pare mai degraba o vila uriasa.

ansouis10_fhdr

De jos, de la intrarea in sat, castelul nu pare cine stie ce. Insa cand am ajuns sus am realizat cit e de frumos. Si se pare ca nici interiorul nu arata rau si are si o gradina foarte frumoasa. Noi ne-am multumit cu exteriorul pentru ca am nimerit la mijlocul zilei cand tot francezul care se respecta are pauza. De fapt intregul sat era parca parasit. Doar turistii misunau prin mica localitate.

Vechea fortareata din piatra, inceputa se pare in secolul 10 si modificata si extinsa de-a lungul secolelor, parea si mai frumoasa in contrast cu cerul vanturat de ploaie si de vant.

ansouis4

ansouis2_fhdr

Castelul e deschis aproape zilnic, nu si marti, de la 14.30, 15.30 si 16.30. Biletul costa 8 euro pentru adulti si 6 euro pentru studenti si pentru copii (peste 7 ani).

E privat. Pina in secolul 13 a apartinut familiei Forcalquier,  cei care au condus odinioara Provence (pe atunci capitala era la Forcalquier, mai sus de Ansouis, cam la o ora distanta). Apoi a trecut in proprietatea familiei Sabran, prin casatorie. De vreo 40 de ani, dupa un litigiu, se pare, e detinut de o ducesa d’Orleans, urmasa a familiei Sabran. Lume buna la Ansouis. Va dati seama ce nunti a vazut satucul ala? Parca si vad alaiul pe scarile care duc spre biserica.

Si daca tot veni vorba, biserica, Saint Martin, e in spatele castelului, si e la fel de veche. Dar surprinzator de “vie”. Picturile si culorile s-au pastrat incredibil de bine. Biserica e deschisa toata ziua, intrarea e libera.

De sus, de linga castel, se vede toata zona. De aceea era atat de importanta fortareata, veghea odinioara drumul Aix-Apt.

ansouis3_fhdr ansouis16_fhdr

Intregul sat e construit in jurul castelului de pe deal. Iar casele, si ele tot din piatra, au aproape toate aceeasi culoare, un galben spre maro, ca lutul. Sunt foarte vechi si ele, unele au gazduit sute de familii, generatie dupa generatie, inca din secolul 15. Nu, nu cad, sunt aproape toate renovate. De fapt tot satul arata foarte bine. Si ganditi-va ca Ansouis are doar o mie de locuitori. Oricum, nu stiu unde incap toti.

ansouis7_fhdr

Mai exista si un musee extraordinaire. Da, asa-i zice, muzeul extraordinar. E  casa unui decorator, pasionat de scufundari. Si-a transformat locuinta in muzeu si a expus lucrarile personale si ce a gasit pe fundul marilor si oceanelor. Ma duce cu gandul la Muzeul lui Pamuk si acum chiar ca-mi pare rau ca nu am intrat. Era inchis, dar chiar si asa…

ansouis14

Desi e mic rau, am vazut ca unii aveau apartamente de inchiriat. Restaurante…nu tin minte sa fi vazut decat barul satului, orice sat, cit ar fi el de mic, are unul. Masinile nu au voie in Ansouis, desi erau citeva, probabil ale celor care locuiesc acolo. Exista parcare la intrarea in sat.  Deci nu stiu daca e de stat in satucul de piatra, dar cu siguranta e de vizitat.

ansouis1_fhdr

Ansouis e in Sudul Luberonului, un pic mai jos de mai celebrul Lourmarin, vreo 20 de minute de mers printre podgorii. Apropo, s-au copt strugurii, unii deja culegeau. Nu, n-am rezistat, recunosc, am furat unul. La vreo jumatate de ora e Bonnieux, alt celebru, “scena” pentru A Good Year. De fapt mare parte din film a fost turnat linga Bonnieux, la un domeniu – Chateau la Canorgue. S-a mai plimbat Russel Crowe si prin Cucuron (la 10 minute de Ansouis), Gordes, Menerbes, Lacoste, Goult, Oppede (toate sunt la cel mult o ora de Ansouis).

Cel mai apropiat aeroport e Marseille Provence, cam o ora de mers cu masina. Ansouis e la jumatate de ora de Aix en Provence.

 

PS: am povestit despre satele Luberonului si pe blogul Adevarul