Nu, nu mi-e dor de Franța, nu vreau să mă întorc (că nu mai pot să zic nimic de Provence fără să nu mă întrebe lumea așa-i că ți-e dor, vrei înapoi?), doar am găsit niște poze mai vechi pe care nu vi le-am arătat. Plus că am vorbit zilele astea cu o prietenă ce a decis să se stabilească la Martigues. M-a surprins un pic, inițial nu era foarte încântată de oraș, e greu, când vii dintr-o capitală mare să te obișnuiești cu un orășel de provincie. Dar, după cum i-am zis și ei, Martigues e frumos, e aproape de Marsilia și de Aix en Provence (adică de niște orașe mai mari, cu mai multe posibilități), are plaje, are parcuri, case vechi, pitorești, e liniștit dar nu-i pustiu, e soare mai tot timpul anului, și niște temperaturi super generoase, deci de ce nu?

Trebuie să recunosc că, pe vremea când stăteam acolo, Martigues nu mi se părea cine știe ce. Însă acum îmi dau seama că e chiar simpatic. Nu seamănă el cu Veneția, căci francezii îi zic Veneția provensală, dar nu-i de lepădat. Dacă ajungeți prin Marsilia, Aix sau Arles, nu-l ratați. De ce? Din aceste motive:

 

provence1.JPGIMG_1478.JPGmartigues7.JPG martigues8.JPG martigues 4.JPG martigues 5.JPG martigues 7.JPGmartigues ferrieres.JPG martigues ile.JPG martigues, centru.JPG martigues, insula2.JPG martigues, insula.JPG martigues, marsilia.JPG martigues, pescari.JPG martigues, pod.JPG martigues, vedere de pe pod.JPG martigues.JPGmartigues1.jpg martigues1.JPG martigues2.JPG martigues6.JPG

 

Martigues e la cel mult 40 de minute de Marsilia, cu mașina. Sau puteți lua trenul din gara Saint Charles (maximum jumătate de oră) și apoi autobuzul spre centru (gara e departe de centru dar stația de autobuz e fix în față/ cred că tot 1 euro a rămas biletul). Pentru tren – prețuri și program pe site-ul SNCF. Arles, Aix en Provence și Salon de Provence sunt la cel mult o oră, cu mașina.

Am mai scris aici despre Martigues, aici despre restaurante, prețuri, parcari, și aici despre seara venețiană.

Dacă și numai dacă ți-a plăcut plimbarea te așteptăm pe pagina de facebook a vacanțelor.