V-am tot povestit zilele astea de apa verde, verde din Isle sur la Sorgue si Le Thor. Sorgue ii zice si e cel mai mare izvor din Franta –  630 de milioane de metri cubi pe an. “Casa” lui nu e Isle sur la Sorgue, desi tinand cont de nume ai putea crede asta, ci Fontaine de Vaucluse.

fontaine_fhdr

E chiar interesant riul asta ce curge cu repeziciune prin toata localitatea. Nu stiam, dar se pare ca Sorgue e rezultatul apei de ploaie si zapezii ce se aduna pe muntii Vaucluse, pe Ventoux si Lure. Un riu subteran ce iese la iveala la poalele unei stinci de peste 200 de metri, in Fontaine de Vaucluse, si de acolo isi intinde bratele peste toata zona- pays des Sorgues – pina ajunge in Ron, la Avignon.

fontaine15_fhdr

Un riu misterios, zic francezii, care continua sa isi verse apele peste tara Sorgue-lui pe tot parcursul anului, chiar si cand nu ploua. Au sapat pina la -308 metri si tot nu au reusit sa-i afle secretul. Evident ca primavara Sorgue da navala peste pietrele de la baza stancii si umple toate canalele cu forta sa incredibila: 90 de metri cubi pe secunda. Dar si acum era destul de impulsiv.

fontaine2_fhdr

Ce mai tura, vura ne-am dus direct la sursa, la Fontaine de Vaucluse. “La source” e la capatul drumului ce isi face loc printre canale, copaci, magazine, restaurante si munte. Doar ca ajunsi acolo am constatat ca doar izvorul din munte e plin de apa, in rest, uscat. Pietrele slefuite de apa straluceau in soare si zeci de oameni sareau gardul ca sa vada cu ochii lor sursa. Citesc pe site-ul oraselului ca riul e pus in miscare de o serie de instalatii hidraulice fara de care apa ar lua-o la sanatoasa si unele canale ar fi seci si ca instalatiile sunt foarte vechi si trebuie reconditionate. Poate de aceea Sorgue-ul nu se revarsa peste pietrele imense si unele brate erau goale, s-or fi apucat de reparat.

fontaine9_fhdr

Imparatul se ducea si el la sursa, dar nu am mai urcat inca o data, l-am lasat sa se bucure singur de priveliste.

fontaine6_fhdr

Apa este incredibil de frumoasa. E plina de plante ce se unduiesc printre pietre. Si apa aceea verde, repezita, da un farmec aparte oraselului. Farmec sporit si de muntii care parca pazesc misterioasa sursa.

Timp de sute de ani Sorgue cea impulsiva a pus in miscare morile de apa si cele de hartie. E plin orasul de ele. Cred ca acum au doar scop estetic, cu exceptia celei de pe drumul care duce catre sursa, e folosita si astazi pentru fabricarea hartiei dupa acelasi procedeu de acum 6 secole. Am putut vedea cum se facea hartia in secolul 15 la iesirea din galeriile Vallis Clausa –  cum urcati spre sursa, pe dreapta, indicatorul va trimite catre Le Monde Souterrain (grotele care pot fi vizitate in schimbul a 8 euro), dar nu e doar intrarea in grota, ci sunt si citeva magazine si mini fabrica de hartie. Fabricarea hartiei a fost o activitate majora in Fontaine de Vaucluse pina la jumatatea secolului 20.

fontaine7_fhdr

Va spuneam ca oraselul e foarte frumos, dar e si foarte aglomerat, e adevarat ca noi am fost in luna august, luna vacantelor frantuzesti, dar si a turistilor straini. Arata ca o statiune de munte de-a noastra, mai spectaculoasa si cu aer provensal. E plin de shop-uri, deschise pina tarziu,  si de restaurante cu preturi ceva mai maricele ca in alte locuri din Provence.

Ne-am plimbat un pic prin oras, am vizitat bisericuta din centru, Saint Veran, construita pe locul unui templu pagan dedicat Sursei (intrarea e gratuita), si apoi ne-am racorit in apa verde ca smaraldul si rece ca gheata (mi-au inghetat picioarele). Nu am mai urcat la castelul de pe munte, construit in secolul 14, si nici la  muzeul Petrarca nu am mai fost, deja se terminase programul (e fosta resedinta a poetului care a locuit o perioada acolo, tot prin secolul 14), dar ne-am propus sa ne intoarcem.

Locul e perfect pentru alpinism, sporturi de apa sau plimbari, iar malurile canalelor rasfirate prin orasel sunt numai bune de picnic.

fontaine5_fhdr

fontaine4

fontaine8_fhdr

In plin sezon e o problema cu parcarea. Ne-am invartit un pic. Toate locurile sunt cu plata, 3,50/tarif unic. Am gasit un locusor la iesirea spre Gordes, inainte de parcul de rulote (apropo, multi parcasera linga parc, pe marginea drumului, e gratis).

 

PS: In drum spre Fontaine de Vaucluse, de la Isle sur la Sorgue, e Saumane de Vaucluse (cam 4 kilometri), cunoscut pentru castelul de pe deal. Nu am mai mers, deja era tarziu, dar ne-am oprit citeva minute la apeductul roman (la iesirea din Fontaine de Vaucluse, spre Cavaillon).

fontaine1_fhdr

Fontaine de Vaucluse e la cel mult o ora de Avignon si Saint Remy de Provence, la o ora si un pic fata de Aix en Provence, la 20 de minute de Cavaillon, si la aproximativ o ora distanta de aeroportul Marseille Provence. De la aeroport nu exista curse directe catre Fontaine de Vaucluse, insa sunt trenuri catre L Isle sur la Sorgue (detalii aici). Sau cu trenul pana la Cavaillon si apoi cu autobuzul. De la Avignon e autobuz, insa tot catre L Isle sur la Sorgue, linia 6 (se pare ca trece pe langa Fontaine de Vaucluse deci intrebati soferul).

Hoteluri din tara Sorgues-ului gasiti aici.

 

PS: am povestit despre tara Sorgue-ului si pe blogul Adevarul