Martigues e un orasel la vreo jumatate de ora de mers cu masina de Marsilia. Francezii ii zic Venetia provensala – orasul e format din trei “insule” legate intre ele de poduri albastre (de fapt una singura e insula). Nu stiu cit seamana cu Venetia, n-am fost , dar e un orasel frumos, care merita vazut daca ajungeti prin Marsilia.

Vremea iti permite sa vizitezi Martigues oricand, temperaturile sunt destul de ridicate in Sudul Frantei (daca nu esti friguros, in aprilie sau octombrie poti face baie in mare), dar abia primavara orasul se anima – se deschid toate terasele, se organizeaza tot felul de festivaluri. La sfarsitul lui martie sau inceputul lui aprilie (depinde cand pica Pastele, cred) e carnavalul. Orasul intreg e scena unui bal mascat. Pe 21 iunie e Fete de la Musique. La sfarsitul lunii e timpul marii sa fie sarbatorita, e Fete de la Mer et de la Saint-Pierre (protectorul pescarilor), pe 30 iunie. La inceputul lui iulie Martigues isi pune iar masca, de data asta venetiana – e seara venetiana. Dar cel mai cunoscut eveniment din Venetia franceza e in septembrie, parada venetiana. Tot in iulie incepe sardiniada – sardine si bere, linga Etang de Berre (pina la sfarsitul lunii septembrie). La sfarsitul lui iulie incepe Festivalul din Martigues.

Astea ar fi cele mai importante, insa din martie pina la sfarsitul verii mai tot timpul se intampla cate ceva prin oras, francezii investesc bani frumosi in activitati sociale, culturale, turistice. Si asa arata Martigues iarna:

 martigues, venetia.JPG
martigues.jpg

 

Dar sa revenim la vara caci iarna orasul e aproape mort, ca mai toate orasele mici din Sudul Frantei. E ciudat sa vezi Martigues iarna, aproape pustiu, si apoi vara explodand de flori, oameni, barci, restaurante. Martigues are si niste plaje foarte dragute – la Carro si la La Couronne (la Carro poti face si surf), care au un mare atu – nu sunt in raza Mistralului! Asta e un vant care bate de obicei in Sud, raceste apa de nu iti mai trebuie baie, si care, anul acesta, de exemplu, a fugarit mai toti turistii (ma refer la vara lui 2011).

6.jpg 8.jpg 9.jpg martigues1.jpg IMG_6315.JPG martigues carnaval.jpg martigues 4.jpg p25.jpg p26.jpg martigues3.jpg martigues4.jpg1.jpg 2.jpg

Asadar, daca vrei sa vezi Provence si nu iti plac orasele mari, aglomerate, te poti caza la Martigues. Orasul de pe apa, cu casele vechi inghesuite una in alta, cu obloane, poduri si felinare albastre, iti va placea cu siguranta. In plus, in jumatate de ora ajungi in cel mai vechi oras din Franta, Marsilia, in cel mult 10 minute te poti bucura de plaja, in maximum o ora ajungi in ArlesCamargue sau Aix en Provence, in cel mult doua te imbeti cu movul de lavanda al Luberonului sau vezi Rhonul sur le pont d‘Avignon.

Un alt avantaj – distanta mica fata de aeroport. Aeroportul Marseille – Provence e la jumatate de ora de mers cu masina. Daca nu ai masina, din fata aeroportului autobuzele pleaca destul de des spre Gara de Nord din Marsilia (8 euro de persoana). Si apoi cu trenul. Dezavantaj – gara din Martigues e destul de departe de centru asa ca de acolo trebuie sa mai iei si un autobuz.

PS: Cand Martigues se transforma in Venetia provensala.