Da, e vremea lavandei! Și pentru că anul trecut am ratat-o, anul ăsta vreau să-mi iau revanșa. Am început wekendul trecut și am de gând s-o țin așa pînă la începutul lui august, când lanurile mov încep încet, încet să dispară.

Orice v-aș spune nu ar fi pe măsura întinderii de mov, lila sau albastru, în funcție de cât de înflorit e câmpul, așa că o să las pozele să vorbească. Vă voi povesti doar unde am fost și cum am ajuns, în cazul în care vreți să luați calea lavandei.

senanque

Destinația: Abbaye de Senanque. Așteptam de mult vizita la lavandă așa că ne-am trezit de dimineață și am pornit la drum. Spre Salon de Provence și de acolo spre mânăstire. Cum te apropii de orașele cunoscute pentru cultivarea ambasadoarei de Provence, tufele mov încep să își facă apariția din ce în ce mai des. Întai prin fața caselor, prin curți, prin rondurile de flori din intersecții, pe marginea drumului, și apoi pe câmpurile și dealurile care leagă satele provensale, deosebit de frumoase.

Mânăstirea Abbaye de Senanque e lângă Gordes deci am ajuns din nou în superbul oraș cocoțat pe deal. Am admirat iar minunăția, există un point de vue de unde Gordes se vede în toată splendoarea, îl găsiți sigur, apoi, ușor, cu ochii la case și la peisaj, prin orașul de piatră, spre mânăstirea de lavandă.

Gordes, visul de piatra

Peste câteva minute am văzut și indicatorul. Drumul e îngust, cu greu își fac loc două mașini, de aceea există, din 100 în 100 de metri, refugii. Sunt numai bune și pentru că am putut să mă opresc să văd mânăstirea de sus. Și am ajuns… Am închis ochii și am tras în piept mirosul de lavandă. Și cum miroase! Păcat că internetul n-are opțiunea miros!

manastire sus 2.jpg lan sus.jpg manastire 1.jpg manstire 5 (4).jpg manastire lan 1.jpg copac lan 2.jpg manastire lan copaci.jpg manastire.jpg manastire 7.jpg lavanda opriunde 2.jpg manastire simpla.jpg manastire simpla 2.jpg lan curte 2 (1)#.jpg manastire lavanda iar.jpg manastire lan 5.jpg

 

În biserica din spate puteți intra oricând. Era și foarte cald, deci am zis mulțumesc, Doamne pentru niște răcoare! Mânăstirea poate fi și ea vizitată, 7 euro costă biletul. Nu am avut chef, în ultima vreme nu prea mă tentează interioarele. Am plecat spre Sault. Satul, unul dintre cele mai frumoase din Provence, stă cocoțat pe deal și se uita, de la cei peste 700 de metri altitudine, la întinderea mov care îl înconjoară.

 

PS: mânăstirea e foarte aproape de Gordes așa că se poate ajunge cu bicicleta, pe Grande Randonee. Cum as face eu, dacă aș sta acolo, chiar și pentru câteva zile? Adică în Gordes, e superb și e bun ca punct de pornire prin satele Luberonului, caci da, tot vestitul Luberon e locul unde lavanda umple dealurile și aerul de mov (deși e cam scump). Aș închiria o biclă și aș pedala toata zona Gordes – Abbaye de Senanque. Printre casele de piatră, prin lanurile de lavandă, livezi și vii…

PS 2: cele mai apropiate aeroporturi: Marseille-Provence – aproximativ o oră și un pic; Nimes – cam o oră și jumătate; Avignon – în jur de 40 de minute (cu mașina).