Era cit pe ce sa uit de Cadenet. M-am luat cu Malta si altele si am omis va sa arat inca un locusor din Luberon.

Am trecut pe acolo cand am fost la Ansouis si Cucuron. Nu planuiam sa ajungem in el, dar soarele era inca sus asa ca ne-am zis – parca e prea devreme sa mergem acasa, unde mai mergem? Ne-a raspuns indicatorul – Cadenet, 9 kilometri.

provence2_fhdr

Satul e maricel, comparat cu alte locuri din Luberon, e foarte vechi, nu e foarte cunoscut si de aceea nu era nici foarte aglomerat. Nefiind atat de celebru ca vecinii Lourmarin, Roussillion sau Cucuron, nu prea e pe lista turistilor.

Chiar daca nu are farmecul Lourmarinului, de exemplu, e simpatic, are acel aer provensal. Un turn cu ceas, o casa frumoasa, un balcon cu flori, o pisica lenesa, niste obloane pline de cigales, reusesc sa contureze un sat dragut. Si sa nu uit de baiatul cu toba. Chiar ma intrebam cine e si ce cauta acolo. E André Estienne, localnic, care la 14 ani se duce voluntar in armata. E felicitat de Napoleon si devine mandria satului.

cadenet 9_fhdr

cadenet1

cadenet2_fhdr

Au si o biserica, normal, in centru. Si imediat ce am iesit din ea am dat cu ochii de alt “ghid”, in traducere libera – indicator, Site du Chateau. Hopa. E si un castel.

Obisnuiti ca in satele mici, sa lasam masina unde apucam (greu cu parcarea in satele din Provence) si s-o luam la picior, am plecat spre castel. Zic – hai, sigur nu-i departe. Nuu, doar vreo 40 de minute pe jos. La deal. Se poate urca si cu masina. Si la coborare am vazut ca era si un drum mai scurt, pentru mers pe jos. Da’ cin sa stie? Deci hai la deal ca drumu-i lung. Iar cand am ajuns sus…ia castelul de unde nu-i. Indicatorul zicea bine – site du chateau, adica vorbea de un sit, nu de un castel. Daca nu am fost atenti…Glumesc, merita sa urci daca ajungi pe acolo. E adevarat ca nu a mai ramas mare lucru din castel – niste ziduri, citeva grote si un pod, dar se deschide toata zarea in fata ta.

cadenet10_fhdr

cadenet9_fhdr

cadenet

Castelul din Cadenet a fost probabil imens la vremea lui. Zidurile care marcheaza teritoriul fostei fortarete se intind pe o suprafata foarte mare si urca de jos, dintre case. Am aflat mai apoi de pe site-ul oficiului de turism ca a fost initial construit in secolul 12, a fost daramat de Louis al XIV-lea, in secolul 17, ce a mai ramas a fost ars de revolutionari, in 1792, si  ce nu a distrus focul a fost demolat de locuitori, au carat piatra cu piatra.

 

Cadenet e la aproximativ o ora de Marsilia si Avignon si la 40 de minute de Aix en Provence, cu masina. E aproape de Lourmarin, Ansouis si Cucuron, intre 10 si 15 minute.

Si apropo, exista in zona si o ruta a castelelor la route des châteaux du Luberon (château d’Ansouis, château de la Tour d’Aigues, château de Lourmarin). La cel mult 40 de minute sunt splendidul Gordes si portocaliul Roussillion. La maximum jumatate de ora sunt vedetele  Bonnieux si Menerbes (primul datorita flmului – A Good Year, normal – al doilea gratie autorului – Peter Mayle). Si tot cam jumatate de ora e si pina la Lacoste.

 

PS. am povestit despre Luberon si pe blogul Adevarul