Palavas les Flots e un orasel la malul marii, la 20 de minute de Montpellier, e plaja Montpellierului pentru ca acolo locuitorii si turistii se duc sa se bucure de apa si de soare, de nins nu cred ca a nins vreodata, deci ce treaba are cu Craciunul? In general, niciuna. In particular….

palavas_fhdr

Pe langa barci, plaje intinse cu nisip fin, apa, soare cu dinti (mai mititei asa, nu chiar colti de vampir), am gasit si vin fiert, castane prajite, produse traditionale, jucarii si o trupa de mosi pusi pe cantat si dansat. Ati ghicit, am nimerit la targul de Craciun. Si pentru prima oara pe anul asta am realizat ca totusi vine Craciunul.

Aici la mine, cu exceptia ploii si a prietenului ei Mistralul, nu prea sunt semne vizibile de iarna. Poti zice ca e toamna, daca esti afara si simti gradele putine, din casa…daca nu ar fi caloriferul cald, zau ca as zice ca e vara. Curtea e verde, la fel si palmierul vecinului, se mai zareste si cite un trandafir zapacit de temperaturi si soare, ca si mine, si el, saracul, o crede ca iarna e haaat departe. Dar nu-i, e dupa colt.

Vanzatorii de “sarbatori” erau imprastiati in jurul unui turn urias – le Phare de la Méditerranée. De aceea am si gasit targul, curiosi sa vedem ce-i turnul ala alb. Ca sa urci platesti 2 euro de persoana, cu liftul, e singura posibilitate. Si cat ai zice … Palavas, esti la 60 de metri deasupra marii. La ultimul etaj e un restaurant, mai jos e zona de promenada – te plimbi in cerc cu ochii la oras si la mare.

palavas7_fhdr

Inapoi cu picioarele pe pamant, ne-am plimbat un pic pe faleza care aproape inconjoara portul plin de barci, pe plaja. Vara banuiesc ca nu-ai unde sa arunci un ac, acum doar cativa gura casca, ca si noi, se vanturau pe acolo, niste surferi asteptau in zadar valurile, cativa copii, imuni la frig si la atentionarile parintilor, se jucau pe plaja.

Ce mai e de vazut in Palavas … Biserica Saint-Pierre si gradina de langa ea – jardin Saint-Pierre (iarna deschisa pana la 18.00).

palavas11_fhdr

palavas9_fhdr

palavas1

Orasul e impartit in rive gauche si rive droite, partea stanga si partea dreapta, treci din una in alta pe pod, sau cu telecabina. Nu intelegeam ce rost au scaunele alea suspendate. Daca ti-e lene sa mergi pana la pod, sau de amuzament, hop in scaun. 1,50 biletul, 2 euro dus -intors.

Poti vedea orasul din trenul vesel, un tren mic si galben ce pleaca pe strazile Palavasului pe 3 rute. Una pentru turisti – portul, marea, canalul, centrul – in plin sezon de la 16.00 la 19.00 si de la 21.30 la 23.00. In rest de la 14.30 la 18.00. Biletul costa 3,10 euro, sau 2,5 pentru calatorii mai mici. Una pentru piata, miercurea, vinerea si duminica, dimineata. 2,5 euro dus-intors. Si o naveta, pentru centre ville, doar in lunile de concediu, iulie si august.

palavas3_fhdr

palavas8_fhdr

Palavas les Flots, fost sat pescaresc, e acum una dintre cele mai vizitate statiuni din regiunea LanguedocRoussillon. E chiar fain oraselul asa ca, daca ajungeti pe la Montpellier, e pacat sa nu mergeti macar un pic la Palavas. Chiar daca nu e vara, sa va puteti bucura de apa si plaja.

Si uite ce am gasit in drum spre Palavas – o bucata de delta.

palavas5_fhdr

Cum ajungi la Palavas les Flots:

Noi eram cu masina asa ca in cel mult 20 de minute am fost la plaja. Sunt autobuze din Montpellier pana la Perols, numarul 28, sau tramvaiul 3. De acolo fie mergeti pe jos, se pare ca mai faceti cam 15 minute pana la plaja, fie urcati in alt mijloc de transport, 131.

Citește și O zi în Montpellier