Sa nu credeti ca ma refer la orasel, o fi el vechi, dar nici chiar asa. Vorbesc despre grota din Thor, Grotte de Thouzon.

De la Isle sur la Sorgue am plecat spre Le Thor, e la 10 minute asa ca am zis sa ii facem o vizita, daca tot suntem in zona. Le Thor nu e la fel de simpatic ca Isle sur la Sorgue si nici pe departe la fel de spectaculos ca Fontaine de Vaucluse, desi trece Sorgue-ul si pe acolo, dar  asta nu inseamna ca nu merita vizitat. Mi-a atras atentia cupola care deschide intrarea in oras si mi-a placut biserica din centru – e construita in secolul 12 si e foarte impunatoare, din pacate am vazut-o doar pe dinafara, era duminica la amiaza deci inchis. Casele … mai nimic interesant, vechi, neingrijite.

thor3_fhdr

thor4_fhdr

thor1_fhdr

thor2_fhdr

Asadar nu am stat foarte mult in oras, am plecat spre pestera. In drum spre ea am vazut, cocotat pe deal, si castelul, Chateau de Thouzon. Am zis ca trecem la intoarcere, dar ne-am razgandit. Parea interesant, e o fosta manastire fortificata si e foarte vechi (apare in acte inca din 1014). Altadata. Sa revenim la grota.

Se lauda proprietarii ca e singura pestera din Provence, nu arata rau, dupa cum puteti vedea din poze, dar nici nu pot sa zic ca e extraordinara. Nu e foarte mare, vizita dureaza in jur de 40 de minute doar pentru ca ghidul se opreste la fiecare pas pentru a explica, cu lux de amanunte, ce-i colo si dincolo. Explicatii doar in franceza! Erau niste nemti, saracii, au facut o fata cand au vazut ca no english, nu cred ca au inteles mare lucru. Bine macar ca la intrare exista pliante in engleza.

thor8_fhdr

thor7

thor10

thor11_fhdr

Cei 230 de metri de tablou geologic se ascund sub colina care odinioara a fost fund de mare. E interesanta portiunea cu apa, si “macaroanele” care coboara din tavan, unele lungi cum nu am mai vazut. Toate rezultatul a 65 de milioane de ani, apa si calcar.

Grota e privata, by the way, si de aceea sapaturile nu au continuat si nici investitiile nu au fost foarte importante, cel putin asa zicea ghidul. La francezi, ce e domeniul statului arata mai bine ca ce e proprietate privata. 13 grade, deci o haina mai groasa nu ar strica, am cam tremurat de frig in papuci si tricou (nu era in plan grota) asa ca am apreciat cele aproape 35 de grade de afara.

Un minus – se iese pe unde se intra. Adica te intorci pe unde ai venit. Asta nu ar fi o problema, numai ca era plina de turisti si mereu trebuia sa faci loc, sau sa iti faci loc, spre grota/iesire. Un plus – exista o zona de picnic, langa parcare, dar si la intrarea in spatiul de unde cumperi bilete. Biletul costa 8,50 euro. Grota e deschisa din aprilie pina in noiembrie, de la 10 la 18.00 (si in martie, insa doar duminica dupa masa).

Le Thor e la jumatate de ora de Avignon.

 

PS: daca va plac pesterile, mai gasiti inca doua din Franta aici si pestera Postojna din Slovenia aici.