Cu riscul de a dormi pe pres, fac o marturisire: iubesc sa ma plimb de una singura prin sate sau orase in care ajung pentru prima oara. Nu trebuie sa ma supun unui plan comun, unor gusturi diferite, ca na, din fericire suntem diferiti, nu sunt nevoita sa intreb mergem acolo sau dincolo, etc. Nu ma gandesc la nimic, nu imi iau harta, nu imi stabilesc obiective, doar merg unde vad cu ochii. Ghizii mei – cladirile si, cand ma ratacesc, localnicii. Ma las condusa de orice turn care se vede in zare, de orice fatada frumoasa, de o casa veche, de un sunet care imi ajunge din intamplare la ureche, de strazile inguste. Asa a fost la Forcalquier. Si am fost cea mai fericita.

 

Va spuneam ca am venit cu un grup mai mare de francezi. Ei au venit pentru piata, eu, pentru oras. Asa ca dupa ce zecile de comercianti si-au strans marfa si au plecat spre casa, apoi spre alte sate, pentru ca mai apoi sa revina iar in Forcalquier (in fiecare zi de luni), francezii mei s-au dus sa se odihneasca. Cum poti sa iei o pauza intr-un loc pe care nu l-ai vazut, eu nu pricep, asa ca i-am lasat in legea lor si am plecat sa colind satul.

Cocotata pe deal, intre Luberon si Montagne de Lure, Forcalquier are farmecul satelor superbe din Luberon si e inconjurata de verdeata. A fost in antichitate loc strategic, apoi chiar stat independent si capitala regiunii Alpes de Haute Provence, deci am avut ce vedea. Timpul si istoria si-au lasat amprentele pe vechea asezare. O parte dintre cladirile vechi se mai pastreaza si astazi. Altele au fost mai putin rezistente si se intrevad acum doar intr-o fatada sau intr-o placuta.

 

forcalquier1.jpg forcalquier3.jpg forcalquier5.jpgforcalquier2.jpg forcalquier.jpgf7.jpg

(ce-a mai ramas din vechiul si, odinioara, singurul hotel din Forcalquier; sunt 2 lei de fapt)

 

Piata, va spuneam, e chiar in centrul orasului. Deci primul lucru pe care l-am admirat a fost catedrala – Notre-Dame-du-Bourguet.

 

f5.jpg p1.jpgf19.jpg

Inceputa in secolul 12, continuata in secolul 13 si “imbogatita” in secolul 17, vechea catedrala domina centrul. Nu domina insa si oraselul. Treaba asta ii revine citadelei din varful dealului. Am vazut-o de departe si apoi de pe aproape orice straduta din Forcalquier.

Toate drumurile duc la citadela, asa ca nu mi-a fost greu sa ajung la ea, desi drumul e cam abrupt si pietrele de pe el nu iti fac deloc calatoria usoara. Pentru mine nu a fost o probleme, insa cei mai in varsta nu prea se incumetau sa urce spre Notre-Dame de Provence. Si “la picior” e singura varianta.

Dupa un ocol zdravan, evident, am ajuns. Deasupra satului, deasupra lanurilor de grau, deasupra livezilor de maslini, deasupra muntilor chiar, pentru ca de sus se vede pinaaaa depaaaarte.

 

f12.jpg f13.jpg p5.jpg f15.jpgf14.jpg

 

Si in timp ce admiram imprejurimile, cele 16 clopote au inceput sa cante (au fost peste 20, au ramas doar 16). Am asistat la un adevarat concert.

Se pare ca zona e celebra si pentru lanurile de lavanda. Nu le-am gasit, poate nu am urmat noi traseul corect. Singura pata mov am vazut-o in curtea vechii manastiri – Couvent des cordeliers. Cladirea, care dateaza din secolul 13, a fost una dintre primele manastiri franciscane construite in Provence. Acum calugarii au lasat loc oficiului de munca (poarta veche, din secolul 14, e singura marturie a sistemului defensiv al orasului; existau 6 porti si 14 turnuri).

 

p9.jpg f21.jpg f22.jpg f23.jpgf20.jpg

 (coada paunului e, se pare, un “utilaj” folosit de calugari pentru a ara pamantul)

 

Daca as fi avut si mai mult timp la dispozitie mi-ar fi placut sa inchiriez o bicla (ca daca pe-a mea mi-au furat-o, inchiriez, ce sa fac) si sa las cele doua roti sa ma poarte prin Pays de Forcalquier. Existau indicatoare spre Montagne de Lure, Aubenas-les-Alpes, Saint-Etienne-les-Orgues, Apt (unde imi propusesem sa ajung acum citeva saptamani), Manosque. Doamne, cum imi mai faceau cu ochiul…Dar, din pacate, nu poti face chiar tot ce vrei cand vii cu un grup mai mare.

 

iata22.jpg

Forcalquier se mandreste si cu una dintre cele mai cunoscute piete din Provence. Detalii aici.

Satul e cam la doua ore distanta de Aeroportul Marseille-Provence (cu masina), exista autobuz de la aeroport spre Manosque si de acolo legatura spre Forcalquier (cam 2 ore si jumatate sau chiar 4 in functie de ora de plecare). Info si AICI.  Forcalquier e un pic mai sus de Luberon, la aproximativ o ora distanta de Aix en Provence si cam la o ora si jumatate de Avignon.