Fos sur Mer, un orasel in Sudul Frantei, cu cel mult 15 mii de locuitori, e mai cunoscut pentru industrie decat pentru turism, dar, daca ajungeti in Marsilia sau Martigues, e perfect pentru plaja. Chiar francezii il recomanda, ei insusi luand vara cu asalt plaja din Fos (si vin de la distante destul de mari) desi, printre altele, admiri si plantul industrial. In plin sezon, puteti practica mai multe sporturi, sunt si cursuri pentru incepatori. Si, daca va plictisiti de mare si de stat la soare, puteti vizita castelul.

fossurmer

Fos sur Mer e impartit in doua – orasul nou, cu plaje si vile cochete, si castelul, adica vechiul Fos. Le leaga un pod si o istorie de sute de ani. Castelul, care se vede de departe, vegheaza inca de pe vremea romanilor. De fapt romanii au dat numele satului si au facut din Fos cel mai important port al Mediteranei (pentru a facilita transportul marfurilor- ulei de masline, sare, vin- romanii au construit un canal care sa lege lacul din zona de Mediterana).

Vechiul Fos mai sta si astazi in picioare, ascuns intre zidurile castelului de pe deal. Casele mici, inghesuite una in alta, mai pastreaza acel “ceva” de odinioara chiar daca au termopane si aer conditionat. Parcati masina in centre ville si urcati pe jos spre castel. La coborare, daca va mai tin picioarele, explorati parcul natural. Si, daca nu e prea cald, puteti admira pasarile flamingo (le veti vedea pe partea dreapta, imediat ce intrati in orasel, vis a vis de oficiul de turism).

Satucul, odata plin de pescari, s-a transformat intr-unul dintre cele mai importante centre industriale din Europa. Incet, incet portul a pierdut teren in fata masinariilor moderne. In orice sezon oraselul e plin de straini, angajati la plant-ul din zona, care locuiesc in vilele de pe malul apei. In ultimii ani autoritatile investesc in turism si incearca sa limiteze poluarea. Lucru destul de dificil probabil in conditiile in care zona industriala este cea mai mare din Sudul Europei.

 

IMG_5517.JPG IMG_5523.JPGIMG_5543.JPG IMG_1679.JPGIMG_5549.JPG IMG_5559.JPG fos1.JPG fos3.JPG

 

Aici am prins, din intamplare, o sarbatoare. Nu stiu cum ii zice, oricum vara e plin de evenimente, unele chiar dragute.

Fos sur Mer e la cel mult jumătate de oră de Martigues și Istres și la aproximativ o oră de Marsilia.

PS. nu ratati Le Pili Pili, pe plaja, e mai scump ca restul, dar are mancare grozava si niste portii mari (e deschis doar vara)