M-am îndrăgostit de lanurile mov! Nu mă întrebați de ce și cum, la urma urmei sunt doar niște câmpuri și e doar o plantă, și apoi, de când poate fi dragostea explicată? Așadar și prin urmare, în fiecare weekend îmi fac drum spre noua pasiune. Nu de alta, dar acuși se va evapora…Și nu pentru că aș fi eu superficială, ci pentru că încă de la jumătatea lui iulie producatorii încep să taie buchetele în care se îngrămădesc flori mici si delicate.
De vreo luna, unde e lavandă sunt si eu. Weekendul trecut am plecat spre Valensole. Citisem că satul e înconjurat de câmpuri mov așa că n-am stat prea mult pe gânduri.
Valensole: lavandă din valea soarelui
Valensole înseamnă valea soarelui (din latina – vallis si solis), dar ar putea fi la fel de bine și valea lavandei – nici n-am ieșit bine de pe autostradă, spre sat, că ne-au apărut în cale fășii de mov amestecate printre dungi verzi și galbene. Deasupra lor un cer parcă pictat, în depărtare munții…Nu știi încotro să te uiti, unde să mai oprești, parcă aici e mai frumos ca dincolo, îți vine să nu mai pleci. Tot drumul spre Valensole e pictat lila. Cred că o bicicletă, pe linia maro care taie petele imense de mov, e tot ce îți poți dori într-o zi de vară provensală.
Lanurile erau pline de turiști, că doar nu credeți că-s singura înamorată.
Printre lanuri de lavandă spre Valensole! Drumul coboară puțin, lanurile de grâu strălucesc în soare și înțeleg de ce i se spune valea soarelui. Apoi începe urcușul. Pentru că deși orășelul se numeste valea soarelui, e cocoțat pe deal. Așezarea inițială se afla cam la 4 kilometri de locul unde este acum, a fost mai apoi mutată din cauza invaziilor barbare. Numele a ramas, satul a urcat mai aproape de cer.
După puțin timp se zărește cel mai înalt punct din Valensole, biserica Saint Denis. Case peste case, pentru că orășelul e construit în trepte, și, deasupra lor, turla bisericii. Am parcat în centre ville, era zi de piață, mi s-a părut mica și tristă, poate am ajuns noi prea târziu, așa că n-am zăbovit, am pornit spre „vârful” orașului, pe străzile înguste, printre casele vechi… Nu știu dacă așa e de obicei, sau pentru că urma festivalul lavandei, dar toate casele erau împodobite cu levănțică, până și crucile din biserică erau făcute din floarea lila, ca să nu mai spun că peste tot miroase a lavandă. De sus, de la biserică, se vede toată zarea plină de petece mov, galbene și verzi.
La coborâre, în fața oficiului de turism, mi-a atras atenția un munte de levănțică, adus probabil ca sa nu devasteze turiștii câmpurile mov, iei cât vrei, plătești cât vrei. N-am rezistat, mi-am făcut și eu un buchețel.
Platoul Valensole: mov cât vezi cu ochii!
De la Valensole am plecat spre Puimoisson. Drumul e mai puțin umblat, rar vezi vreun turist, lanurile sunt pline doar de fluturi și albine, peste tot mov, în diferite tonuri – e Platoul Valensole, celebru în toată lumea pentru producția de lavandă. Se pare că cei 500 de metri altitudine sunt tot ce le trebuie micilor plante parfumate să își deschidă florile spre soarele care mângâie mai tot anul Provence. Așadar, dacă plănuiți o vacanță printre câmpurile mov, acolo trebuie să ajungeți.
Zice gura lumii că lanurile mov sunt mai pline de ruda mai săracă, lavandina, decât de nobila lavandă, dar c-o fi lavandă, c-o fi lavandină, mai contează? Arată într-un mare fel!
Pe platoul Valensole nu doar levănțica e la loc de cinste, grâul e rege. De fapt platoul mai e numit și grânarul regiunii. Se pare că platoul de peste 800 de km pătrați a fost inițial plin de migdali, apoi au apărut cerealele și lavanda.
Unii începuseră deja să taie manuchiurile lila, mi s-a părut foarte tare că erau lasate pe câmp, printre randuri, florile au fost probabil recoltate manual că erau buchete în toată regula.
Cum ajungi la Valensole: Valensole e la aproximativ o oră distanță de aeroportul Marseille Provence, cu mașina. De la aeroport există curse directe către Digne les Bains, capitala departamentului Alpes des Haute Provence, care e la vreo 40 de minute, cu mașina, de Valea Soarelui, aveti aici programul trenurilor/autobuzelor. Aix en Provence e la cel mult o oră de platoul Valensole.
Găsiți mai multe informații despre Provence lila aici.
Foarte faina zona! Intr-adevar mov cat vezi cu ochii 😉
🙂 cand am fost in sault si la ventoux am zis-asta e cea mai faina (apropo de lavanda). apoi am fost la valensole – oau, asta e cea mai faina. si we asta am fost spre montelimar unde am descoprit alta zona „cea mai frumoasa” cu lavanda :)))
Da, asa este – Valensole e imaparatia lavandei! Cand te vad ca esti acolo, ma imaginez pe mine 🙂