Artificii, glasuri de copii, sunete de clopote, concerte, parade, Notre Dame într-o mare de lumină, expoziții, restaurante pline. Aseară Marsilia a spus start, să înceapă anul cultural 2013! Un an deosebit de important pentru un oraș cunoscut în ultimii ani pentru altfel de artificii, din păcate, pentru că după reglările de conturi, împuscăturile de kalasnikov și scandalurile de corupție, stă un oraș cu o istorie bogată, cu clădiri superbe, cu biserici impunătoare, cu golfuri de vis și cu un port cum rar ai ocazia să vezi.

La foule amassée sur le Vieux-Port s'est alors tournée pour admirer la basilique Notre-Dame-de-la-Garde nouvellement illuminée, saluant les variations de couleurs.

Puis l'éclairage public s'est éteint, avant un feu d'artifice et une impressionnante mise en lumière des monuments de la ville.

Ce așteaptă francezii de la 2013? Un val de turiști, evident, dar mai ales o nouă percepție. Marsilia vrea cu orice chip să își schimbe imaginea. Și a investit  în acest lucru peste 600 de milioane de euro. E drept că lucrările nu sunt gata (m-aș fi mirat să fi terminat, în decembrie zona portului și centrul vechi arătau mai rău ca în vară), că muzeele, băgate aproape toate în renovare, vor fi deschise pe parcursului anului, și că nu toți sunt de părere că festivitatea de aseară a fost una reușită. Însă chiar și așa Marsilia își schimbă fața. Am văzut că  în port a apărut o fântână arteziană uriașă, un fost hangar a fost transformat în muzeu, au fost deschise două hoteluri noi,  în tot orașul principalele obiective turistice sunt scăldate de lumini colorate.

Peste 400 000 de persoane au invadat aseară portul (din estimările poliției). Cu siguranță de data asta au fost foarte mulți francezi, veniți să își sărbătorească orașul, dar probabil că până la sfârșitul lui 2013 Marsilia va avea un număr record de turiști.

Până ajungeți acolo haideți să facem o plimbare virtuală prin capitala culturală europeană – Ce vizitezi la Marsilia si prin jur:

Nu știu ce ziceți voi, dar eu aș începe cu Notre Dame de la Garde. Nu doar că e una dintre cele mai frumoase biserici pe care le-am vizitat vreodată, dar de sus se vede toată Marsilia. O priveliște de neratat!

Să coborâm în centrul vechi – Le Panier. Straduțele înguste, vechi de sute de ani, să nu uităm că Marsilia e cel mai vechi oraș din Franța, ne duc, printre clădiri roase de timp, puține dintre ele renovate, spre port, sufletul Marsiliei.

Dacă tot suntem aici să trecem pe la piața de pește, ar fi una dintre cele mai vechi din Europa. Zilnic, de la 8 la 13.00, pescarii vin să-și golească năvodul. E fain așa ca și curiozitate, deși mirosul nu e cel mai plăcut. Și apropo de piață, dacă nu ați fost în Maroc, Algeria sau Tunisia, atunci puțeți da o raită prin bazar. E la doi pași de port, o stradă întreagă plină de comercianți ce își vând marfa pe ritmuri arăbești.

Din port o să vedeți o biserică impunătoare. E Cathedrale de la Major. E foarte frumoasă și ea, poate fi vizitată gratuit, lunea e închisă. În apropiere e La Veille Charite, fostul adăpost pentru săraci găzduiește acum muzeul de Arheologie și muzeul de Artă Africană.Tot în vieux port sunt și Abația Saint Victor (secolul 5), și biserica Saint Ferreol.

Fort Saint Jean – păzește de secole portul. Nu știu dacă au terminat lucrările sau dacă va fi deschis în vară, la jumătatea lui iunie, odată cu Chateau Borely, cu Muzeul de Istorie si cu Muzeul Civilizațiilor.

Tot atunci își deschide porțile și Palais Longchamp – construit pentru a celebra apa. În 1840, Marsilia, un oraș cu peste 150 de mii de locuitori, avea probleme cu alimentarea cu apă așa că autoritățile au început construirea unui canal imens care să le aducă francezilor lichidul vietii, pe platoul Longchamp, apoi castelul, a cărui grădină ascunde un rezervor ce alimenteaza partea centrală a orașului. Palatul (secolul 19) găzduiește Muzeul de arte frumoase și Muzeul de istorie naturală.

Să nu uit, în port sunt și Fort Saint Nicolas, palatul Bursei, dar și zeci de restaurante. Dacă vă plac peștele și fructele de mare atunci mâncarea de Marsilia vi se va părea senzațională. Nu degeaba vin pescarii zilnic cu năvodul plin, cei mai fideli clienți sunt bucătarii restaurantelor din zonă. Și după atâta plimbare poate fi s-a făcut foame.

bouillabaisse

Spui Marsilia și mâncare deci spui bouillabaisse. Era odinioară mâncarea pescarilor, un amestec de pește de mai multe feluri, prada de peste zi, fiartă cu legume, ușor de făcut deci și ieftină. Între timp masa pescarilor a devenit tradiție, la pește s-au mai adăugat fie o langustă, fie o  caracatiță, și prețul a urcat. Rău. Ajunge și la 28 de euro porția. Însă la majoritatea restaurantelor din port o porție pentru două persoane (unii servesc doar pentru 2 persoane) costă în jur de 30 de euro.

Vinerea găsiți mai peste tot aioli, mereu au pește prăjit, fucte de mare, am scris despre mâncare AICI, servesc și pizza, paste, supe. Și pentru că al doilea oraș din Franța e un amestec de francezi, arabi, spanioli, asiatici, e plin de restaurante de toate felurile. V-am mai spus, masa se servește doar de la 12.30 la maximum 15.00. Apoi cei mai mulți închid si redeschid la 19.00 sau servesc doar băuturi și înghetață până la cină.

Ca peste tot în Franța, există varianta boulangerie. Unele au și câteva mese, în interior sau afară, și servesc acolo sandwich-uri, pateuri, prăjituri. Sunt super bune. Și e și mai ieftin.

Am mâncat, am prins forțe proaspete, să urcăm spre gară, Saint Charles. Nu e nici ea de lepădat și de sus, după ce urcați scările, destul de multe, aruncați-vă ochii spre Notre Dame, dar și spre centrul Marsiliei. În drum spre gară e biserica Saint Vincent de Paul, interesantă. De fapt Marsilia e plină de biserici.

Nu ratați (19)plajele, dacă e vară. Sau nu neapărat, vremea e bună de plajă încă din aprilie, unii chiar fac baie, până la începutul lui octombrie. 

Chateau d If – castelul contelui de Monte Cristo. Nu am ajuns, înțeleg că intrarea e liberă. Aici aveți programul bărcilor către Insula Frioul unde e fortul transformat în inchisoare, acum muzeu.

Les Calanques de Marseille/golfurile Marsiliei. Priveliștea e extraordinară și apa e caldă (stâncile stau în calea Mistralului, cel care răcește apa și rupe copacii când e nervos rău, adica destul de frecvent). Puteți ajunge în ele cu barca (din port, prețul biletului diferă în funcție de timp, noi am dat în jur de 80 de euro, 3 persoane, 3 ore), cu mașina, sau pe jos, din Cassis (în unele, nu în toate).

Dacă stați mai multe zile vă recomand să ajungeți și la Cassis. Odată port pescaresc, acum stațiune de fițe. Merg spre el autobuzele M6 și M8, sau trenul de la Saint Charles (cam 30 de minute). Dar am impresia că e ceva de mers de la gară către centru.

Route des Cretes – iar o priveliște de neuitat. Dar aici cred că e nevoie de mașină, nu știu să fie autobuz. Sau la picior, dacă vă ține, că e destul de lung traseul (drumul leagă Cassis de La Ciotat). 

Spectacolul de lâng? Marsilia: Cassis, golfurile Marsiliei ?i Route des Cretes

Cu trenul, de la Saint Charles, puteți ajunge la Niolon – un golf mic cu o priveliște mare, Sausset les Pins – vechi sat pescăresc, acum o mini stațiune de vacanță, La Couronne – căutat mai ales de surferi, Martigues, Veneția provensală. Trenul, Marseille-Miramas, vă duce de fapt pe toată coasta albastră, printre stânci și mare, traseul e destul de spectaculos, se pare că e cea mai scumpă linie din Franța (au săpat tunele și au legat văi abrupte). Miramas, că el e destinația finală, e mic și anost, însă la câteva minute e vechiul oraș – Le Vieux Miramas.

Utile: City Pass e valabil 24 sau 48 de ore, aveți acces gratuit la 15 muzee, o plimbare către chateau d If, și transport gratuit la autobuz, metrou, tramvai și la trenul turistic (pleacă din centrul vechi și urcă până la Notre Dame). Costă 22, respectiv 29 de euro.

Transportpentru că nu doar Marsilia e capitală culturală, ci toată zona Marseille-Provence. Vor fi organizate evenimente în Aix en Provence, Martigues, Arles, Aubagne (am fost doar în trecere, nu mi s-a părut cine știe ce, dar la 10 minute de mers cu mașina e La Treille, un sătuc făcut celebru de Marcel Pagnol, un scriitor foarte drag francezilor, mai ales celor din Provence), Istresorașul vechi e chiar frumos, Tarascon, Port de Bouc (se laudă doar cu câteva plaje mici, cu un port simpatic și cu un fort ce poate fi vizitat doar cu pogramare la oficiul de turism din Port de Bouc sau Martigues), La Seyne sur Mer (stațiune la malul mării, în apropiere de Toulon),  Salon de Provence, La Ciotat, Port Saint Louis du Rhone (orașul nu e cine știe ce însă plaja era preferata mea – plage Napoleon, e lungăăăă, cu nisip fin și în drum spre ea admiri  o bucată de Camargue), Les Baux de Provence (super), Saint Remy, Saint Mitre les Remparts (e simpatic, dar nu extraordinar).

Prin Marsilia nu cred că e cazul să apelați la mijloacele de transport.Poate doar spre Notre Dame de la Garde, e ceva de mers, și la deal e mai greu, și ce deal. Autobuzul 60 pleacă din port zilnic către biserică. Sau trenul turistic (7 euro biletul).

Coasta albastr?. Sudul Fran?ei cu trenul

Încă un lucru pentru care e cunoscută Marsilia – traficul. Când am fost noi, în decembrie, în zona portului era chin. Dar v-am mai povestit eu, traficul e o problemă mereu în Marsilia, și parcările, deși dacă vii din București s-ar putea să nu-ți pară chiar atât de groaznic. Numai că, spre deosebire de București, zona centrală a Marsiliei e plină de strazi înguste rău, abrupte, de sensuri unice. Deci dacă aveți de gând să închiriați o mașină nu uitați GPS-ul acasă. Deși dacă stați doar în Marsilia nu aș zice că e nevoie de mașină.  Ba chiar nici pentru împrejurimi, există autobuze și trenuri destul de dese (și înțeleg că anul acesta sunt și mai dese). Asta dacă nu aveți de gând să vedeți Luberonul, Verdonul sau Camargue, acolo eu zic că mașina e obligatorie.

Sunt autobuze, de la aeroport sau de la autogară, care e gard în gard cu gara Saint Charles, către Aix, Avignon, Arles, Martigues, Nisa, Dignes les Bains, Forcalquier, Sisteron, Greoux les Bains, Salon de Provence. Sau trenuri către Aix (un sfert de oră cu TGV-ul sau 30 de minute cu TER), Avignon(cam o oră) Nisa (2 ore cu TGV-ul, maximum 3 cu TER),Toulon (o oră), Montpellier (aproximativ 2 ore). Biletele de tren nu sunt foarte ieftine. Să vă zic de ce, pentru că există tot felul de abonamente pentru tineri, pensionari, dar și pentru tout public, care vă ieftinesc biletele cu 50% în weekend sau cu 25% în timpul săptămânii (mai puteți lua încă 3 persoane pe același abonament). Acum, dacă stați 2 zile, nu cred că merită, însă dacă stați vreo săptămână, și sunteți mai mult de doi, s-ar putea să-și scoată banii.

 

PS. Programul evenimentelor aici. Sper că n-am uitat nimic 🙂

PS 2: și Kosice e capitală culturală anul acesta, eu nu am fost, dar a fost Mirel Matyas si a povestit AICI.