Pentru ca am vrut sa vedem si Carcassone, am avut la dispozitie doar o zi pentru Montpellier. Asadar ce poti face in Montpellier intr-o singura zi? Pai, ca sa incepem ziua cum se cuvine, poti lua micul dejun in Place de la Comedie. Piata e punctul zero al orasului, locul unde trebuie sa mergi daca vrei sa vezi opera si o parte din centrul vechi, si locul unde nu prea poti sa nu ajungi, toate drumurile duc acolo. Si tot acolo cred ca se organizeaza majoritatea evenimentelor din oras.

Sambata seara ne-am invartit pe la stand-urile cu vin, s-a dus toamna si vinul nou trebuie incercat, asa ca toti producatorii din zona au venit sa isi expuna marfa si te ispiteau la degustari. Duminica dis de dimineata am nimerit in plin maraton. Bradul era instalat si astepta sa fie impodobit. Orasul se pregatea de Craciun.

Sa revenim la micul dejun. Desi e buricul targului, preturile nu mi s-au parut imposibile. 5 euro un mic dejun frantuzesc – cafea, suc de fructe, croissant, toast, bagheta, unt si dulceata, 5 euro o omleta. Daca esti mai mancacios, doar e cea mai importanta masa a zilei, poti cere un brunch – cafea, suc, omleta, crenvusti, fructe – 9 euro.

Am pus burta la cale (asta-i di la Moldova, de la bunicul am mostenit-o), hai sa vedem orasul. Din Place de la Comedie te poti pierde pe stradutele vechiului centru sau poti merge pe esplanada, cobori, si in cam 10-15 minute ajungi la catedrala. Acum recunosc ca am trisat un pic, de fapt si seara anterioara ne-am petrecut-o tot in Montpellier. Dupa ce ne-am luat in primire camera de hotel am plecat spre centrul vechi. Foarte animat seara. Asa ca acum mergem spre catedrala din Montpellier (poate fi vizitata gratuit).

Sa mergem spre centrul numarul doi al Montpellierului, zona Arcului de Triumf. In drum ne oprim la gradina botanica. Superba in culorile toamnei. Intrarea e libera.

Arcul deschide poarta inapoi spre Place de la Comedie, pe alte stradute. Dar ce mi-a atras atentia nu a fost arcul, ci promenada – promenade royale du Peyrou. In jurul lui Louis al XIV-lea erau insirati comerciantii, era zi de targ, anticariat. De sus, de langa turnul de apa, se vad orasul si promenada in toata splendoarea. Sa nu uit de apeductul asaltat de porumbei.

Inapoi spre Place de la Comedie am dat, din intamplare, de biserica Sfanta Ana (in Place du Petit Scel). Nu poate fi vizitata deci ne-am multumit cu exteriorul. Si cu o cafea la terasele de mai sus de ea. 

Cu siguranta mai sunt o multime de locuri de vazut in Montpellier, noi ne-am oprit aici deoarece am vrut ca inainte de a pleca spre casa sa trecem si pe la Palavas-les-Flots.

Chestii utile

E tare complicat cu parcarea. Nu cred ca reusesti ever sa gasesti parcare gratis, cel putin nu in centru. Au insa parcari subterane destule, cu plata, sa nu te miri insa daca nu o sa gasesti nici acolo loc din prima, sunt pline. Nu mai retin cit costa parcarea din Place de la Comedie, dar stiu ca am dat in jur de 25 de euro pentru o noapte. Cam mult, zic eu.montpellier

De ce n-am lasat-o la hotel? Asa ajungem la numarul 2 pe lista treburilor plicticoase, dar inevitabile, rar, rar de tot, am gasit hotel cu parcare. In centru deloc. Cele mai multe spun clar-n-avem. Altele mentioneaza ca exista parcare publica in apropiere, nu se pot face rezervari si se impun taxe. Si cu toate astea hotelurile nu sunt ieftine deloc. Bine, noi ne-am fitosit, ca am zis ca pentru o noaptea n-o fi bai. Am vrut sa stam in buricul targului. Si am stat, intr-o cladire proiectata de Haussmann. Faina, dar abia astept sa termine cei de la ministerul turismului noile evaluari apropo de numarul de stele, pentru ca, daca le fac pe bune, de pe multe hoteluri din Franta vor pica stelele.

Ce m-a frapat la Montpellier – nu am mai vazut de mult, de la Paris cred, atatea persoane fara adopost. E plin centrul, parcurile, sunt incredibil de multi. Majoritatea straini, ca ii auzeam vorbind intr-o rusa sau poloneza, sau ceva pe aproape. E trist. Ca ma gandesc ca sunt oameni care au plecat din tarile lor sa caute ceva mai bun. Si mai trist e ca probabil, in unele cazuri, e mai bine sa stai pe strada in Montpellier decat in tara ta. Aici la mine, fiind orase mici, mai toti primesc cazare, ajutor lunar, fie ei straini sau francezi. O sa  va povestesc eu si despre sistemul de securitate sociala, dar nu acum, sa ramanem la vacante.

Montpellier e un oras mereu tanar si plin de viata, gratie universitatilor, asa ca traieste intens zi si noapte, e un oras frumos, cu un centru vechi pastrat aproape impecabil.

 

La vreo 2 ore de mers cu masina e Carcassonne. Apropo, regiunea Languedoc-Roussillon e superba si are o multime de lucruri de oferit turistiilor. Asa ca, daca te tenteaza Montpellier, capitala regiunii, afla ca iti poti prelungi vacanta pentru ca prin jur sunt statiuni la malul marii – Palavas les Flots, Sete, Frontignan, le Grau du Roi, statiuni de ski –  in Pirinei, parcuri naturale – Pirinei, Cevennes si o bucata buna de Camargue, pesteri (noi am reusit, anul trecut, sa vedem doar Grotte de la Cocalliere), si o multime de orase superbe – Narbonne, Beziers, Mende, Aigues Mortes (aici am fost, e fain, vechea cetate s-a pastrat nemaipomenit de bine), Uzes, oras medieval, si la o aruncatura de bat e Pont du Gard, apoi Nimes, si alte orase,orasele si sate, unele pe lista celor mai frumoase sate din Franta…Timp sa ai.

Noi am dat o fugă la Palavas les Flots, un orasel la malul marii, la 20 de minute de Montpellier, plaja Montpellierului pentru ca acolo locuitorii si turistii se duc sa se bucure de apa si de soare. Am urcat în Phare de la Méditerranée, 2 euro de persoana, cu liftul, e singura posibilitate. La ultimul etaj e un restaurant, mai jos e zona de promenada – te plimbi in cerc cu ochii la oras si la mare.

Inapoi cu picioarele pe pamant, ne-am plimbat un pic pe faleza care aproape inconjoara portul plin de barci, pe plaja. Vara banuiesc ca nu-ai unde sa arunci un ac, acum doar cativa gura casca, ca si noi, se vanturau pe acolo, niste surferi asteptau in zadar valurile, cativa copii, imuni la frig si la atentionarile parintilor, se jucau pe plaja. 

Ce mai e de vazut in Palavas … Biserica Saint-Pierre si gradina de langa ea – jardin Saint-Pierre (iarna deschisa pana la 18.00). Orasul e impartit in rive gauche si rive droite, partea stanga si partea dreapta, treci din una in alta pe pod, sau cu telecabina. Nu intelegeam ce rost au scaunele alea suspendate. Daca ti-e lene sa mergi pana la pod, sau de amuzament, hop in scaun. 1,50 biletul, 2 euro dus -intors.

Poti vedea orasul din trenul vesel, un tren mic si galben ce pleaca pe strazile Palavasului pe 3 rute. Una pentru turisti – portul, marea, canalul, centrul – in plin sezon de la 16.00 la 19.00 si de la 21.30 la 23.00. In rest de la 14.30 la 18.00. Biletul costa 3,10 euro, sau 2,5 pentru calatorii mai mici. Una pentru piata, miercurea, vinerea si duminica, dimineata. 2,5 euro dus-intors. Si o naveta, pentru centre ville, doar in lunile de concediu, iulie si august.