Când vezi Parisul atât de des ca Ina ai timp să cauți după Champ Elysees, la Defense, Montmartre și Tour Eiffel. Și de ce nu, Parisul nu înseamnă doar centrul și mai există și altfel de artă în orașul ăla, nu doar Luvru și Orsay. Vă invităm la o plimbare prin Parisul mai puțin văzut, necântat de mari artiști, mai puțin romantic, dar contemporan și extrem de colorat. 

Pentru că de data asta ne-am răsfățat cu 2 săptămâni de Paris (trăiască rudele și prietenii!), mi-am permis să-mi țin promisiunea pe care mi-am facut-o data trecută, mai în glumă, mai în serios, că voi dedica o zi căutării de graffiti. O căutare relativ alambicată pe net – pentru Berlin le-am găsit mai ușor – ne zicea că ar fi ceva de văzut, un cartier (Belleville) unde s-ar găsi o stradă plină de street art, o clădire industrială părăsită pe malul Canal de l’Ourcq, zis și La Douane, plus unele lucrări disparate, marcate pe o hartă-aplicație pe care a trebuit să o descărcăm.

 paris9

Cu o hartă tip agendă de buzunar, unde notaserăm fiecare stradă pe unde ar fi trebuit să ajungem, am plecat la drum. La început am fost puțin dezamăgită, pentru că găseam lucrări mici, aplicate pe te miri ce, iar eu mă așteptam la ziduri întregi de graffiti, așa cum văzuserăm la Berlin. Însă aveam să îmi schimb părerea destul de repede.

În primul rând, micile opere de artă împrăștiate prin mai tot orașul au farmecul și însemnătatea lor, dacă le urmărești cât de cât, pentru că majoritatea fac parte din serii, fie relativ identice, ca pisica galbenă, fie ca elemente ale unei colecții, cum ar fi Codex Urbanus, din care noi nu am identificat decât 2 figuri: 209 și 220. 220 am uitat pe unde era, dar pe 209 mi-o amintesc, e pe unul dintre zidurile care mărginesc scările spre Montmartre, dar nu ultimul rând de scări, ci unul mai jos, imediat după La Taverne de Montmartre.

 paris2

Dacă e să dau un sfat, acela ar fi atentie la detalii: pavaj, cutii postale, ziduri, burlane, cosuri de gunoi, ghivece de flori, semafoare, mașini – mai ales dubițe si camioane, porți si grilaje.

paris4

Mesajele sunt multe și frumoase, interesante, sau provocatoare: ” dessine moi un pouve”, ” faîtes/faites de la lumière!”, ”Karma’s a bitch”, ”Art is a basic need”,” não se iluda! toda riqueza e oriunda da exploração” și multe, multe altele. Unii artiști se semnează, alții nu, însă au niște idei care dacă nu îți plac neapărat, măcar te pun pe gânduri. Mie mi-au placut, iar printre favoriți, în afară de zâmbitoarea pisică galbenă de Paris despre care am mai povestit, ar fi micul graffitist, omul luat în zbor și teancul de bani (le-am botezat ad-hoc, nu le știu titlurile adevărate, dacă or fi având unele). De multe ori, imaginile sunt aplicate ori realizate pe lângă semnele stradale, ca să atragă atenția.

Paris, străzile cu graffiti: Rue De L’Ermitage, Rue Du Retrait, Rue de Savies, Rue de Cascades (aici am găsit un zid de casă sculptat), Rue des Envierges – cam toate în arondismentul 20.

paris6

 Am făcut o pauză de priveliște la Parc de Belleville, într-o mică piațetă la intersecția a trei străzi. Vedere la intrarea în parc:

paris7_fhdr

Parc de Belleville e un bun loc de stat în liniste, chiar și în toi de iarnă am văzut oameni citind, mâncând un sandviș, ascultând muzică. Și e frecventat de niște pisoi grași, nu mai pun poze cu dumnealor, că și așa am pus prea multe.

Odată ajunși în acest punct, am schimbat direcția către Rué Denoyez, deci nu am trecut prin parc, l-am admirat doar de la înălțime. Pe traseu am tot întâlnit arta în aer liber, si la liber:

paris10

Rue Denoyez, în arondismentul 20, Belleville, e străduța despre care scriam la început că ar fi plină de graffiti. Și chiar e, iar totul e în continuă transformare. Locul e un spectacol în sine, eu, personal, l-aș pune pe to-do-list la Paris. Aici mi-a trecut cu totul grija că n-am să vad mult și destul graffiti la un loc.

Detaliile sunt de tot felul: istorice, amuzante, ironice, provocatoare, și dacă ar fi să dai de cap sau să cataloghezi cât de cât ce se găsește aici pe ziduri, ți-ar lua o zi întreagă, deși strada e micuță – dar e tixită; sunt pictate sau sub colaje pereții, stâlpii, coșurile de gunoi, ghivecele de flori, pervazurile exterioare ale geamurilor, semnele de cafenele…Eu tot spun graffiti de zor, dar ce se găsește pe străzile Parisului, și mai ales aici, e foarte divers, de la wallpaper, la mozaic și colaje cu materiale mixte, cum ar fi cioburi de oglindă și sticlă. La unul din capetele străzii se află două cafenele, simpatice amândouă. Pe noi ne-a atras Aux Folies, unde am băut un vin fiert acru. În tot orașul am găsit vin fiert dulce de-ți sar capacele, aici au pus o feliuță de lamâie, iar zahărul alături – hooray!

paris11_fhdr

Marea mea părere de rău e că am ratat (of! of! of!) Tour Paris 13, un imobil ce urma a fi demolat, si care pentru cateva luni în 2013 a fost centrul unui imens proiect de artă efemeră Asta e, nu le poți avea chiar pe toate. Într-o zi l-am vazut din mersul metroului – unele ies și la suprafața – dar era deja târziu pentru noi, plus că știam sigur că nu poate fi vizitat înauntru, și nu am mai mers până acolo.

Aici, însă, am ajuns: clădirea abandonata Magasins Généraux. Desi la Louvre m-am bucurat intr-un fel, iar aici în altul, intensitatea a fost aceeasi, ba chiar am fost ceva mai entuziasmata de cladirea asta parasita si colorată toată, pentru ca a venit ca un cadou frumos după o plimbare luuuungă pe jos, și pentru că îmi doream foarte mult să o văd după ce o descoperisem online.

E pictata și pe dinauntru, dar din păcate noi nu am putut intra, pentru că nu era deschisă vizitatorilor de nici un fel, iar noi doi nu am îndrăznit să sărim gardul. Am aruncat un ochi înăuntru aici, și vă recomand câteva minute de învârteală și joacă 3D și vouă. Spre deosebire de Tour Paris 13, care ascunde cea mai frumoasă parte de lumea exterioară, depozitul Magasins Généraux se etalează cu generozitate în fața celor care doar trec pe lângă el. Am facut și aici o sumedenie de poze, lumina era foarte bună la apus de soare.

 paris12_fhdr

Termin turul de graffiti cu scarry Matryoshka, pe care am gasit-o întâmplător, în altă zi, într-un pasaj în zona Défense. E un colaj foarte atrăgător prin culori și forme, însă pe măsură ce te apropii și realizezi despre ce e vorba, te ia cu grimase. Dar de frumos, tot e frumos.

paris13

Plimbarea continuă în postul următor când Ina ne duce sub Paris, la propriu: muzeul canalelor subterane