În fiecare an The Economist face un top al celor mai scumpe orașe în care să trăiești. E important mai ales pentru companii, ca să știe care-s costurile dacă au de gând să deschidă sedii în anumite locații, cu cât să-și plătească angajații etc. E de folos și pentru turiști, e bine de știut cam ce buget îți trebuie pentru următoarea vacanță, și îți poate fi de folos dacă vrei să te muți într-o țară străină. Eu experimentez pe propria piele căci evident Londra e în top 10.

 

Cele mai scumpe orașe din lume:

 1. Singapore
 2. Zurich
 3. Hong Kong
 4. Geneva
 5. Paris
 6. Londra
 7. New York
 8. Copenhaga
 9. Seul
 10. Los Angeles

 

De fapt Zurich și Hong Kong sunt la egalitate pe locul 2, iar ultimele 3 se bat pe locul 8. Ce mă surprinde pe mine e că Parisul e mai scump ca Londra. Ca turist, da, Parisul e mai scump – Londra are o mulțime de locuri care pot fi vizitate gratuit, e plină de piețe de mâncare unde e foarte ieftin, nici pub-urile nu-s scumpe când vine vorba de mâncare, berea e scumpă însă, și sunt tot felul de semi fast-food-uri unde mănânci binișor cu 4-5 lire. Când am venit în vizită, acum vreo 5 ani cred, nu mi s-a părut extrem de scump, văzusem și mai și. Ca localnic…chiriile te omoară. La fel și transportul.

Ce vizitezi gratis la Londra

Unde mănânci ieftin la Londra

IMG_4422_londra

Paris e singurul oraș din zona euro din top 10 și se pare că singurele chestii relativ ieftine, comparat cu alte locuri din top, sunt alcoolul și țigările. That s all you need! O sticlă de vin (750 de ml) costă, în medie, 10,7 dolari, cea mai ieftină sticlă de vin din tot topul (în Seul e 25,4 dolari, în Singapore și LA trece de 22 de dolari, la Londra costă 12,4 dolari). În schimb nu-i bine să mănânci pâine în orașul viciilor, aaa pardon, al îndrăgostiților, o pâine (1 kg) costă, în medie, 7,4 dolari, numai New York și Seul au pâine mai scumpă ca francezii (8,2$, respectiv 12,4$). În Londra, o pâine (1 kg) ar costa în medie 2,4$, e clar, trebuie să schimb brutarul, eu dau 3,5 lire pe o pâine de nici juma de kil. (mă rog, organic, eco, semințe, fițe).

La Londra, zic organizatorii topului și le dau mare dreptate, salariile au rămas pe loc (aproximativ 30.000 de lire pe an, în medie și brut) și nu țin pasul (s mult în urmă, în altă galaxie!) cu inflația și cu prețul locuințelor (peste £500 000, preț mediu). De chirii v-am mai povestit eu aici.

Ce vizitezi gratis la Paris

 

Singapore e cel mai scump oraș din lume, pentru al treilea an consecutiv. N-am fost, dar aveam de gând să, așa că m-am uitat un pic după hoteluri, m-am crucit când am văzut prețurile. Se pare că dacă vrei să ți cumperi o mașină acolo trebuie să câștigi la loto mai întâi, transportul în comun e de 2,7 ori mai scump ca la New York și te ustură buzunarul când plătești utilitățile sau vrei să-ți cumperi haine.

Acum 10 ani New York nu era în top 10, acum e pe locul 7. Copenhaga e pe locul 8 pentru că salariile sunt mici în comparație cu chiriile și prețurile caselor. Iar în Seul plătești o grămadă de bani pentru utilități și îmbrăcăminte. Hong Kong a urcat pe 3 deoarece prețurile caselor au luat-o razna, nu mă mir. Îmi povestea o colegă că la ei cea mai mare problemă e să închiriezi un apartament cât o cutie de chibrituri și se construiește în draci pe înălțime, căci doar acolo mai au loc. În schimb, când a întrebat-o proful care-i cel mai important lucru în Hong Kong, din punctul lor de vedere, toate au răspuns freedom.

 

Top cele mai ieftine orașe din lume:

 • Lusaka
 • Bangalore
 • Mumbai
 • Almaty ( Kazakhstan)
 • Algiers
 • Chennai
 • Karachi
 • New Delhi
 • Damasc
 • Caracas

Morala – hai in India!

 

Worldwide Cost of Living e realizat de The Economist care compară peste 400 de prețuri la 160 de produse și servicii (mâncare, băutură, utilități, haine, benzină, chirii, transport, școli private, bilete la concerte etc) și face treaba asta de mai bine de 30 de ani.

Citește și Top 10 orașe în care se trăiește bine