O fi ea una dintre cele mai vestite stațiuni, centre turistice, balneare și ce mai vreți, dar Nisa înseamnă mai mult decât plajă, mare, soare. Da, plajele sunt mari și faine, chiar dacă nu-s cu nisip, marea e nespus de frumoasă, soarele strălucește mai mereu, în decembrie erau în jur de 17 grade, dar Nisa înseamnă și istorie, arhitectură, joie de vivre/bucuria de a trăi.

Aș sta cu siguranță la plajă și m-aș bălăci în apa de azur, dar nu aș rata pentru nimic în lume fostul castel, orașul vechi, bisericile, clădirile cărămizii, străduțele înguste care îți arată, când nu te aștepți, o mică bijuterie – un shop de antichități, o boulangerie, un balcon elegant, o cupolă veche de sute de ani, o fațadă superbă. Toate gratis!

nisa

Nu am plecat cu mari așteptări la Nisa. Niște prieteni ne-au spus că lor nu li s-a părut mare lucru. Nu au fost unde trebuie! Nisa e un oraș superb, plin de viață și de culoare, așezat mândru între munte și mare. Și sus, de pe colina unde odată a fost un castel, am înțeles de ce zona se numește costa de azur. Are apa aia o culoare!

Baie des Anges (golful îngerilor) se cheama fâșia de azur care se vede cel mai bine de la fostul castel. Se pare că a fost botezat de pescarii din Nisa pornind de la numele unui rechin care obișnuia să se agațe în plasele lor – ange de mer. Nu știu dacă îngerii cu înotătoare mai trec acum pe acolo, nu i-am văzut, am găsit însă niște curajosi care se scăldau în apa azurie la mijlocul lui decembrie. Cam așa arată Nisa iarna:

Din vechiul castel, care cred că era uriaș, au mai rămas doar câteva ziduri, niște scări cu dale pictate, care odinioară deschideau probabil calea către săli impunătoare, și priveliștea. Și ce priveliște! E și un parc acolo sus, dar și o cascadă, un shop cu suveniruri, vechiul cimitir, deci minimum o oră, maximum…cât vreți. Noi am urcat și am coborât pe jos, sunt destul de multe scări, e și un lift (gratis), dar e mai fain pe scări, treaptă cu treaptă Nisa se întinde în fața ta frumoasă, mai frumoasă, și tot mai frumoasă.

După ce ne-am plimbat prin fostul castel, am coborât în orașul vechi. Iar am avut noroc și am nimerit în zi de piață. Și piața din Nisa e chiar faină, găsești ce vrei, de la măsline până la suveniruri. Mi-au rămas în minte portocalele care parcă păstraseră în ele razele soarelui, așa strălucea portocaliul ăla. Am trecut pe sub cupolele vechi, ridicate de greci sau de romani, nu mai știu, și nici nu mi-a păsat, recunosc, am mers la întâmplare, fără un scop anume, ne-am bucurat pur și simplu de un loc nou.

 

Că tot zice gura lumii că e scumpete mare pe Coasta de Azur, câți bani am cheltuit noi la Nisa? Păi am dat vreo 70 de euro pe hotel (pe noapte), am lăsat cam 25-30 de euro la o un restaurant (2 oameni), vreo 10 euro prin boulangerii, cam 5 euro pe parcare, alți 10 prin piață, și cam atât. Data trecută am plătit mai mult pe hotel, dar sincer nu merită banii. Și, ca și în cazul Monaco, astea-s cheltuieli ce pot fi evitate sau reduse. Chiar nu trebuie să câștigi la loto ca să vezi Coasta de Azur, se poate și cu buget mic. Plus că, ziceam mai sus, cele mai faine locuri sunt gratis.

Mai are Nisa și o mulțime de muzee, grădini, palate, biserici, deci chiar ai ce face în orașul ăla. Și dacă Nisa nu ți se pare destul de ofertantă nu-i bai, dă o raită prin jur. La 10 kilometri sunt Eze și Beaulieu sur Mer, Villefrance sur Mer (stațiune, dar și casa unei cetăți care se pare merită o vizită, n-am ajuns), Saint Jean Cap Ferrat (portul e simpatic), la 20 de kilometri e Monaco, la cel mult jumătate de oră (cu mașina) sunt La Turbie (spre Monaco) sau Saint Paul de Vence (în direcția opusă). La vreo 40 de minute sunt Vence, Menton și Roquebrune. La fel și Cannes și Antibes.

În mai toate se poate ajunge cu autobuzul. Linia 200 vă duce la Cannes, 400 la Saint Paul de Vence și Vence, 100 la Menton, 100X la Monaco. La Cannes, Monaco, Antibes, Menton, puteți ajunge și cu trenul, maximum 40 de minute, verificați site-ul SNCF. Mai aveți și train des Pignes, de la Nisa spre Digne les Bains, și trenul turistic Nisa – Tende, train des merveille (deci or fi niște minunății pe traseu, urcă pe alocuri până la o mie de metri altitudine). Sau puteți închiria o mașină, birourile din aeroport sunt deschise până târziu. Nu mai rețin la ce terminal erau, dar știu că e navetă gratuită între terminale.

Acum nu știu ce să zic…aș închiria mașină dacă aș vrea să merg și prin jur, prin sate, dacă aș rămâne doar la Nisa, sau în orașele mari, gen Cannes, Monaco, Menton…traficul e oribil! Când am intrat în oraș, pe seară, parcă venea sfârșitul lumii și toată populația fugea spre Bugarach. Am făcut într-o oră și jumătate un traseu de nici 20 de minute. Mai era și deviation, lucrau pe undeva, a mai luat-o și gps-ul razna…minunat. Și înnebunești până găsești o parcare (cu plată, evident), nici nu vreau să mă gândesc ce e vara acolo.