Nu plănuiam să mergem în Oppede le Vieux, dar, dacă tot am ajuns în Menerbes, am zis să dăm o fugă si la vechiul Oppede. Citisem că satul e acum părăsit și nu prea știam la ce să ne așteptăm. Oare avem unde lăsa mașina? Da oare e sigur? Ne-a bușit rîsul cînd am intrat în Oppede și am fost întampinați de terase pline de oameni, de o piață cu clădiri vechi, dar reabilitate, de magazine cu suveniruri.

Am parcat lîngă centru, lîngă casele vechi, terasate, deși scria că locurile sunt doar pentru locatari, erau goale, înca nu sunt atat de multi locuitori in Oppede, și am plecat să vedem satul-fantomă. De fapt fostul sat fantomă pentru că imediat ce și-au dat seama că istoria tragică a locului atrage ca un magnet turiștii, francezii au început să îl readucă la viață.

oppede20_fhdroppede2_fhdr

Imediat ce treci pe sub cupola veche intri in Oppede pe care îl știam eu. Oppede cel vechi, părăsit, tragic. Te trec fiori cînd te gîndești că în locurile acelea, acum năpădide de buruieni, a avut loc unul dintre cele mai sîngeroase evenimente din istoria Provence-ului.

oppede12_fhdr oppede22_fhdr

Pe scurt: în Oppede și în mai multe sate din Luberon s-au refugiat, începand cu 1450, adepții lui Pierre Valdo, se pare că se numeau valdenzi. Piere Valdo a fost un negustor bogat care, lovit de duhul sfant, sau revoltat de bogăția și decăderea morală a clerului, habar n-am, și-a împarțit averea săracilor și a început să predice Evanghelia. A adunat mii de susținători, lucru care a atras nemulțumirea Papei. Inchiziție, secte, vă dați seama cam ce-a urmat. Sate întregi din Luberon au fost rase de pe fața pamantului și mii de oameni au fost uciși în numele religiei. Au mai trecut pe acolo, înainte și după masacru, ciuma și alte lupte pentru putere care au distrus, de fiecare dată, satul. Dar vechiul Oppede a reinviat mereu si la fel face si acum.

La jumatatea secolului 17 locuitorii au început să părăsească satul de pe stîncă. Alt Oppede a luat naștere pe campie, ceva mai jos de vechiul sat. Încet, încet, vechiul Oppede a fost abandonat. În 1940 doar 6 oameni mai locuiau în sătucul de pe deal.

Abia în timpul celui de-al doilea război mondial Oppede le Vieux devine din nou “casă”. De data asta pentru mai mulți artiști și studenți atrași de istorie, legendă, clădiri vechi. Aceștia au colonizat vechile case de piatră, le-au reabilitat și apoi, cei mai mulți, le-au părăsit. Cred că acum doar casele din piața centrală sunt locuite, așa păreau, în rest totul e ca acum 100 de ani.

oppede1_fhdroppede_fhdr

După cum probabil ați înțeles deja, e imposibil să intri cu mașina. Deci o lăsăm în parcare și urcăm spre biserica din deal. A fost renovată, însa doar exteriorul, interiorul abia mai ține piept timpului. Și ține din 1500 cînd biserica a fost construită pe locul unei bisericuțe mai vechi, din secolul 12 cred. Au început deja autoritățile să strînga bani pentru renovare, se pot face donații și la intrare, sau se pot cumpăra diverse broșuri cu informații despre Oppede (am luat și eu una, de unde credeți că știu toate astea).

Săraca clădire strigă după ajutor, și repede, nu mai rezistă mult. Deja o mare parte dintre picturi au devenit invizibile iar acoperisul abia se mai ține.

oppede18_fhdr

De sus se vede Luberonul. Mai sus un pic de biserică, cu chiu cu vai mai stă în picioare vechiul castel. E legat la propriu să nu cadă. La începutul căii pavate cu piatră, ce duce spre biserica, stă un alt lăcas, la fel, rezista cu greu gravitației, Chapelle des Penitents.

oppede9_fhdr

Cred ca ar fi interesant de mers în Oppede peste cîțiva ani. Chiar sunt curioasă cum va arată. Deja de la un la altul sătucul iși schimbă fața. Autoritătile au vazut că trecutul tragic și legenda creată în jurul vechiului Oppede atrag turiști. Mă întreb însă dacă farmecul nu va dispărea odată cu lucrările de reabilitare. Om trăi și om vedea.

oppede5_fhdr oppede7_fhdr

Dacă ajungeți în Oppede, mergeți si la Menerbes, e la 1o minute, sau la Gordes, Bonnieux, Lacoste, la 20 de minute (cu mașina).