Asa spune legenda, ca pietrele care parca vegheaza asupra satului, sunt de fapt calugari pietrificati de Sfantul Donat pentru ca si-au incalcat juramantul de castitate si s-au indragostit de niste prizoniere de razboi incredibil de frumoase. Adevarul e ca te duc cu gandul la penitenta, sihastrie, cand ii vezi asa goi, nu au pic de vegetatie pe ei, ingramaditi, izolati parca, un pic inclinati.

Mi-au mai atras atentia cand am venit din Alpi, dar acum, de la Digne les Bains, am trecut mai aproape de ei si am putut iesi de pe autostrada, spre sat. Les Mees se numeste satul si de pe autostrada pare ca sta pitit la baza rocilor inalte de peste o suta de metri.

Cam ramai mut de uimire in fata formelor de piatra ce parca se ridica spre cer, dar nu se pot desprinde de pamant. E impresionanta privelistea.

les penitents12.jpgles penitents 1.jpg les penitents 2.jpg les penitents 3.jpg les penitents 4.jpg les penitentes 6.jpg les penitentes 7.jpg les penitents 9.jpg les penitentes9.jpg les penitents 10.jpg les penitents11.jpg

Ce nu stiam – satucul acela, cu cel mult 3 500 de locuitori, e capitala energiei solare, gazduieste cel mai mare parc fotovoltaic din tara, 200 de hectare, si e cea mai mare “livada” de maslini din departament (Alpes de Haute Provence): aproximativ 80 000 de maslini!

les penitents7

La un sfert de ora de Les Mees e Sisteron (merita o vizita macar pentru cetatea de pe deal), la jumatate de ora e Forcalquier (au o piata super si satul e simpatic), la vreo 40 de minute e Valensole (tara lavandei), iar la aproximativ o ora e Verdonul (canionul francez).