Am mai scris eu despre Les Baux, dar asta nu ma impiedica sa mai povestesc un pic. Mai ales ca e unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in Provence. Nu doar satul-cetate, ci si ce-i prin jurul lui.

 

Les Baux de Provence e un satuc ce isi are locul, de sute de ani, intr-o cetate cocotata in varf de deal, la peste 200 de metri altitudine. Initial am crezut ca cetatea e “locuita” doar de turisti si de comercianti. M-am inselat. Casele, sapate in piatra, gazduiesc putinii locuitori care, marea majoritate, traiesc din turism. Aproape fiecare casa isi etaleaza “opera”: ceramica, tablouri, vin, ulei de masline, ierburi de Provence, dulceturi, miere de albine…Ca sa va dati seama cat de mic e satul va spun ca are 421 de locuitori. Si ca sa va dati seama cat e de frumos va arat niste poze.

IMG_6848.JPG IMG_6873.JPG IMG_6877.JPG IMG_6899.JPG IMG_6913.JPG IMG_6914.JPG IMG_6927.JPG IMG_6929.JPG IMG_7063.JPG IMG_7080.JPG

Cu atitia locuitori talentati evident ca Les Baux de Provence e locul ideal pentru cumparaturi. Daca vrei suveniruri, cadouri, produse traditionale, acolo le gasesti.

Noi am hoinarit din nou prin cetate, am admirat privelistea, am urcat si coborat pe scarile care leaga dealurile intre ele si care te duc pina sus in sat si inapoi jos, printre hoteluri. Apropo de hoteluri, cred ca zona e excelenta pentru o vacanta in Provence. E aproape de orice (Marsilia, Aix, Salon, Saint Remy, Arles, Fontvieille), totul e verde, linistit, aer curat. Si cum arata hotelurile….Nu stiu cat costa, dar sunt superbe: in mijlocul naturii, intre livezi de maslini si vii, cu piscina, cu flori…

Tot cascand gura printre hoteluri am descoperit o livada de zarzari. Bucuria mea. Da, crude, sunt foarte bune. Nu am mai avut asa ospat, direct din copac, de ani de zile 🙂

IMG_6841.JPG IMG_6906.JPG IMG_6907.JPG IMG_6932.JPG

Poti urca spre cetate folosind doua cai: una gratuita, una cu plata, depinde pe ce parte vii. Data trecuta am parcat pe marginea drumului, fara sa platim nimic. Acum, pe partea opusa, parcarea costa 4 euro pe sosea sau 5 linga castel (tarif unic, nu conteaza cat stai). Cetatea poate fi vizitata gratis, doar pentru spectacole trebuie sa cumparati bilet. Va las site-ul oficial unde gasiti si hotelurile.

les baux

Le Baux de Provence e la aproximativ o ora de aeroportul Marseille Provence. Vechea cetate e la un sfert de ora de Saint Remy, la 30 de minute de Arles, la mai putin de o ora de Salon de Provence si Avignon. Si la distanta mica e Parc Regional des Alpilles – zona rurala, simpla, fara munti sau canioane, dar foarte simpatica, cu sate mici, provensale si cu hectare de vie si livada. La mai putin de 15 minute e Fontvielle, satul e dragut, castelul de la intrare e superb. La aproximativ o ora de mers cu masina e Luberonul, zona Gordes (in Gordes e si Abbaye de Senanque, daca e vara e plin de lavanda).