Intrebare de weekend: pe unde nu am mai ajuns noi, pe aici prin apropiere? Raspuns: la Toulon. Solutie: hai! Citisem, pe site-ul oficiului de turism parca, de telefericul care te duce deasupra orasului. Deci atat aveam in minte – Mont Faron, teleferic, priveliste.

 Am parcat masina linga port si, dupa o plimbare pe malul apei, am plecat spre teleferic. Cam 40 de minute de mers lejer. Apoi am aflat ca puteam urca si cu masina. Dar unde mai era senzatia aia data de faptul ca atarni deasupra unei gropi. In plus, e eco.

Telefericul e deschis, in majoritatea timpului, non stop. Stati, nu va agitati, nu merge noaptea. Trebuie sa va explic ce inseamna non stop la francezi. Adica fara pauza la amiaza. Va dati seama, cand le-am povestit unora ce inseamna non stop, la noi cum au reactionat. Deci telefericul merge de la 10 la 17.30, 18.00, 19.00 sau 20.00, in functie de perioada. Si e inchis daca bate vantul prea tare. 6,75 biletul.

Incet, scartaind din toate firele, cabina rosie ne-a urcat deasupra orasului. Nu foarte sus, vreo 500 si ceva de metri, dar cu cit urcam, cu atat privelistea era mai faina. Se vede de pe micul munte Faron tot orasul si ceva in plus. “Taxi-ul” ne-a lasat acolo cu promisiunea ca va veni dupa noi mai tarziu (vine din 10 in 10 minute).

 

t14.jpg t15.jpg t16.jpg t17.jpg t18.jpg

Aveam un chef de plimbare…ceva extraordinar, asa ca ne-am oprit la primul restaurant care ne-a iesit in cale, cel de linga statie. Pai se vedea asa frumos! Si mirosea atat de bine! Insa mancarea nu a egalat mirosul si e si cam scump. Dar privelistea…alta treaba. Oricum, mai sunt si alte restaurante pe munte, unul cu paella, asa l-am mai regretat, nu avea panoramique, dar avea paella.

Muntele Faron se mai lauda si cu o gradina zoologica (n-am fost), cu 3 forturi si o capela. Cert e ca iti ocupa o zi intreaga, daca o ai la dispozitie si ai chef de plimbare.

 

Toulon-ul e o combinatie de Marsilia si Cannes. E mai curat si mai larg decat Marsilia. E plin de palmieri si de barci ca mai celebrul Cannes. Portul nu e la fel de “bogat”, dar e plin de terase. Am aruncat un ochi la menu du jour – in jur de 11 euro. Tot in port trenuletele ne invitau sa ne arate orasul (6 euro pentru adulti, 4 pentru copii) iar barcile ne tentau cu o plimbare spre La Seyne sur Mer (renumita pentru plaje, se poate ajunge si cu masina), Les Sablettes (suburbie a precedentei, statiune de vacanta), spre Tamaris sur Mer (o alta statiune, celebra in secolul 19;  Gustave Eiffel a stat acolo si alte nume celebre isi petreceau vacantele in zona) si catre Saint Mandrier (oras mic, nici 7 000 de locuitori, dar plin de plaje, 6). Am rezistat tentatiei…din pacate ziua e prea scurta. Am preferat sa ne plimbam printre comerciantii care isi expuneau avalansa de culori si mirosuri, era zi de piata, si prin oras. Din port in place de la Liberation, de la orologiu la catedrala…

 

t1.jpg t2.jpg t4.jpg t5.jpg t6.jpg t7.jpg t8.jpg t9.jpg t10.jpg t19.jpg t20.jpg t22.jpg t21.jpg

Era finala la rugby, Toulon-Toulouse, asa ca tot orasul fierbea. Doar ca frenezia s-a transformat curand in dezamagire, au pierdut.

Concluzia: e simpatic Toulon-ul, parca mai sympa decat Marsilia, si e destul de ofertant. Poate fi oras de o zi sau de weekend – monumentele istorice, portul, muntele Faron, plaja – sau de vacanta lunga prelungita in oraselele pomenite mai sus sau in vecinul Hyeres.

PS: plajele din Toulon:

Cliquez sur une plage pour voir les photos