Nu mai știu unde am auzit de La Turbie de am vrut să trec și prin el în plimbările pe Coasta de Azur. Dar știu că odată ajunsă acolo mi-am zis  – ce sat frumos și pe nedrept mai puțin cunoscut. “Strâns” între două dintre cele mai râvnite destinații de vacanță din lume – Monaco și Nisa – La Turbie e deseori trecut de vederea. Și era cât pe ce să fac aceeași nedreptate, era să uit să vă povestesc despre el.

 

 

Vechi sat medieval, urcat la peste 500 de metri deasupra mării, La Turbie a fost odinioară unul dintre cele mai importante locuri din zonă. Avea poziție strategică, și acum privirea îți ajunge până în Italia, trecând prin Monaco și riviera franceză, și e locul în care Augustus a ridicat uriașul monument care celebra victoria romanilor peste triburile din Alpi – trofeul lui Augustus sau trofeul Alpilor.

După căderea imperiului Roman barbarii au dat năvală în sat și în monumentul care reprezenta măreția fostului imperiu. Dar cel mai mare dușman al trofeului nu a fost vreun trib de barbari, ci Ludovic al XIV-lea – în 1705 a ordonat demolarea trofeului. Apoi, ani de-a rândul, pietrele au fost cărate una câte una și se regăsesc acum în unele case, ziduri, dar mai ales în biserica Saint-Michel, asta a fost treabă organizată, cu ordin de la conducerea localității.

Abia în 1865 autoritățile îl declară monument istoric și tocmai în 1909 un primar care iubea istoria și un american cu bani (am uitat cum le zice, a vorbit ghidul ălă săracu, dar cine să mai țină minte chiar tot) au început reconstrucția trofeului. A rămas neterminat, nici până astăzi nu se știe cum arăta exact originalul. Se pare că avea 50 de metri înălțime și, ca și în cazul Pont du Gard, te minunezi de ce puteau ridica romanii cu mii de ani în urmă.

Am urcat în el, ai voie numai până la un anumit nivel și doar însoțit de ghid. De sus se vede întregul sat. E și un mic muzeu acolo, biletul e valabil pentru ambele locații (am uitat cât am plătit, ori 5 ori 7 euro de persoană/ e deschis până la 4.30 vara și până la 5 din septembrie în mai, cu pauza la amiaza!)

IMG_0399.JPG IMG_0360.JPG IMG_0380.JPG IMG_0386.JPG IMG_0405.JPG

 

Acum, La Turbie e un sat cochet, cu case vechi de secole, cu ziduri de pe vremea romanilor, cu străzi pietruite, cu porți boltite ce deschid calea spre sătuc de sute de ani. Nu știu câți turiști trec pe acolo, dar rău fac dacă nu trec. Ca să nu mai spun că e mai ieftin ca vecinii – de exemplu, la hotelul din Eze micul dejun era 20 de euro de persoană (cam așa era la toate hotelurile la care ne-am uitat, zona Nisa, între 10 si 25 de euro), un mic dejun la La Turbie (restaurantele de lângă primărie) era 8 euro.

La Turbie stă deasupra Monaco-ului, se vede toată țara de pe terasa care duce spre Trofeul lui Augustus. E atât de aproape de principat încât cred că poți trece granița pe jos. Cu mașina sunt cel mult 10 minute.

 

IMG_0348.JPG IMG_0350.JPG IMG_0351.JPG IMG_0358.JPG IMG_0365.JPG IMG_0385.JPG IMG_0394.JPG

 

La Turbie e pe vechea Via Julia Augusta, drumul romanilor, acum Grande Corniche, și se vede în toată splendoarea de pe cornișă, spre Eze.

Cum ajungi la La Turbie

Cel mai apropiat aeroport e Nisa, jumătate de oră, cu mașina. Am mai spus, există rent a car in aeroport, o mulțime de firme, noi am luat de la EuropCar. Dacă nu, de la aeroport autobuzul 98 merge pînă  în cartirul Riquier și apoi 116, de la Vauban, merge spre La Turbie. Sau linia 99 de la aeroport la gară și apoi 116 (de luni până vineri) sau 66 (in weekend). Tot de la aeroport pleacă și 110 , până la Monaco (ajunge și la Menton), și de acolo 114 spre satul de pe deal (trece și prin Beausoleil).

Ziceam că La Turbie e la o aruncăură de băt de Monaco, autobuzul 114 le leagă. E foarte aproape și de alte locuri faine – la cel mult 15 minute de Eze, Cap d Ail, Saint Jean Cap Ferrat, Villefrance sur Mer și Beaulieu sur Mer, la maximum 30 de minute de Menton, la aproximativ 40 de minute de Vence, Saint Paul de Vence, Cannes și Antibes. Asta cu mașina, dar nu uita de carte azur, cu doar un 1, 5 euro vezi o bucată buna de rivieră. Info despre autobuze aici