Inainte de a ajunge la minunatia de pe deal –Moustiers Sainte-Marie – ne-am oprit la vecinul Greoux-les-Bains. Fosta asezare romana, Gréoux-les-Bains era vestit pentru apele termale. Dupa romani…potopul si abia in secolul 19 localitatea si-a recastigat statutul de statiune termala. Acum nu mai e chiar atat de celebra, incearca din nou sa atraga turisti cu izvoarele termale, cam greu probabil cand concurezi cu Moustiers Sainte Marie sau Sainte Croix.

Dar chiar daca nu e cocotat pe deal, si nu are nici vreun lac turcoaz, oraselul nu arata rau deloc, e chiar simpatic. L-au umplut de flori, e curat, e plin de terase cu preturi bunicele (in jur de 11 euro meniul zilei), e foarte primitor si relaxat.

Are un castel vechi din secolul 12. Am urcat si noi spre el, insa nu am putut intra, era inchis pentru renovare. Din cate am inteles e deschis doar vara, seara, cand se transforma in cinema in aer liber. Dar nu pot spune ca am urcat degeaba, stradutele pietruite, pline de case vechi, cu niste curti mici si frumos aranjate, sunt chiar dragute. E plin de fantani, unele foarte vechi, atentie, apa nu e potabila, ca la Moustiers. Mi-au atras atentia bisericuta din centru, de langa primarie, si parcul de la iesirea din oras, spre Riez.

Oraselul nu e mare, poate fi vazut in jumatate de zi, dar cred ca poate fi un loc de pornire catre cele doua localitati pomenite mai sus, catre Verdon, sau catre platoul Valensole (cam 30 de minute), am vazut o multime de case care aveau camere de inchiriat. 

 

Valensole: lavand? cât vezi cu ochii

 

Soc – nu am avut probleme cu parcarea! Mai sus un pic de parcul verde am gasit o parcare uriasa, aproape goala, si gratis. Apropo de asta, in majoritatea oraselor mici sau chiar in unele sate, parcarile sunt gratuite in weekend, in zile de sarbatoare sau dupa ora 19.00.

 

Am plecat apoi spre Moustiers Sainte Marie. Pe traseu, intre Greoux les Bains si Riez, ne-au atras atentia niste indicatoate: vizitati castelul, vizitati castelul. E vorba de castelul de la Allemagne en Provence. Hai! Crezi ca e asa simplu sa vizitezi un castel? Cred ca poti vedea castelul ala doar daca ai noroc sa nimeresti la program sau iti doresti foarte mult sa il vezi si te prezinti acolo la ziua si ora exacta. E deschis publicului doar de la 16.00 sau 17.00, in iulie, august si pana la jumatatea lui septembrie, zilnic (fara luni). Sau sambata, duminca si in zile de sarbatoare, din aprilie pana in iunie. Sau in al treilea weekend din septembrie si pe 2 noiembrie. E privat si oamenii aia locuiesc acolo deci cred ca de aia programul e asa …restrictiv.  Biletul costa 7 euro pentru adulti si 3 euro pentru copii.

Allemagne en Provence, pe romaneste Germania din Provence, nu m-a impresionat cu nimic. Satul e mic, vechi, are o piata mare, in centru, unde sta de veghe un turn, iar mai jos un pic sunt cateva terase. Probabil ca singurul lucru care merita vizitat e castelul. Sau ce-i prin jur – e foarte aproape de platoul Valensole, de Moustiers Sainte Marie, de Sainte Croix du Verdon, de Gorges du Verdon.

Verdon: Provence spectaculoas?

Cum ajungi la Greoux les Bains – de la Marsilia sau Aix, cu autobuzul (vad ca opreste si in Allemagne), sau cu trenul, orasul e la o ora de Marsilia si la vreo 40 de minute de Aix en Provence.

 

PS. am scris despre Verdon si satele lui si pe blogul Adevarul