Mi-a atras atentia un articol de pe Mediafax – Topul celor mai vizitate obiective culturale din Paris – si mi-am adus aminte ca e posibil sa fi contribuit si eu la rezultat. Acum vreo 4 luni, in aeroportul din Paris, un nene, angajat al oficiului de turism, m-a intrebat daca am timp sa-i raspund la citeva intrebari. Aveam. Ce am vizitat la Paris? Care obiectiv turistic mi-a placut cel mai mult? De cite ori am fost? Daca e curat sau murdar? Daca am fost multumita de servicii? etc. In plus, si cand am coborat din turnul Eiffel am raspuns unui astfel de “interogatoriu”, despre turn. Astept concluziile. Pina atunci sa vedem care sunt cele mai vizitate locuri din Paris. Si, daca tot veni vorba, ce orase din Franta atrag cei mai multi turisti.

paris.2014.docx - Microsoft Word_6

Ma asteptam ca pe primul loc sa fie turnul. Nu e. Chiar daca lifturile urca si coboara in continuu, pline de turisti, nu opera lui Eiffel e cel mai vizitat obiectiv cultural, ci Notre Dame. 13,6 milioane de vizitatori! Pe locul 2 e Sacre Coeur, cu 10,5 milioane de turisti, urmata de Luvru cu aproape 9 milioane de vizitatori.

Abia pe locul 4 e Turnul Eiffel, 7,1 milioane de “oaspeti”. Apoi numarul de turisti scade drastic, la 3,6 milioane pentru obiectivul de pe locul 5, Centrul Pompidou, si la 3,1 milioane pentru Muzeul Orsay.

Se pare ca vizitele la muzee si monumente sunt principalul motiv pentru care strainii vin in capitala Frantei (65%). Cit a insemnat asta in bilete, anul trecut? 72,6 milioane de euro!

 

Cele mai vizitate orase din Franta

Si daca tot suntem la Paris…Capitala Frantei este prima destinatie turistica din Hexagon. Urmeaza Lyon. Se pare ca cel mai atractiv loc este centrul vechi. Si sarbatoarea luminilor din decembrie atrage mii de vizitatori. Mi-am propus si eu sa ajung acolo, poate la toamna. Ma multumesc doar cu centrul vechi.

Pe locul 3: Nisa. Deci Coasta de Azur. Nu ma mir. Si apoi Aix en Provence. Adica Provence, pentru ca cei mai multi vin nu doar pentru oras, ci si pentru ce-i in jurul lui. Ma asteptam ca Provence sa fie mai sus in top, inaintea Lyonului oricum. Nu e. Ar trebui. E minunata.

 

Pe pozitia a 5-a, Strasbourg. Am auzit ca e frumos rau. Nu cred ca ajung prea curand. Cel mai vizitat loc e catedrala Notre Dame. Si centrul istoric e printre primele obiective de pe lista turistilor. La fel si le marche de Noel.

Urmeaza Bordeaux, Nancy, Nantes, Lille si Dijon.

Pe locul 11 e Avignon.  Probabil ca cei mai multi “musafiri” vin atrasi de festivalul de teatru, dar fosta cetate are si alte atu-uri: podul, castelul Papilor, Rinul, zidurile vechi…Si e la o ora de superbul Luberon (il gasiti pe blog pina la varianta live)

Pe locul 12, ta,ta,ta, ta! Marsilia! Sincer nu sunt fan Marsilia, adica merge de o zi, maximum doua, dar ce-i pe linga ea…alta treaba. Cassis, les Calangues, Route des Cretes, Martigues, Sausset les Pins…

cretes

Cu tot cu amabilitatea celebra a francezilor, Franta e una dintre cele mai vizitate tari. Multi ani a fost prima destinatie de vacanta din lume.

Si daca ai avut rabdare pina aici, tie ce ti-a placut cel mai mult la Paris?

 

PS: plimbarea noastra la Paris, aici. Ce poti vedea gratis la Paris aici/(sursa: Mediafax; location-vacances-actualite.fr)