Nostradamus si Van Gogh. Doua nume care recomanda micul oras. Desi Saint Remy nu este unul dintre cele mai grozave orasele din Provence (dupa umila mea parere), zona este foarte vizitata si datorita legendei create de cei doi “vizitatori” celebri – de fapt Nostradamus s-a nascut acolo si a trait in Salon, iar Van Gogh a fost internat o perioada la azilul de la marginea orasului, Saint Paul de Mausole.

Azilul, transformat astazi in muzeu, poate fi vizitat in schimbul a 7 euro. Noi am fost primavara, cand curtea era invadata de albastru, alb si violet – liliacul, iasomia, irisii, dau un farmec aparte vechii manastiri. Dar cred ca si vara e frumos, atunci infloresc randurile de lavanda ascunse in spatele cladirii.

In apropiere se afla Glanum, sit-ul galo-roman care dateaza din secolul 3 inainte de Hristos. E deschis pana la ora 18.00, nu am intrat, era trecut de 17.00 cand am ajuns noi, dar am putut admira, gratis, peste strada, arcul de triumf si mausoleul, la fel de vechi. In vecinatatea ruinelor se intinde o padure, ideala pentru biciclisti.

sr2.JPG sr3.JPG IMG_7181.JPG IMG_7159.JPG  IMG_7145.JPG IMG_7140.JPG IMG_7133.JPG

 

Inapoi in Saint Remy de Provence am trecut pragul portilor vechi din secolul 14 care odinioara deschideau drumul in oras, iar acum sunt calea de acces in centrul vechi, plin de buticuri, terase si casute cu flori.

Oraselul poate fi depasit de “legenda”, insa nu si imprejurimile. Acestea isi merita faima. La urma urmei l-au inspirat pe Van Gogh care le-a dat viata vesnica in mai mult de 150 de tablouri. La capitolul de vazut langa Saint Remy de Provence as adauga musai Les Baux de Provence, vechea cetate medievala, aflata la 15 minute de mers cu masina.

Oficiul de turism organizeaza plimbari prin zona, cu ghid, gasiti detalii la ei pe site. Si tot acolo aveti si cateva sugestii de cazare, cu pret, conditii, poze. Daca nu e hotel sau bed and breakfast, unii cer o garantie (se returneaza la plecare).

IMG_7096.JPG IMG_7100.JPG sr1.JPG sr4.JPG

 

Cum ajungi la Saint Remy de Provence – autobuz Avignon- Saint Remy – info AICI; Arles – Saint Remy – AICI; gasiti detalii despre transport pe site ul oficiului de turism, noi am fost cu masina, dar se poate si cu transportul in comun. Cel mai apropiat aeroport pare tot cel din Marsilia caci din Romania nu stiu sa existe curse spre Avignon sau Nimes.

Saint Remy e la aproximativ jumatate de ora de Arles, la vreo 40 de minute de Salon de Provence si la cel mult o ora distanta de Aix en Provence.