Daca tot eram in Monaco, am zis sa mergem un pic si la Beausoleil. Parca citisem eu pe undeva ca e dragut. In plus ii zice Beausoleil deci o fi ceva de capul lui. Sa ne duca Maria, ca si asa a cam dormit zilele astea. Maria fiind gps-ul, nu, inca nu ne-am luat sofer. Pornim la drum, inaintea Mariei, ca pin’ se scoala asta…s-a cam frantuzit, merge cand vrea, ne inconjoara de numa-numa, cand ti-e lumea mai draga ruta se recalculeaza…Se trezeste Maria – la urmatoarea strada faceti la dreapta. Traseul dureaza….2 minute. Zic ma, asta iar a luat-o razna. Stiam ca Beausoleil si Monaco sunt aproape, dar nici chiar asa. Ii dau din nou,o zgudui si ii trag un – daca iar ne inconjoara, o arunc pe geam, o scot pe Curvette.

Explicatie: Curvette e gps ul de pe celalalt telefon, e mai bun, apararent, dar are o voceee, te impusti-n cap, nu rezistam niciunul mai mult de citeva minute – inchide-o, scoate-o pe Maria, ca mai bine inconjor decat s-o aud pe asta. Deci vocea, Gaitele – Collete care pentru mamitza e Curvette – de aici numele.

De data asta avea dreptate Maria. In citeva minute am ajuns in centrul oraselului.

beausoleil5_fhdr

De fapt Beausoleil e un fel de fasie pe malul marii, deasupra Monaco-ului. Daca urci scarile, care parca nu se mai termina, te uiti direct in Monaco. Orasul mai e numit si un balcon catre Mediterana. Si initial s-ar fi numit Monte Carlo Superior. Numai ca principatul s-a zburlit si francezii au schimbat numele.

Am lasat masina in parcarea de langa primarie (parking Liberation, 1,20 sau 1.40, nu mai tin minte exact, mai ieftin ca in Monaco oricum) si am plecat sa colindam.

Nu iti dai seama cand esti in Beausoleil si cand in Monaco. Sunt despartite de un fel de zid care separa o intersectie (din Monaco) de o strada plina de case (Beausoleil). Sunt sigura ca la o plimbare prin Monte Carlo ajungi, fara sa-ti dai seama, in Beausoleil. Si seamana un pic cu Monaco. Cladirile mai ales. Sunt foarte elegante, stilul Belle Epoque. Plus ca e si senzatia aia de nou, la fel ca in tara vecina. Numai ca aici nu e doar o senzatie, Beausoleil a fost construit in 1904.

Cu ce lauda orasul soarelui? Nu cu multe. Cel mai important obiectiv, si cel mai frumos, dupa mine, e fostul hotel de lux – Riviera Palace. Se poate vizita gratuit insa doar cu programare la oficiul de turism. Pentru ca era aproape seara am zis sa mergem sa vedem macar exteriorul.

riviera palace 3_fhdr

beausoleil6

Ca sa ajungi la palat, pe jos, trebuie sa urci cele n scari. Deci la drum ca dumu-i lung. Pe indicator scria 200 de metri la dreapta. Dupa atatea scari… noi am luat-o la stanga. Si mergi, si mergi, unde-i, nene, hotelul ala? Am ajuns deasupra lui, adica cred ca nu mai eram in oras ci pe vreo moyenne sau grande corniche. Macar am vazut oraselul si Monaco-ul de sus.

Se si intuneca de acum. Si mergi, si mergi…Nu-mi mai trebuie niciun palat nimic, hai la hotel. Ei dar daca tot am ajuns pina aici…am gasit pina la urma straduta.

riviera palace_fhdr

Cladirea e imensa. Si e foarte frumoasa. Inconjurata de flori si verdeata. Doar ca e cam in paragina. Daca acum o suta de ani gazduia toata lumea buna ce venea sa isi faca vacanta pe Coasta de Azur, acum e cladire de apartamente. Cred ca sunt scumpe rau. Pe langa faptul ca locul arata intr-un mare fel, locuitorii se uita direct in mare si in Monaco. Are si o gradina de iarna, in spate, care ar fi fost proiectata de Eiffel.

In Beausoleil-ul turistic mai exista un fost cazino, care acum e cladire de birouri, o biserica, un sanctuar si un sit arheologic. Aveti informatii despre fiecare aici, daca aveti in plan o plimbare in Beausoleil. Si aici aveti hoteluri si apartamente. Uitandu-ma la preturi, ma gandesc ca Beausoleil poate fi un fel de dormitor pentru Monaco, parca e un pic mai ieftin.

beausoleil1 riviera palace4beausoleil_fhdrriviera_fhdr

Cel mai apropiat aeroport e Nisa. Gasiti aici toate autobuzele care circula pe Coasta de Azur – zona Nisa – Monaco-Menton.