Nu s-a daramat desi au trecut peste el mai mult de doua mii de ani. Romanii astia, cand faceau o treaba, o faceau bine. Atat de bine incat ne uimesc si astazi.

pgard

Pont du Gard a fost construit pentru a alimenta cu apa populatia din Nimes. Avea, initial, in jur de 50 de kilometri, are 48 de metri inaltime (este cel mai inalt apeduct construit de romani), iar unele pietre folosite la contructia sa cantaresc aproape 6 tone! Cum a fost construit un asemenea gigant cu tehnologia de atunci? Cat a durat? Citi oameni au lucrat la el? Nu stim exact. Stim insa ca sta si astazi in picioare. Nu integral, e adevarat, dar ce a ramas e de ajuns sa ne faca sa exclamam – wow! Tehnic si estetic este “ceva”.  Ceva ce merita vazut daca ajungeti in zona Nimes sau Avignon.

Probabil ca cel mai indicat este sa inchiriati o masina, daca nu aveti una. Mergeti spre Uzes sau Remoulins si veti vedea indicatoare spre Pont du Gard, partea stanga sau dreapta a raului. Nu cred ca e important daca e stanga sau dreapta, in ambele locuri sunt parcari si puteti traversa oricum dintr-o parte in alta (daca nu aveti prea mult timp la dispozitie sau nu aveti chef sa mergeti pe jos, optati pentru partea dreapta). “The more the merrier”, pentru ca platiti per masina, nu de persoana, la intrarea in sit – 15 euro. Si cu programare, din mai pina in septembrie, aveti posibilitatea sa urcati si la nivelul superior al podului.

Sit-ul se intinde pe o suprafata destul de mare asa ca va puteti plimba in voie, pe traseu veti descoperi mai multe “point du vue” de unde sa admirati apeductul, sunt si trasee pentru biciclete, spatii pentru picnic, restaurante, un muzeu… deci activitate pentru cel putin 3 ore.

Si daca aveti timp puteti sa porniti pe urmele apeductului. Veti descoperi intre Uzes, Remoulins si Vers, canale, bazine, pietre care vorbesc, care ne arata o bucatica din lumea de altadata.

IMG_1233.JPG IMG_1237.JPG IMG_1171.JPG IMG_1174.JPG IMG_1176.JPG IMG_1178.JPG IMG_1190.JPG IMG_1200.JPG IMG_1205.JPG IMG_1220.JPG

Pont du Gard se afla in departamentul Gard, la aproximativ jumatate de ora de Nimes si Avignon, si la o ora si jumatate, maximum 2 ore, de Marsilia (toate au aeroporturi, dar din Romania probabil Marsilia e cea mai buna varianta, daca nu singura).

Alte locuri din Gard (vazute de noi, evident, ca asa ele-s multe): Aigues Mortes (la o ora), Le Grau-du-Roi (tot o ora de mers cu masina), Uzes (cam 30 de minute), Tarascon si Beaucaire (tot la vreo jumatate de ora).