Voi nu va intrebati niciodata cum va arata lumea peste 10, 20, 50 sau 100 de ani? Eu chiar ma gandesc uneori, desi ma apuca groaza cand ma uit ca nu mai incapem unii de altii, asa ca prefer sa ma intreb oare cum vor arata in viitor orasele mari, turistice, ce vor mai scotoci mintile arhitectilor.

Asta si apropo de faptul ca francezii nu stiu ce sa-i mai faca vestitului turn Eiffel care atrage turisti din ce in ce mai putini (comparativ cu anii trecuti si din ce vad francezii in globul de cristal, mai exact statistici si previziuni). Se pare ca, dupa ce l-au umplut de beculete, urmeaza sa fie imbracat in verde. Schelele care odinioara au uimit lumea, si continua sa o faca desi nu mai sunt de mult un record, vor fi acoperite de plante.Un fel de eco turism. E la stadiul de plan, din cite stiu, si unii il contesta.

Poate va intrebati cum va arata Parisul peste 25 de ani. Le Figaro a cerut celor mai promitatori arhitecti ai momentului sa isi imagineze Parisul in 2037. 8 arhitecti si-au inchipuit metamorfoza Parisului si rezultatul e cel putin uimitor. Nu pare mult, la urma urmei nu-s 50 sau 100 de ani, si probabil ca toate planurile tinerilor arhitecti vor ramane la stadiul de vis, dar nici nu va puteti inchipui ce poate “construi” mintea unui om in citeva zile.

Stitched Panorama

Turnul Eiffel, deasupra cerul, dedesubt un muzeu urias.

La Tour Eiffel dans sa bulle.

Dar de-o orezarie la Tuileries ce ziceti?

Bons baisers des Tuileries.

Sau poate o vila pe Trocadero. Cu gradina, piscina si vedere la turn.

Au Trocadéro, un curieux habitat pour millionnaires.

Si daca tot veni vorba de locuinte…La capitolul cazare Parisul e un chin. Apartamente putine si extrem de scumpe. Citisem intr-o carte o chestie tare amuzanta, si cred ca nu e departe de adevar, singura solutie sa iti gasesti o cazare la Paris e sa te cuplezi cu o frantuzoaica/un francez. Dar arhitectii s-au gandit si la asta. Au in plan sa umple strada Rivoli de apartamente. Dar cum sa construiesti si sa ai si grija de mediu? Totul e posibil, trebuie doar sa vrei:

Rivoli Green.

Si daca tot am ajuns la verde, ce ati zice de o periferie transformata in …gradina de legume? Asta nu suna rau, dar e oare posbil? Habar n-am, insa imaginatia devanseaza oricum punerea in practica si nimic nu-i poate sta in cale.

Le Grand Paris du maraîcher.

Se pare ca in 2028 Parisul va fi gazda jocurilor olimpice. Anul acesta Londra a ridicat stacheta, brazilienii se lauda ca ne vor lasa muti in 2016, si cine stie ce mai urmeaza. Deci Parisul trebuie sa tina pasul, ba mai mult, trebuie sa rupa gura targului (ca doar cunoastem marfa frantuzeasca). Ce ziceti de un stadion olimpic vizibil de pe luna? Iar dupa jocurile olimpice locul va fi transformat in spatiu de locuit, cu apartamanete, locuri de joaca, gradini, si un centru comercial.

La Gare de l'Est, village olympique.

Acum ce sa zic…mie mi-a placut Parisul asa cum e el si cred ca istoria, cu podurile si cladirile vechi, fiecare cu povestile lor,  e cea care cantareste cel mai mult in farmecul orasului iubirii. Dar nici Place de la Defence nu mi s-a parut rea deloc, dimpotriva. Si oricum viitorul vine peste noi, fie ca vrem sau nu, asa ca cine s eu sa stau in fata evolutiei. Chiar daca mi-e greu sa imi inchipui o orezarie la  Tuileries. Plus ca Parisul, spre deosebire de Londra sau Berlin, nu prea a amestecat lucrurile, nu prea vezi zgarie nori linga biserica veche de sute de ani, sau spatiu comercial, venit parca din viitor, perete in perete cu o cladire istorica. Oricum, stati linistiti, cele mai multe proiecte sunt utopice.

 

PS: plimbarea noastra la Paris, aici. Poate vrei sa afli ce poti face la Paris fara sa cheltui un euro. Am povestit aici. Acest articol a aparut si pe site-ul Adevarul.

(sursa: Le Figaro)