Eu si Larisa ne-am cunoscut virtual, blogurile sa traiasca. Eu nu am ajuns, inca, pe Valea Loarei iar Larisa nu a ajuns, inca, in Provence. Atentie la „inca” ala, eu tin tare mult la el, imi lasa deschisa portita de vacante. Asa ca ne-am gandit sa facem un schimb, zic eu, cinstit: ea imi arata Valea Loarei, eu ii arat Provence. Si cu ocazia asta vi le aratam si voua in cazul in care INCA nu ati ajuns acolo. Ne-am gandit ca decat deloc e mai bine sa calatorim virtual pina una alta. Iaca ce a iesit:

 

Daca ai venit si ai vizitat in fuga 2-3 castele, sa nu spui niciodata ca ai vazut intr-adevar Valea Loarei. Pentru ca Valea Loarei, in toata splendoarea ei, nu se rezuma nici pe departe numai la castelele sale, asa cum cred multi. Desi cunoscuta si vizitata mai mult pentru acestea, ea poate oferi mult mai mult, daca vrei si ai vreme sa descoperi. In spatele acestor castele vechi, raspandite pe malul celui mai mare si mai cunoscut fluviu al Frantei, se ascund orase pline de istorie, sate traditionale, fortarete medievale, turnuri de piatra, gradini incantatoare, traditii si obiceiuri, ce dureaza de secole si nu in ultimul rand, unele dintre cele mai fine si rafinate vinuri.

blois franta

Cum cobori de la Paris, primul oras in care ajungi si care nu trebuie scapat de batut la picior este Blois. Oras vechi, asezat pe o colina exact pe malul Loarei, plin de istorie si cultura, cu un centru vechi dragut, interesant, brazdat de stradute inguste, cu case traditionale, ornate cu barne de lemn si muscate la ferestre, cu biserici vechi si o catedrala impunatoare- Saint-Louis- ce domina parca totul in jur, Blois este incantator. Cea mai mare comoara a orasului este castelul sau: Castelul Blois.

O singura escapada langa Blois nu iti este permis sa o ratezi: castelul Chambord, cel grandios si maret, bijuteria veritabila a Vaii Loarei. Fosta resedinta de vanatoare si de petreceri a regelui François I, construit se pare dupa planurile lui Leonardo DaVinci, Chambord a fost cladit cu un singur scop : sa impresioneze. Cu cele 85 de scari, 365 de seminee, 440 camere, 25 de ani de munca, castelul domina de 600 de ani toata Valea Loarei, fiind cel mai mare si cel mai vizitat castel al Frantei, dupa Versailles.


(Chambord)

Din Blois plecam mai departe si ajungem in Touraine, adica vechea provincie a Frantei din jurul orasului Tours. Supranumita « Le jardin de la France », candva resedinta regilor, inima regatului, Touraine ramane si astazi cea mai pitoreasca parte a Vaii Loarei, aici concentrandu-se cele mai multe si frumoase obiective turistice si cele mai multe castele, ce vin la pachet, fireste, cu cele mai savuroase vinuri rosii.

 


(Tours-centrul vechi)

Tours, fosta capitala a Frantei un secol si ceva, pe la 1500, este cel mai mare oras al zonei, si cel mai important punct de plecare catre imprejurimi. O plimbare de dupa-amiaza prin « vieux Tours », centrul istoric al orasului, este musai. Sa nu uiti sa gusti celebrele Rillettes de Tours (delicioasa pasta de carne, asezonata cu condimente) si Nuga de Tours, cu crema de migdale, fructe confiata si gem de caise si neaparat sa bei un rouge de Chinon, Bourgueil sau Saint-Nicolas.

 


(Tours-centrul vechi)

La 14 km de Tours se afla castelul Villandry, castelul cu cea mai frumoasa gradina din regiune. Construita in terase, pe 3 niveluri, decorata cu fantani si foisoare pe care urca trandafiri parfumati si brazdata de alei cu tei parfumati sau canale de apa, gradina Villandry este fascinanta. Daca vrei sa vezi cum varza si trandafirii pot convietui impreuna, iar aranjate geometric, tematic si cu gust, pot crea o priveliste inimaginabil de frumoasa, nu o rata !

 


(Gradinile si castelul Villandry)

La vreo 15 kilometri de Tours, dar in sens opus, gasim Amboise, un orasel deosebit si elegant, traversat de Loara si domninat de Castelul Amboise, in capela caruia isi doarme somnul de veci Leonardo Da Vinci. Castel mic, dar elegant, cu o gradina deschisa, inspirata din cele italiene, amenajata in terase de unde poti privi de la inaltime Loara si orasul, Amboise ramane preferatul meu.

Tot aici se mai poate vizita Clos Lucé, casa in care si-a petrecut Leonardo Da Vinci ultimii 3 ani din viata, numeroase cave turistice, cu degustari, pentru amatorii de vinuri, sau se pot face plimbari pe Loara cu barca cu panze. Nu ratati patiseriile si biscuiteriile din oras !


(Castelul Amboise)


(orasul Amboise)


(gradina Amboise)

Aproape de Amboise se afla castelul Chenonceau, castelul construit de femei, pentru femei celebru pentru forma sa de pod in arcade peste raul Cher, afluent al Loarei. Construit pe locul unei vechi mori, disputat intre Caterina de Medici- sotia regelui Henri al-II-lea si Diane de Poitiers–amanta acestuia, mobilat si decorat cu sarm de catre cele doua doamne (nu ratati bucatariile si camera neagra !), cu doua gradini superbe, una a reginei, alta a amantei, Chenonceau este cu siguranta unul dintre cele mai vizitate si apreciate castele de pe Loara.

Daca vrei mai mult, continua pe valea raului Indre. O sa descoperi sate traditionale minunate ca: Saché, unde a trait Honoré du Balzac, Montbazon sau Villaines-les-Roches, dar si castele deosebite ca Azay-le-Rideau sau Ussé, castelul ce l-a inspirat pe Charles Perrault sa scrie « Frumoasa din padurea adormita ».
(Chenonceau)


(Azay-le-Rideau)

(Sat pe lavea raului Indre)

(Cava cu vinuri)

(Ussé)

Urmand Loara, ce isi continua cursul molcom la vale spre ocean, trecem mai departe de Touraine si ajungem in Anjou, provincie veche, istorica, adevarat taram al vinuilor rosé si al cavalerilor medievali.

Poti vizita Saumur, unul dintre cele mai atractive orase din regiune, oras renumit pentru vinuri , dar si pentru castelul sau, sau Angers, fosta capitala a vechii regiuni Anjou, poarta de vest a Vaii Loarei, care te asteapta cu un centru vechi elegant si cu o cetate medievala cu 17 turnuri. Despre Anjou nu stiu sa povestesc prea multe, este o zona pe care nu am explorat-o prea tare, dar pot sa va recomand sincer un Cabernet d’Anjou, un vin rosé lejer si parfumat, numai bun de savurat la o terasa , intr-o seara racoaroasa de vara.

Daca te intrebi cum ajungi pe valea Loarei, iti spun ca din Paris in Tours sunt vreo 230 kilometri si ai la dispozitie trenul, TGV din din gara Paris Montparnasse (drumul dureaza vreo…50 min) sau intercity din gara Paris Austerlitz (drumul dureaza vreo 2 ore). Daca vii cu masina urmeaza A10 pana in Blois sau Tours.

De asemenea din Paris se organizeaza diverse excursii in zona, cu autocare, desi este mare pacat, in opinia mea, sa vezi Valea Loarei pe fuga. Fireste, nimeni nu are timp sa vada tot, asa ca am incercat sa structurez, dupa umila mea parerea mea de localnic de un an in aceasta regiune. Desigur, nu am cuprins totul, nici nu aveam cum, sunt multe de zis, dar inchei aici, ca sa nu scriu chiar un roman si va las pe voi sa descoperiti restul. De vazut sunt multe, timp, bani si vointa sa fie. Calatorii frumoase va doresc tuturor!

 

Schimbul pe blogul Larisei. Speram ca v-a placut plimbarea noastra virtuala 🙂