Gladiatorii intra in arena, poporul aclama. Imparatul insusi asista la jocurile publice organizate de senatorul Romei pentru a castiga bunavointa zeilor.

arles

In fiecare an locuitorii din Arles se intorc in timp. Pe vremea cand amfiteatrul din centrul orasului,  construit de romani in secolul I inainte de Hristos, cel mai mare din Galia, pe vremea aceea, era punctul de atractie. Locul in care gladiatorii se infruntau pentru gloria stapinilor, in care condamnatii la moarte isi incheiau socotelile cu viata in fata multimii care cerea jertfa, in care atletii isi aratau indemanarea si animalele ferocitatea.

Atat de ingaduitor a fost timpul cu vechiul amfiteatru roman, si, bineinteles atat de grijulii francezii, incat imensa constructie, in care incap peste 20 000 de spectatori, este folosita si astazi pentru diverse spectacole, mai ales pentru coride.

IMG_9839.JPG IMG_9866.JPG IMG_9875.JPG IMG_9881.JPG IMG_9953.JPG IMG_9963.JPG IMG_9977.JPG

 

Oras incarcat de istorie, Arles, isi asteapta in fiecare an turistii care vin sa exploreze Provence. Ii intampina cu vechile constructii romane, cu stradutele inguste care gazduiesc case vechi de sute de ani, cu Rhonul care taie orasul, cu imprejurimile in care omul s-a amestecat foarte putin, si cu o suita de festivaluri. Locuitorii Arles-ului sarbatoresc anual natura (Carnavul primaverii de la sfarsitul lui aprilie, dar si Festivalul calului din septembrie, sau cel al orezului, tot in septembrie), istoria (festivalul din vara), Craciunul… Pe tot parcursul anului sunt organizate expozitii, proiectii de filme, parade, spectacole, scoli de gladiatori pentru copii, coride, o multime de evenimente care tin turistii dar si locuitorii ocupati.

IMG_5857.JPG IMG_5884.JPG IMG_9844.JPG

Desi e mereu plin de turisti, Arles nu e un oras foarte scump. Cazarea si restaurantele sunt mai ieftine ca in vecinul Avignon, de exemplu (ce-i drept e mai mic si ceva mai … rural, gasiti cateva idei de cazare aici), si are avantajul major de a fi foarte aproape de CamargueMarsilia sau  Tarascon. Plus, are gara, ceea ce-l face perfect daca vreti sa vedeti Provence fara masina. Vara exista autobuz spre Les Baux de Provence si Fontvieille, gasiti detalii despre bus aici.

Oficiul de turism organizeaza tururi prin Camargue (detalii aici). Exista si un traseu Van Gogh, daca vreti sa mergeti pe urmele celui mai vestit vizitator din Arles, cum a facut si Picasso, care s-a indragostit de Arles in asa hal incat a donat 57 de lucrari muzeului din oras – musée Réattu  (adevarul e ca era fan corida deci nu avea cum sa nu -i placa Arles). La cel mult o ora jumatate, cu masina, e Vauvenargues, acolo e castelul care i-a apartinut lui Picasso.

Sunt si doua trenuri turistice – train des Alpilles, intre Arles si  Fontvieille, info aici, si les petit train de Mejanes, detalii aici.

Cum ajungi la Arles – cel mai apropiat aeroport e Marseille Provence, de acolo luati autobuzul catre gara Saint Charles si apoi tren catre Arles (verificati site-ul SNCF pentru orar si preturi). Aeroportul din Nisa e la mai bine de doua ore de Arles, cu masina. Sau luati trenul, cu schimbare la Marsilia.