Flamingo, lacuri, cai care alearga liberi, delta, mare, verdeata cat vezi cu ochii, plaje… Camargue e unul din multele parcuri naturale ale Frantei (cred ca-s mai bine de 40 la numar), daca ajungi in Provence, nu-l rata. Zona este foarte frumoasa, excelenta pentru plimbari, pentru plaja sau pentru a admira natura, satele si orasele provensale.
Parcul este imens, sunt peste 1 000 de kilometri patrati de natura aproape intacta. E adevarat, omul a mai intervenit pe ici pe colo, desi autoritatile incearca sa pastreze zona fara prea multe imixtiuni – de exemplu, cei care locuiesc in parc nu au voie sa foloseasca ingrasaminte chimice, iar aerul si apa sunt din ce in ce mai poluate in ultimii ani din cauza plant-urilor industriale din zona. Oricum, e mult mai curat si mai linistit decat orice parc urban, iar peisajele si fauna nu le gasesti in alta parte.
Daca te uiti pe harta, o sa vezi ca parcul natural Camargue e intre Montpelier, Arles, Saintes Maries de la Mer si Martigues, unde marea se intalneste cu Rhon-ul. Toate sunt asadar bune ca puncte de pornire prin delta Frantei, dar cred ca Arles sau Saintes-Maries sunt cele mai potrivite, pe cont propriu sau cu tururi. Toate oficiile de turism ale oraselor din zona organizeaza tururi prin Camargue, peste tot sunt barci care te plimba printre canale, sunt zeci de ferme ce ofera nu doar plimbari cu caii, ci si cazare, timp si bani sa ai. Noi n-am luat niciun tur, locuim destul de aproape, asa ca am mers de cateva ori de capul nostru. Iti povestesc, poate iti dau idei.
Arles, poarta de intrare in Camargue
De la Arles, in cel mult jumatate de ora, am ajuns la Les Marais du Vigueirat. Rezervatia nu este foarte mare, 15 kilometri, cel mult o ora si jumatate de mers pe jos lejer. Traseul ne-a dus printre copaci incarcati de liane, stuf si apa si, din loc in loc, am zarit cai, bivoli, rate si alte pasari (nu flamingo). Intrarea este gratuita, daca vrei, poti sa vezi parcul din caleasca, intreaba la receptie.
Tot de la Arles, in aproximativ 40 de minute, ajungi la La Capeliere, alta bucata de Camargue, la fel de mica, vizita dureaza cel mult o ora. In La Capeliere poti vedea o multime de specii de pasari si cel mai mare lac din Camargue, Etang de Vaccares (peste 60 de kilometri patrati). Daca n-ai sti ca-i lac si nu ai zari pamantul, din cand in cand, ai putea jura ca marea e cea care se intinde de-a lungul drumului ingust. E locul in care pasarile migratoare isi fac „concediul” de iarna si e plin mai tot timpul anului de flamingo. Intrarea costa 3 euro (vezi ca peste tot e pauza la amiaza, nu uita ca esti in Franta).
Tot de acolo poti pleca spre Salin de Badon – fosta salina regala, sau La Gacholle – 20 de kilometri de traseu pana la far. Aici intrarea este gratuita si e de preferat sa ai o bicicleta. Daca nu, cu masina, de la La Capeliere mergi spre Digue a la Mer, nu vei putea intra in rezervatie, dar privelistea merita oricum drumul. Soarele, apa si pamantul dau un adevarat spectacol. Uscatul si apa parca se joaca, cand se vede unul, cand celalalt, uneori apa e maro si pamantul albastru, alteori invers. Vei opri masina de mai multe ori, iti garantez.
Saintes-Maries de la Mer: mare si Camargue
Saintes Maries de la Mer e la 20 de minute de inima regiunii, francezii zic ca-i capitala Camargue-lui. Oraselul e super simpatic, desi in sezon poate fi destul de aglomerat, mai ales daca vrei parcare, e ca o statiune de la malul marii, cu restaurante, tarabe cu suveniruri si produse traditionale (vin, sare, miere, dulceata, orez, toate made in Camargue), dar in jur e liniste si pace. In drum spre el, pe Route de Cacharel, printre lanuri, delta si ferme, simti ca toate gandurile zboara departe si nu mai exista nimic decat natura care se lauda cu realizarile ei la fiecare pas. Grupuri de flamingo rasar din apa aproape verde, cai albi pasc printre ierburile inalte, un pescar taie delta cu barca lui mica si veche, in curtea unei ferme un cal elegant face cercuri in jurul unui calaret.
Intre Arles si Saintes Maries de la Mer e Musee Camarguais, l-am sarit, am preferat sa trecem pe la Chateau d’Avignon. Castelul nu m-a impresionat foarte tare asa ca nu am intrat, domeniul insa mi-a placut. Domeniul poate fi vizitat gratuit, pentru castel biletul costa 4 euro.
Noi am mers numai vara la Saintes Maries de la Mer, pentru plaja, la pachet cu Camargue. Deci mereu era aglomerat, jale cu parcarea!, vezi ca la 5 minute de plaja e o scoala, dupa ea un teren de tenis si un complex scolar, tot timpul am gasit un loc. Era atat de cald cand am mers a doua oara, in august, de nu puteai sta la plaja, am vrut sa urcam pe biserica, dar era un rand maricel, tot printre lacuri cu stufaris e mai bine.
Daca vrei sa vezi flamingo, treci pe la Parcul Ornitologic, iar din port si din centrul orasului pleaca in fiecare zi feriboturi spre Camargue, circuitul dureaza o ora si jumatate, maximum doua.
Port Saint Louis du Rhône, Cenusareasa zonei
Port Saint Louis du Rhone e probabil cea mai putin cunoscuta cale de acces spre Camargue. Orasul nu-i extraordinar, comparat cu Arles sau Saintes Maries, e si intr-un capat de parc, la gura Rhonului, insa are o plaja senzationala – imensa si niciodata aglomerata – plaja Napoleon, si in drum spre ea iti ies in cale cateva bucati de Camargue. Noi mergem acolo frecvent, mai ales vara, Napoleon e plaja noastra preferata din Provence. Uneori mergem cu masina pana la plaja – e parcare la intrare, gratuita, dar pentru ca bucata de nisip e uriasa, se poate intra si cu masina (3 euro), alteori lasam masina in oras si plecam cu biclele spre plaja.
Daca ajungi prin zona si stai mai mult, da-i o sansa, o sa te surprinda placut. Domain de la Palissade e la o aruncatura de bat, in jur de 700 de hectare de mlastina.
Am zarit un pic din Camargue si in jurul Montpelier, mai ales in drum spre Aigues Mortes si Le Grau du Roi, ambele la aproximativ jumatate de ora cu masina.
Le Grau du Roi: mare si rechini…
…nu impreuna, slava Domnului. Sau as putea zice plaja si Camargue, poti sa te bucuri de ambele odata ajuns acolo. In plin sezon barcile isi fac zilnic drum prin Camargue, iar plaja din Le Grau du Roi (plage de l’Espiguette) este imensa, numai buna pentru prajit la soare. Noi am nimerit intr-un aprilie si erau destui care faceau chiar si baie. Oraselul este foarte simpatic, mai ales portul cochet plin de terase, restaurante si multe magazine de suveniruri, era plin de lume cand am fost noi. Am pomenit de rechini pentru ca acolo e si „Le Requinarium”, nu e wow, dar probabil ca pentru copii e fain.
Aigues Mortes: inapoi in Evul Mediu
La 10 minute de Le Grau du Roi e Aigues Mortes. Pe langa barcile spre Camargue (le gasesti in port din aprilie pana in octombrie), plimbari cu calul sau cu bicicletele prin delta, oraselul se lauda si cu o cetate medievala pastrata surprinzator de bine. Dincolo de zidurile ridicate in secolul 13 (mi-a ramas in cap poarta de la intrare, e geniala) gasesti un centru colorat si animat.
Ar mai fi si Salin-de-Giraud, intre Arles si Port Saint Louis, faceau sare odinioara, acum isi tenteaza vizitatorii cu plimbari prin Camargue si o plaja de 7 kilometri, Piemanson.
Las si site-ul oficiului de turism, daca vrei sa iti faci o idee despre trasee, cazare, tururi.
PS. text updatat in septembrie 2012