Dupa ce v-am zapacit vara asta cu lavanda-n sus, lavanda-n jos, m-am gandit sa va povestesc si unde o gasiti. Poate v-am facut pofta. Pentru anul viitor, pentru ca deja levantica s-a dus. Dar vara viitoare, incepand cu jumatatea lui iunie, va colora din nou in mov dealurile din Provence. M-am gandit la niste locuri, rute, evenimente, informatii, toate binevenite, zic eu, daca va cheama lanurile de lavanda.

Sunt 4 departmente in Sudul Frantei unde se cultiva ambasadoarea tarii, dar mai ales a regiunii: Alpes de Haute-Provence, Vaucluse, Drôme Provençale si Hautes-Alpes. Se mai gaseste si prin alte locuri, izolat, in Ardeche, de exemplu. Sa le luam pe rand. 

Alpes de Haute Provence. Tara Verdonului si a platoului Vaucluse. Ambele pline de lavanda.

Platoul Valensoleimparatia lavandei. Daca vreti sa vedeti  mov in fata ochilor, acolo trebuie sa mergeti. Nici nu am iesit bine de pe autostrada ca ne-am trezit intr-o mare de lavanda. Lanuri, lanuri, nesfarsite de mov. Spre Puimoisson, Riez, Digne les Bains, toate drumurile duc spre lavanda. Si daca ajungeti prin zona, puteti merge si la Valensole (pe 15 iulie e Fete de la lavande).

Apoi e Verdonul. Un parc natural ce va incanta cu stanci uriase prin care sapa de sute de ani riul Verdon. Privelistea e greu de descris, e fabuloasa. Si, trecand dintr-un sat in altul, pe niste rute sapate in munti, care ne-au cam dat emotii, am ajuns si la lanurile cu levantica. Noi am fost anul trecut, dar era deja sfarsitul lui august deci nu ne-am putut bucura de campurile lila, insa peste tot erau randuri de tufe mici si verzi, semn ca acolo e lavanda. O gasiti spre Castellane, Quinson, Le Palud, Greoux les Bains, Rougon, Beynes. Sau pe ruta Moustiers Sainte-Marie – Sainte-Croix du Verdon. Ca sa nu mai spun ca si satele sunt extraordinar de frumoase, cocotate pe stanci, inconjurate de apa sau de verdeata.

Mai gasiti lavanda la Simiane la Rotonde, spre Banon si Thoard.

Vaucluse – e o regiune incredibil de frumoasa care include Luberonul, tara riului Sorgue (Fontaine la Vaucluse, de exemplu), Muntele Ventoux si ce-i in jurul lui, dar si o multime de sate medievale superbe (Vaison la Romaine e cel mai cunoscut). Dar unde e lavanda? E din plin. De exemplu la Sault, alta capitala a lavandei. Satul e inconjurat de campuri mov. Peste tot exista rute ale lavandei ce pot fi colindate fie cu masina, fie cu bicicleta, fie pe jos. Si nici orasul nu e mai prejos, e foarte frumos.

De la Sault ajungeti in cel mult 40 de minute pe Mont Ventoux (cu masina, dar exista si rute pentru biciclete sau trasee la picior). Tot drumul spre uriasul Provence-ului e presarat cu randuri de lavanda sau lavandina.

Si sa nu uit Luberonul, o zona extraordinar de frumoasa, care sta mandra pe lista locurilor cu lavanda, cu Abbaye de Senanque, de langa Gordes, dar si cu Plateau des Claparèdes, Lagarde d’Apt . 

Dromul provensal. Nu e, administrativ, in Provence dar are toate ingredientele, chiar si lavanda. E o regiune foarte frumoasa, am scris despre ea aici. Lavanda e mai peste tot. Am gasit-o imediat ce am iesit din Montelimar spre Puygiron, la poalele satului si in jurul vechii manastiri si  apoi spre Grignan, sunt pline dealurile de ea. O mai gasiti si la Die, spre Chamaloc, spre Pommerol. Si tot Dromul se lauda cu zeci de rute ale vinului, e plin de podgorii.

Hautes-Alpes e cunoscut mai mult pentru statiunile de iarna decat pentru lanurile de lavanda, dar exista si mov, nu doar alb, in Rosans sau spre Briançon si Gap. Cred ca e fain, cu atata munte in jur, nu am ajuns atat de sus pe harta.

19.000 de hectare, 2 000 de producatori, 120 de distilerii, 35 de tone de ulei de lavanda si 1 000 de tone de ulei de lavandina/anual. Cu asta va asteapta Sudul Frantei. Tentant? Daca da, sa va zic si care sunt orasele, capitala de departament, poate va cazati pe acolo sau prin satele din jur.

*Vaucluse – Avignon: mie mi-a placut foarte mult orasul, mai mult ca Marsilia, de exemplu, ba chiar mai mult decat Aix en Provence. Sau pe linga: Cavallion, Valensole, Sault, Isle sur la Sorgue, Fontaine de Vaucluse, unde gasiti. Cel mai apropiat aeroport – Marseille Provence, aproximativ o ora fata de Avignon.

Evident ca eu, daca as avea bani, m-as caza frumusel intr-un satuc din Luberon. Si nu neaparat la hotel, ci la o casa. Numai ca rezervarile trebuie facute cu mult timp inainte, vara e prapad. Si daca sunteti mai multi, cu atat mai bine, nu va goliti contul din banca (in plin sezon sunt scumpe rau, vilele de lux sar de 5 000 de euro/saptamana). Mai bine un hotel, nu? Preturile incep de la 50 de euro. Sau ar mai fi o varianta – unul dintre satele Verdonului.

*Alpes de Haute Provence – Digne les Bains e cel mai mare oras, are si bune si rele: e cam neingrijit, dar are o multime de posibilitati de petrecere a timpului liber (munte, ape termale) si e foarte aproape de platoul Valensole, de exemplu. Orasul e la o ora si jumatate de aeroportul din Marsilia (de fapt din Marignane ca acolo e Marseille-Provence).

*Drome provencale: capitala de departament e Valence, la o ora de Lyon (deci asta ar fi si cel mai apropiat aeroport). Alt oras mare e Montelimar (e cam la aceeasi distanta de Marsilia si Lyon, in jur de 2 ore, deci ori aeroportul Marseille Provence ori Lyon).

*Hautes Alpes. Cel mai mare oras e Gap. Pe aici n-am ajuns, dar cel mai apropiat aeroport pare tot Marsilia.

1 litru de esenta de lavanda se obtine din mai bine de 100 de kilograme de lavanda. E nevoie de un hectar de flori pentru 15 kilograme de ulei esential. Wow! Si e nevoie de 1 hectar de lavandina pentru 100 de kilograme de ulei (de aceea lavandina e in unele locuri mai raspandita, calitatea difera, spune ghidul). Inca se mai recolteaza manual. Imi inchipui ca nu-i usor. Am trecut o data pe langa un camp urias plin de buchete in toata regula, erau lasate la uscat probabil.

Lavanda creste la altitudini intre 600 si 1 400 de metri. Florile se deschid la maximum in iulie, dar inca de la sfarsitul lui iunie te poti bucura de lila-ul discret si de mireasma care inunda toata zona. In iulie lila-ul se transforma in mov puternic. Iar in august, daca apuca luna august, cei care o produc pentru cosmetice o taie la jumatatea lunii iulie, lanurile sunt aproape albastre.

 

Si o lista cu sarbatorile lavandei, poate va ajuta:

  • 1 iulie, Ferrassieres, una dintre micile capitale ale lavandei
  • 7 iulie, Montelimar
  • 15 iulie e fete de la lavande la Valensole
  • pe 28 iulie sarbatoarea se muta la Thorame Haute
  • in august lavanda isi continua sarbatoarea, pe 3, la Valreas si la Digne les Bains (aici e mai mare, tine 5 zile, Corso de la lavande ii zice) si tot la Digne, pe 23 august e Fete de la lavande
  • 11 august, Saint Andre de Rosans
  • 15 august, Sault

Gasiti aici 6 rute ale lavandei, daca planuiti sa va scufundati in marea mov.

 

PS: Am mai scris si cu alte ocazii, de la aeroport exista autobuze catre gara din Vitrolles, sau catre cea din Marsilia, si de acolo trenurile va duc unde vreti (trenul nu i foarte ieftin in Franta, mai ales daca vreti sa mergeti cu TGV ul, dar puteti face rezervarile pe net, din timp, noi am facut asa pentru Paris si chiar am gasit oferte). Sunt si curse directe catre Aix en Provence, Salon de Provence, Digne, Manosque (in Luberon). Atasez link-ul, poate va ajuta. Mai exista varianta sa inchiriati o masina. Avantajul e ca o iei din aeroport, te plimbi pe unde vrei prin Provence, si apoi o lasi de unde ai luat-o si urci direct in avion. Sincer mie masina mi se pare cea mai buna solutie pentru a vizita Provence, poti vedea mult mai multe locuri, exista si autobuze, mai ales vara, dar tot pentru masina as opta.

PS 2. am scris despre Calea lavandei si pe blogul Adevarul