Cai care alearga liberi, flamingo, delta, mare, verdeata cit vezi cu ochii…Camargue.

camargue

Camargue e unul din multele parcuri naturale ale Frantei (cred ca-s mai bine de 40 la numar), daca ajungeti in Provence, nu-l ratati. Zona este foarte frumoasa, excelenta pentru plimbari, pentru plaja sau pentru a admira natura, satele si orasele frantuzesti.

Parcul este imens, sunt peste 900 de kilometri patrati de natura aproape intacta. E adevarat, omul a mai intervenit pe ici pe colo, desi autoritatile incearca sa pastreze zona fara prea multe imixtiuni – de exemplu, cei care locuiesc in parc nu au voie sa foloseasca ingrasaminte chimice. Iar aerul si apa sunt din ce in ce mai poluate in ultimii ani din cauza plant-urilor industriale din zona. Oricum, e mult mai curat si mai linistit decat orice parc urban, iar peisajele si fauna nu le gasiti in alta parte.

Si pentru ca e atat de mare nu stii de unde sa incepi si ce merita vazut. Am avut norocul sa vad Camargue de cateva ori asa ca va povestesc si voua, poate va ajuta.

 

Arles e probabil cel mai potrivit loc in care sa campati. De la Arles, in cel mult jumatate de ora, ajungeti la Les Marais du Vigueirat. Mergeti spre Mas Thibert . Rezervatia nu este foarte mare, 15 kilometri, cel mult o ora si jumatate de mers pe jos lejer. Traseul va duce printre copaci incarcati de liane, stuf si apa si, din loc in loc, veti zari cai, bivoli sau rate. Intrarea este gratuita, atentie la orele amiezii, e posibil sa fie pauza, cred ca de la 13.00 la 14.00, nu mai retin exact. Daca aveti noroc, puteti vedea zona din caleasca (intrebati la receptie).

c9.jpg c13.jpg c8.jpg c14.jpg c15.jpg c16.jpg c17.jpg martigues camargue.jpg IMG_7426.JPG c5.jpg

Tot de la Arles, in aproximativ 40 de minute, sunteti la La Capeliere. Alta bucata de Camargue, la fel de mica – vizita dureaza cel mult o ora. Insa traseul e mult mai lung, depinde cit va tin picioarele. In La Capeliere puteti vedea o multime de specii de pasari si cel mai mare lac din Camargue, Etang de Vaccares ( peste 60 de kilometri patrati). Daca n-ai sti ca-i lac si nu ai zari pamantul, din cand in cand, ai putea jura ca marea e cea care se intinde de-a lungul drumului ingust. E locul in care pasarile migratoare isi fac “concediul” de iarna si e plin mai tot timpul anului de flamingo. Intrarea costa 3 euro, e pauza de la 13.00 la 14.00 si e deschis pina la ora 18.00.

Va spuneam ca traseul e mai lung. Puteti vizita si Salin de Badon – fosta salina regala, sau La Gacholle – 20 de kilometri de traseu printre apa, pamant, mlastini,  pina la far. Aici intrarea este gratuita si e de preferat sa aveti o bicicleta. Daca nu, cu masina, de la La Capeliere mergeti inainte spre Digue a la Mer. Nu veti putea intra in rezervatie, dar privelistea merita oricum drumul. Soarele, apa si pamantul dau un adevarat spectacol. Uscatul si apa parca se joaca, cand se vede unul, cand celalalt. Uneori apa e maro si pamantul albastru, alteori invers. Veti opri masina de mai multe ori, va garantez.

c2.jpg c4.jpg c18.jpg c3.jpg c1.jpg

Daca tineti drumul tot inainte ajungeti in Saintes Maries de la Mer, capitala regiunii Camargue (asa spun francezii). De fapt, inconjurati parcul natural. Si daca va cazati aici, sau ajungeti prin zona, puteti da o fuga si la Parcul Ornitologic (la intrarea/ sau iesirea din Saintes Maries de la Mer, depinde de unde vii). Intre Arles si Saintes Maries de la Mer e si muzeul – Musee Camarguais. Nu am fost asa ca nu stiu sa va zic daca merita ori ba.

De asemenea, va puteti stabili “tabara” in Aigues Mortes, vechea cetate a regelui Saint Luis sau in Le Grau du Roi, excelent si pentru plaja. Parcul natural Camargue poate fi vazut si din Port Saint Louis du Rhone. Oraselul nu este cine stie ce, dar are o plaja imensa, nisip cat vezi cu ochii (plaja Napoleon).

c10.jpg c11.jpg