Recunosc că uneori mi-e dor de Franța. Nu de oameni sau de locul în care am stat, sau de vremurile acelea, care par hăăăt departe, deși a trecut doar un an, ci de plimbările de week-end, de vreme, de mare. Ca să-mi mai alin dorul, am zis să vă povestesc despre cele mai frumoase sate din Provence, de fapt din regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur. Pe multe dintre ele le-am și văzut, ca să vezi că-s buni doi ani de Provence, altfel nu știu dacă aș fi ajuns prin toate satele acelea minunate.

1. Roussillion e un loc cum n-am mai văzut niciodată. Pentru că stă pe un șantier de ocru, întregul sat e o explozie de culoare. Pământul, casele, cărările, sunt când portocalii când maro aprins sau chiar roșiatic. Legenda spune că valea e aproape roșie pentru că o domniță îndrăgostită s-a aruncat de pe stânci după ce soțul i-a ucis iubitul. Țin minte că la prima vizită am nimerit la o nuntă arăbească, întregul sat răsuna de cântecul-strigăt al femeilor, tradițional pentru nunțile lor. Sper că s-a terminat mai bine decât legenda.

Difrența de culoare se simte imediat ce te apropii de sat, eu chiar mi-am scos ochelarii, am zis că nu văd bine, apoi am oprit mașina și am pus mâna pe pământul de printre copaci, portocaliul mi s-a scurs printre degete.

De văzut: șantierul de ocru (2,5 euro intarea), Colorado Provensal, biserica, satul întreg de fapt e o minune. Și pe lăngă: Gordes, Goult, Bonnieux, Menerbes, Saint Saturnin, Lacoste, Oppede, Lourmarin, Ansouis, Venasque.

2. Ansouis

Am ajuns la Ansouis din întâmplare. Unde să mai mergem în week-end, pe aici aproape? Hai în Luberon!, zic eu.Iar?!, zice el. Da, că doar nu l-am văzut pe tot. Luberon era una dintre zonele mele preferate, știam că în orice sat aș merge o să-mi placă. Nimic spectaculos sau wow, ci o simplitate a la Provence cu o frumusețe ce vine din detalii. Case cochete, livezi și vii cât vezi cu ochii, sate cocoțate pe stânci. Culmea e că tot nu am văzut întreg Luberonul deși am fost prin satele lui aproape în fiecare primăvară și vară.

Ansouis e atât de mic încât, de la depărtare, pare doar un castel. De fapt asta e, un castel de culoarea lutului, vechi de vreo 2000 de ani, urcat în vârf de deal, înconjurat de câteva case. Satul are doar o mie de locuitori și e atâta liniște acolo încât ai impresia că nici nu e locuit.

De neratat: castelul, biserica Saint Martin, muzeul extraordinar, muzeul vinului și vecinii: Cucuron și Cadenet (10-15 minute, cu mașina), Lourmarin (maximum 20 de minute), Bonnieux, Lacoste, Menerbes, Goult, Oppede, Gordes, Roussillion, Saint-Saturnin-les-Apt (cel mult o oră).

 

3. Gordes e unul dintre cele mai frumoase locuri în care am călcat vreodată. Nu mai știu unde am auzit de el, cum am ajuns acolo prima oară, dar știu că apoi tot ne-am întors, dacă nu să ne plimbăm prin sat sau să mâncăm ceva în piața de lângă castel, măcar să admirăm priveliștea. 

Chiar e unul dintre cele mai frumoase locuri din Provence, de neratat dacă ajungeți în Luberon sau pe la Marsilia (e la cel mult o oră și jumătate, mașina pare singura soluție, nu are gară și nici autobuze nu prea am văzut).

De văzut: Abbaye de Senanque, mai ales dacă e vară, nu de alta dar stă într-un lan de lavandă, Village des Bories (satul vechi), castelul, biserica, muzeul, priveliștea, pe scurt: tot. Și vecinii: Fontaine de Vaucluse, Isle sur la Sorgue, Roussillion, Goult, Oppede, Menerbes, Lacoste, Bonnieux.

4. Les Baux de Provence

Veche cetate medievală, urcată pe deal, lângă Saint Remy de Provence, Les Baux e astăzi mai plin de turiști decât de locuitori, mai ales vara. Are, zice site-ul primăriei, vreo 400 de locuitori, deși sincer nu știu unde încap toți, probabil că prin vilele de la poalele cetății, că sus nu a mai rămas mare lucru. Toate casele din cetate sunt ba magazine, ba restaurante. Locul e extraordinar de frumos, priveliștea de milioane, au și spectacole pentru copii, iar zona e numai bună de explorat Provence. Mai ales că hotelurile de lângă sat arată într-un mare fel.

De văzut: castelul, spectacolele, Carrières de Lumière, La fondation Louis-Jou, Le Musée Yves-Brayer și  Fontvielle (10 minute cu mașina), Saint Remy, Maussane les Alpilles, Arles sau Tarascon (cel mult jumătate de oră). Salon de Provence e la cel mult 40 de minute.

Cele mai frumoase locuri din Provence: Les Baux si Fontvieille

 

5.Lourmarin e tot în Luberon și deși nu e nici urcat pe stâncă și nici nu se uită în Mediterană, e deosebit de frumos. E plin de verdeață și de case năpădite de flori.

Provence ca-n filme: Luberon

De văzut: castelul (are o grădină foarte frumoasă), cimitirul (Camus e îngropat acolo), și, pe lângă, Ansouis, Gordes, Cucuron, Bonnieux, Menerbes, Lacoste.

6. Ménerbes

Dacă nu l-ați văzut, sigur ați auzit de el. L-a făcut celebru Peter Mayle și a lui Un an în Provence. La fel, nimic spectaculos, dar superb, dovada că frumusețea vine uneori din lucrurile simple.

De văzut: casa în care au locuit Picasso și Dora Maar, biserica, capela, muzeul vinului, muzeul tirbușonului, livezile și viile, și, evident, o bucată bună de Luberon.

 

7. Moustiers Sainte Mairie e în Verdon și m-a lăsat fără cuvinte înainte de a ajunge acolo, din poze. Satul, mic și vechi, e fermecător. O să vă opriți să faceți poze pe tot traseul spre sat, nu numai pentru că Verdonul e o zonă de poveste, ci și pentru că Moustiers e parcă săpat în stâncă.

De neratat: capela Notre-Dame-de-Beauvoir (e suuuus dar merită efortul), biserica Notre-Dame-de-L’Assomption, muzeul faianței, mini-cascada din centru, orice stradă plină de buticuri colorate. Dacă e vară mergeți spre Sainte Croix și veți da de lanurile de lavandă, apoi de lacul albastru ca cerul, la vreo 40 de minute e Valensole, lavandă cât vezi cu ochii, nu ratați canionul Verdon.

8. Bargème 

Aici n-am ajuns, dar mi-e suficient că e în Verdon deci bag mâna-n foc că e minunat. Verdonul e o regiune extraordinar de frumoasă. Bargème e urcat și el pe stâncă, la vreo 1 100 de metri altitudine ceea ce-l face cel mai înalt sat din departamentul Var.

De văzut: castelul  Sabran-de-Pontevès, biserica și Verdonul (Gorges du Verdon sunt de neratat)

9. Coaraze e spre Alpi, mai sus de Coasta de Azur, la vreo oră de Eze, Nisa sau Menton.

De văzut: capela si biserica Saint-Sebastien, capela albastra, muzeul Figas, plantațiile de măslini și, la vreo 40-50 de kilometri, Sainte Agnes și Vence. 

10.Mai jos un pic e Sainte-Agnès și el balcon spre Mediterană. De la cei 800 e metri înălțime veghea odinioară frontiera cu Italia. N-am fost, las site-ul să vorbească.

11.Gassin e la vreun sfert de oră, cu mașina, de Saint Tropez, și pentru că e mai sus ca celebrul vecin oferă o priveliște de vis asupra golfului. Cel puțin așa trag concluzia din poze, că n-am ajuns, dacă știam…dădeam o fugă de la Saint Tropez. Cred că mi-ar fi plăcut mai mult Gassin decât vestita stațiune de fițe. 

12.Gourdon e tot în Alpii maritimi. O veche fortăreață medievală, cu nici 400 de locuitori, urcată la vreo 800 de metri deasupra nivelului mării, se uită spre Coasta de Azur. Cred că priveliștea e minunată.

De văzut: la place Victoria, biserica Saint-Vincent (sec 12), castelul, lanurile de lavandă și Gorges du Loup.

13.La Grave e tot în Alpi, și mai sus, la vreo 4 000 de metri altitudine, perfect pentru iubitorii de munte și ski.

De văzut: biserica Notre Dame, ghețarii și grota de gheață- Meije.

14. Tot în Alpi, în Parc Naturel Régional du Queyras, e Saint-Véran, ar fi cel mai înalt sat din Europa – face echilibristică la mai bine de 2 000 de metri altitudine.

De văzut: biserica, observatorul, muzeul  Le Soum, parcul regional natural, și, la vreo oră, Vars (aici am ajuns și noi într-o iarnă).

Lista celor mai frumoase sate din Provence-Alpi-Coasta de Azur continuă cu (15)Séguret, dacă ajungeți pe acolo dați o fugă la Vaison la Romaine; (16)  Seillans, la cel mult o oră de Grasse, Cannes, Antibes sau Juan les Pins; (17) Tourtour, mai jos un pic de Verdon.

18.Venasque e la cel mult o oră de Mont Ventoux, am fost doar în trecere, spre Sault, e la maximum jumătate de oră de Gordes și Fontaine de Vaucluse.

Lista lex plus beaux villages de France are 156 de sate! Care sunt condițiile? Maximum 2 0000 de locuitori, cel puțin două monumente protejate, arhitectură, istorie, urbanism, mediu înconjurător. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Franța e plină de sate superbe, cel puțin la fel de frumoase ca cele de pe lista de mai sus, sau chiar mai frumoase. Nu degeaba e cea mai vizitată țară din lume.

 

PS. Mai multe poze pe pagina de facebook a vacanțelor, unde te așteptăm dacă și numai dacă ți-a plăcut acest articol.