Nu vă duceți cu gândul la ploaie, întuneric și la materia plângând, Port Grimaud e un oraș lacustru de lux, pe malul mării, scăldat de soare. De ce zic de lux? Păi în primul rând pentru că întregul orășel a fost proiectat de un arhitect. Apoi pentru că fiecare casă are două parcări – una pentru mașină și una pentru barcă/iaht, în funcție de ce are francezul în dotare. Și fiecare casă e unică, deși nu e foarte evident, totul e făcut discret, nicio locuință nu seamănă total una cu alta.

port grimaud

În anii 60, cele 90 de hectare, pe care se întind acum aproximativ 2 400 de clădiri, erau o semi mlaștină plină de stuf și de țânțari. După nici 10 ani apărea Port Grimaud. François Spoerry se numește arhitectul care a realizat proiectul. Tot el e responsabil și pentru alte orășele pe apă din Mexic, Japonia sau SUA – Port-Liberté, din New York.

Chiar dacă orașul e relativ nou și e rezultatul unui plan bine gândit, zici că e vechi de când… Saint Tropez, de exemplu, că tot sunt vecini. Totul a fost făcut pentru a da impresia de vechi, de construcție spontană. Casele respectă  arhitectura locală, provensală, sunt făcute cu materiale speciale, culorile sunt cele tradiționale, aceleași obloane, ba albastre, ba cărămizii sau verzi, aceleași străduțe pietruite, chiar și o biserică veche, așa că poți fi ușor păcălit.

Cred că francezii sunt fascinați de Veneția. Altfel nu-mi explic de ce o mulțime de orășele franțuzești se cheamă ba Veneția franceză, ba Veneția provensală. Vă dați seama că Port Grimaud nu putea fi decât mica Veneție provensală.

Umbrit de mai celebrul Saint Tropez, Port Grimaud se laudă totuși cu vreo 500 000 de vizitatori anual (conform site-ului de turism). Noi nu am fost în sezon deci era o liniște de mormânt. Obloanele trase, niciun val nu mișca apa populată de bărci, nicio pală de vânt nu bătea frunzele picate pe străduțele din piatră. Dar probabil că vara e plin. Am tras concluzia asta după ce am văzut parcările – multe și mari. Poate și pentru că micul port de lux e o soluție mai simplă de a ajunge la Saint Tropez.

V-am mai povestit eu ce cozi sunt vara pe autostradă, drumul spre Saint Tropez e blocat, mașinile înaintează cu greu, până ajungi acolo îți trece și de plajă și de Bono. Dar există varianta mai simplă și mai rapidă. Te duci la Port Grimaud și apoi treci apa. Cam 20 de minute, 6 euro (12 dus-întors). Există două companii care leagă, pe apă, orașele din zonă – la Navette și les Bateux Verts. 

 

Dacă e foarte aglomerat e posibil să nu puteți intra cu mașina în Port Grimaud, oricum orașul nu e mare. O plimbare lejeră printre apă și pământ, case și bărci, spre fâșia de plajă de unde se zărește și vedeta zonei, Saint Tropez. Dacă mă întrebați pe mine, e mai fain Port Grimaud ca Saint Tropez.  Îmi pare rău că nu am ajuns și în Grimaud, orașul vechi, aflat la 10 minute de mers cu mașina.

Port Grimaud e la 10 minute, cu mașina, de Saint Tropez și Sainte Maxime, la cel mult o oră de Hyeres și Toulon, la maximum o oră și jumătate de Cannes și Nisa.

 

PS. ne auzim pe pagina de facebook a vacanțelor