Nu e nevoie sa va mai spun ca imi place la nebunie Luberonul. Am tot spus-o si am tot colindat satele lui. Dar Luberonul e mare asa ca weekendul trecut am plecat iar spre el. De data asta ne-am oprit la Goult. Nu e atat de celebru ca alte orasele din minunatul Luberon, dar e la fel de frumos. Seamana un pic cu Gordes, cu precizarea ca Gordes e mai spectaculos, mai ales ca locatie.

Ca si Gordes, Goult e un satuc de piatra cu case vechi, a la Provence, ca doar suntem in inima regiunii, urcat pe deal, inconjurat de vii si livezi. Ador casele din satele provensale. Sunt geniale. Desi nu stiu daca mi-ar placea sa locuiesc in ele, sunt foarte, foarte vechi, pentru ca si satele lupta cu timpul, sunt mici, cam ciudat impartite, unele oricat le-ai renova tot miros a vechi, dar sunt super frumoase. Aproape fiecare fereastra e impodobita cu greieri, fluturi, sau alte vietuitoare, plus ca mai toate sunt incarcate de flori. La fel si usile, nimic nu e obisnuit sau lasat la voia intamplarii, manerul e lucrat cu maiestrie, cutia postala e pictata frumos, perdelutele sunt fie colorate, fie cu broderii care de care mai simpatice, obloanele sunt vechi si colorate in albastru, mov, verde sau grena, curtile, daca exista, sunt mici, mici, si atat de ingrijite. Nu poti sa nu fii fermecat de masuta rotunda, de fier, incadrata de doua scaune mititele, pazita de un felinar parca din alt timp,  sau de bancuta care isi asteapta proprietarii intr-o mica gradina.

goult1_fhdr

goult5_fhdr

goult9_fhdr

goult7_fhdr

Cam asa arata Goult. Poate nu e la fel de spectaculos ca Gordes sau Roussillion, desi castelul de piatra (secolul 17) e impresionant, si nici biserica nu arata rau, dar, pentru mine, farmecul orasului a venit din casele lui. Unele facute cu grija, altele sapate parca in stanca, brute, nefinisate, unele colorate de trecerea anilor sau de “material” ca doar satul de piatra e la mai putin de 10 minute de portocaliul Roussillion.

Tot urcand pe strazile pietruite am ajuns la moara de vant. Cam ciudat copacul asta, un pic freaky.

goult4_fhdr

goult11_fhdr

goul14_fhdr

Masinile nu au voie in oras, cred ca doar localnicii pot intra. Turistii sunt anuntati de un afis colorat ca satul se viziteaza la picior. Ar fi si pacat sa intri cu masina, ai pierde tot farmecul. Ca sa nu mai spun ca strazile sunt pavate cu pietre vechi si neregulate si sunt inguste rau. Exista destule parcari, la ambele intrari in oras, si sunt gratuite.

Goult e la 7 kilometri de Lacoste si Menerbes si la 12 kilometri de Gordes.