” Je pense sans cesse à Grignan, à vous tous, à vos terrasses, à votre belle et triomphante vue. ” (Madame de Sévigné)

 

La jumatate de ora de Montelimar e Grignan. Cele doua orase au ceva in comun – Adhémar-ii. Cei care au construit castelul din Montelimar au fost stapani si pe palatul de la Grignan si au facut din el una dintre cele mai luxoase resedinte din secolul 17. Insa fosta fortareata medievala nu e celebra datorita familei Adhemar, ci gratie soacrei domnului François de Castellane Adhémar, comte de Grignan. Contele s-a casatorit cu fiica doamnei de Sevigne cea catre care se vor indrepta, ani in sir, celebrele scrisori.

Se pare ca expeditorul stia ca scrisorile sale merg din mana in mana, sunt citite la petreceri sau in fata unui semineu intr-o seara linistita, si chiar sunt copiate si date mai departe. Asa ca, fara sa stie, marchiza era inca de pe vremea cand traia un adevarat autor care atunci cand isi punea gandurile pe hartie, nu se adresa doar fiicei ei, ci publicului.  Abia in 1726 scrisorile au fost adunate si publicate. Se gasesc, am vazut, si in romana. Poate le cumpar, desi nu e chiar genul meu de lectura.

grignan

 

Dar sa revenim la castelul care domina tot oraselul. E grandios si se pare ca nici interiorul nu e mai prejos. Mi-e si rusine sa va zic ca iar am ajuns cand nu trebuie, castelul se inchide la 6, noi am ajuns la 6 fara un pic la porta lui. Eu va tot zic voua- atentie la pauza, atentie la program, dar mie nu-mi intra-n cap. Adevarul e ca atunci cand incep sa ma plimb de colo colo uit cit e ceasul. Si in Provence timpul curge altfel… Asta ca sa nu spun ca-s o gura casca si daca ar fi dupa mine as ramane amanet pe undeva pe traseu. Oricum, daca ajungeti prin zona, se pare ca merita sa intrati. Nici nu e scump, 4 euro costa biletul.

Oraselul e frumos, are acel aer provensal desi, adminstrativ, nu e in Provence. E destul de maricel, dar poate fi vazut in citeva ore, in cazul in care sunteti in trecere (cum am fost noi). Sau va puteti caza in zona, exista un hotel cochet chiar in centru. Castelul nu e foarte departe de centre ville, 10 minute de plimbare printre casele vechi. Si de sus privelistea e intr-adevar frumoasa, madame de Sevigne avea dreptate.

 

g4.jpg g6.jpggrignan18.jpg grignan2.jpg grignan20.jpg g13.jpg g11.jpg g14.jpg g3.jpg

 

PS: !Atentie la parcare, luati ce gasiti, nu faceti mofturi, e rara 🙂

Noi am fost pe traseul Montelimar – Puygiron – Rochefort en Valdaine – Grignan, dar exista si o alta posbilitate, mai scurta; traseul a fost insa foarte frumos – vie, lavanda, livezi.