De la Valensole am plecat spre Puimoisson. Drumul e mai putin umblat, rar vezi vreun turist, mai degraba dai peste cite un localnic, lanurile sunt pline doar de fluturi si albine. Si peste tot mov, in diferite tonuri. E Platoul Valensole, celebru pentru productia de lavanda. Se pare ca cei 500 de metri altitudine sunt tot ce le trebuie micilor plante parfumate sa isi deschida florile spre soarele care mangaie mai tot anul Provence. Asadar, daca planuiti o excursie printre campurile mov, acolo trebuie sa ajungeti.

calea lavandei 3.jpg platoul valensole5.jpglavanda provence.jpg calea lavandei2.jpg  platoul valensole 2.jpg platoul valensole 3.jpg platoul valnesole.jpg

 

Cam asa arata platoul vazut de sus. Nu imi apartine poza, nu am survolat pe deasupra lanurilor de levantica, desi exista aceasta posibilitate (in jur de 40 de euro costa biletul), am imprumutat-o de aici.

Cam frumos, nu? De fapt se pare ca lanurile sunt mai pline de ruda mai saraca, lavandina, decat de nobila lavanda. C-o fi lavanda, c-o fi lavandina, mai conteaza? E minunat! Ma enerveaza la culme ca pozele nu prind acea stralucire, movul acela intens…E clar, trebuie mers la fata locului.

Pe platoul Valensole nu doar levantica e la loc de cinste. Graul e rege. De fapt platoul mai e numit si granarul regiunii. Asta nu il face insa mai putin frumos. Dimpotriva. Imaginati-va intinderea de lila, mov sau albastru linga lanurile galbene…Va ajut un pic, doar am facut poze.

platoul v 6.jpg platoul valensole 4.jpg calea lavandei 8.jpg platoul valensole 5.jpg calea lavandei 11.jpg provence vara 15.jpg pltoul v.jpg provence vara 16.jpg platoul valensole.jpg

 

Se pare ca platoul de peste 800 de km patrati a fost initial plin de migdali. Apoi au aparut cerealele si lavanda. Cum o fi oare sa stai intr-o casuta ca asta? Departe de lumea nebuna, in mijlocul lanurilor mov si galbene, sa deschizi geamul si sa te invadeze mireasma de levantica….

platoul valensole 8.jpg

 

Unii au inceput deja sa taie manuchiurile lila. Mi s-a parut foarte tare ca erau lasate pe camp, printre randuri.  Florile au fost probabil recoltate manual ca erau buchete in toata regula .

Puimoisson e atat de mic incat nici nu ne-am dat seama cand am iesit din el. Planuiam o oprire, dar am zis pas. Am continuat traseul spre Digne les Bains. Culorile se schimba. Levantica lasa locul altor surate, mai putin celebre, dar la fel de frumoase.

platoul v 7.jpg provence vara 17.jpgvalnsole lavanda.jpg procence vara.jpg valensole platou.jpg

 

PS: platoul asta minunat e intre Luberon si Verdon (2 regiuni superbe din Provence), in departamentul Alpes des Hautes Provence, la vreo 40 de minute cu masina de Digne les Bains, la aproximativ o ora de Aix en Provence. Cel mai apropiat aeroport, venind din Romania, e Marseille-Provence, in jur de o ora pina la Valensole.

Gasiti mai multe informatii despre Provence lila  aici.