Nu aveam de gand sa ajungem pina acolo, parea cam departe. Dar, pentru ca era inca devreme, de la platoul Valensole am inaintat spre Digne les Bains. Am zis – daca ajungem bine, daca nu…asta e, iesim la autostrada si ne indreptam spre casa. Si uite ca nu era chiar atat de departe.

Am stat vreo doua ore, cit sa colindam un pic centrul si sa facem o vizita la catedrala. Orasul nu e foarte mic, in jur de 20 000 de locuitori, si e simpatic (desi e foarte vechi si pe alocuri neingrijit), dar cred ca ce e prin jur e mult mai interesant. Pentru ca da, biserica Saint Jerome e frumoasa, la fel si catedrala, dar mie mi-a atras atentia defileul ala imens ce se vedea din orice punct al orasului. Ca sa nu mai spun ca regiunea e inca una dintre capitalele lavandei.

digne7

Orasul e celebru pentru apele termale, cunoscute, se pare, inca din antichitate, ca tot ii zice Digne les Bains. Are si plaje, Ferreols, la intrarea in oras, dinspre Valensole (nu e marea, e un rau, dar complexul arata foarte bine). Biserica din centru, care domina orasul, merita o vizita, in cazul in care va poarta pasii pe acolo.

Catedrala e interesanta, mai ales ca istorie. A fost construita prin 1220 pe structura unui lacas mai vechi, de la sfarsitului secolului IV. In 1980, cand au inceput lucrarile de renovare, s-a descoperit sub catedrala si in jurul ei, o adevarata asezare incremenita in timp. Se pare ca mormintele, casele, zidurile, s-au pastrat atat de bine pentru ca au fost protejate de masa de pamant, uneori inalta de 6 metri. O adevarata carte de istorie se ascundea sub vechea catedrala, viata de-a lungul a 15 secole! Si sub ce se vede acum, au facut un muzeu, s-ar ascunde alte vestigii, ar continua lantul “vietii”. Catedrala poate fi vizitata gratis, pentru cripta biletul costa 4 euro – zilnic (nu si marti) de la 10 la 18.00, cu pauza la amiaza (12 -15.00).

Si apropo de lacasuri de cult, pe varfuri de deal si printre munti am zarit din cand in cand, cite-o capela. Ar fi vreo 8 de toate, la unele accesul e dificil, la altele interzis, pentru ca sunt in ruina, oricum nu am avut timp de escaladat muntii, desi mi-ar fi placut. Poate cu alta ocazie …

 

 digne 1.jpg digne9.jpg digne13.jpg digne 17.jpg digne 18.jpg digne21.jpg digne 22.jpg digne1.jpg digne2.jpg digne4.jpg digne11.jpg

 

Digne les Bains e la o ora si jumatate de Marsilia, la aprox doua ore de Nisa, la o ora de Aix en Provence. E aproape de Valensole, cam jumatate de ora, si de Verdon, aproximativ o ora. Si e la 40 de minute de Sisteron. Asta daca ajungeti prin zona. Exista si un tren Digne les Bains – Nisa, le train des Pignes. Se pare ca privelistea e super pentru ca trenul ajunge pe unde nu au acces masinile. Aveti aici info si program.

Orasul e la o ora si jumatate de aeroportul Marseille Provece, exista autobuz direct (info aici).