La 30 de kilometri de Aix se afla unul dintre cele mai vechi orase din Franta – Salon de Provence, orasul lui Nostradamus. Daca sunteti fani ai prezicatorului, ii puteti vizita casa, transformata in muzeu. Apoi rataciti-va pe strazile din centrul vechi.

Sa dam o tura virtuala pana ajungeti acolo.

Pentru ca Salon sta mandru intre Arles, Avignon, Aix en Provence si Marseille, a fost foarte important (strategic) inca din Evul Mediu. Chateau de l’Emperi e dovada. A fost ridicat in secolul 13, marit prin secolul 16, daramat aproape integral in secolul 18 (de data asta a fost de vina cutremurul, nu vreun razboi sau revolutie) si a fost refacut prin 1920. Odinioara scopul lui era sa vegheze si sa pazeasca zona, azi e muzeu. E deschis de Marti pana Duminica, e gratis pentru cei pana in 25 de ani, restul platesc vreo 5 euro. Sau cumparati biletul combinat – castelul si 2 muzee – 7,3 euro. (lasati masina jos, in piata, sus e mereu ocupat iar in fata castelului parcarea este interzisa).

Intrati gratis in biserici – Saint Michel si Saint Laurent – si nu aveti cum sa ratati turnul cu ceas. Dar cred ca cel mai vestit obiectiv din oras e Fontaine Moussue:-p

 

IMG_5903.JPGIMG_5893.JPG IMG_5898.JPG IMG_5899.JPG  IMG_5908.JPG IMG_5924.JPG IMG_5927.JPG IMG_5930.JPGIMG_5911.JPG

Oricum ar fi, la Salon nu-i nevoie de harta sau program, oraselul in sine e simpatic si nici nu-i foarte mare. Numai ca uneori poate fi destul de aglomerat, mai ales vara, cand e plin de turisti, si cand e zi de piata, adica mai mereu (au piata in fiecare dimineata de joi pana duminica). Noi mereu cand treceam prin Salon, spre alte locuri din Provence, ne miram de cat e de aglomerat. Daca stati mai mult in zona, puteti sa va opriti la oficiul de turism – se organizeaza excursii de o zi la domeniile viticole si la fermele din zona.

Salon de Provence mi s-a parut ceva mai dragut ca Aix, nu e atat de pretentios, e parca mai aproape de …Provence. Si are si o zona rurala ce merita vizitata, am tot zis ca mergem pe urmele ciobanilor si pe drumul vinului, dar nu am mai reusit. Gasiti trasee si informatii despre cazare AICI.

Si daca odinioara era important strategic, acum locatia sa il face perfect ca punct de plecare spre Provence. E la 15 minute de mers cu masina de Miramas care merita cu prisosinta o vizita, in jumatate de ora sunteti la Aix en Provence, Arles, Istres. La cel mult o ora sunt Les Baux de Provence, Saint Remy de Provence, satele Luberonului, Fontaine de Vaucluse, Avignon, Marsilia, Tarascon, Nimes, Orange. Camargue e la cel mult o ora jumatate, cu masina.

salon

Cel mai apropiat aeroport e Marseille Provence, cam jumatate de ora cu masina. Exista curse directe catre Salon, cu autocar sau tren. Programul aici.