Urasc frigul! Racesc, detest sa ma imbrac gros, sa-mi pun pe mine zeci de haine, frigul imi provoaca nu doar frisoane, ci si pete pe fata, imi place ninsoarea doar de Craciun, apoi sa dispara rapid, hocus pocus. Ce mai tura vura, daca ar fi dupa mine, as decreta vara tot anul. Nu neaparat o vara caniculara, dar o vara calduta. Adica ma multumesc si cu 25 de grade, hai 20, treaca de la mine. Si dupa zilele astea uracioase asa m-a luat un dor de vara!

Dar macar virtual pot ramane la vara. Asa ca m-am gandit, daca te tenteaza Provence, cu lanurile ei mov, cu satele superbe, cocotate pe stanci, cu randurile parca infinite de vie, dar vrei si plaja, sa iti povestesc de niste locuri unde le poti avea pe toate.

 

 

Capitala regiunii Provence-Alpes-Cote d’Azur e Marsilia, asadar sa incepem de aici, chiar daca nu m-am documentat la fata locului, pentru ca nu sunt neaparat fan Marsilia, nu i-am incercat plajele. Dar ca turist cred ca pe langa oras, daca e vara si ai mai mult timp la dispozitie, merita sa dai o fuga si la plaja. Plaje, ca-s mai multe. Le gasesti aici.

In schimb am fost in golfuri, les Calangues de Marseille. E mult mai liniste si apa e foarte calda. Mistralul, vantul care trece de la adieri usoare la smuls copaci pe nepusa masa, capituleaza in fata stancilor uriase care parca pazesc Mediterana. Si asa ajungem la alta bila alba, peisajele. Dar nu o sa gasesti nisip, va trebui sa te multumesti cu stanci si pietricele. 

La jumatate de ora de Marsilia e Cassis. Orasul e la malul marii, deci e numai bun de plaja, dar are si farmecul provensal. Portul cu barci colorate, stradutele pline de restaurante, casele cu obloane albastre, napadide de flori, castelul de pe deal, transformat in hotel, ce mai, un loc incantator. Dar, vara, plin ochi. 

La cateva minute de Cassis e La Ciotat. Nu e atat de frumos sau celebru ca vecinul sau, dar e ceva mai ieftin. Se poate face plaja in port, e si o biserica draguta langa, portul nu arata nici el rau. Te sfatuiesc sa mergi, spre La Ciotat, pe Route des Cretes. Privelistea e fabuloasa. Noi am oprit masina de nu stiu cite ori pentru a admira de la inaltime Marsilia, golfurile, Insula Verde, Cassis.

 

Spectacolul de lâng? Marsilia: Cassis, golfurile Marsiliei ?i Route des Cretes

 

Tot din Marsilia, trenurile vacantei, Cote Bleue, sau autobuzele, te  duc spre alte locuri perfecte pentru plaja: 

Sausset les Pins sau Provence cu apa. Micul oras de pe coasta albastra este foarte dragut si numai bun pentru plaja, si nu numai. Portul este foarte simpatic si colorat, plaja e curata, faleza te indeamna la plimbare, la fel si drumul care leaga Sausset les Pins de Carro. Daca iti plac fructele de mare, te poti opri la unul din multele restaurante de pe malul marii. Meniul zilei e intre 9 (daca vrei mancarea lor traditionala de vara – moules et frites, adica scoici si cartofi prajiti) si 15 euro. Si pe malul apei sunt si cateva hoteluri dragute. Nu e o idee rea de cazare, Sausset les Pins. De ceva vreme s-a transformat intr-o mica statiune, vara e plin de turisti. E la 40 de kilometri de Marsilia si la 15 km de Martigues, la mai putin de o ora de Miramas, Salon de Provence si Arles.

Niolon. Nici nu stiu cum sa-i zic, sat, oras, golf? E mic, mic, are citeva case aruncate pe ici pe colo pe stanci, doua restaurante si un port micut. Din statia de tren cobori spre orasel si, de sus, vei vedea micul port. Niolon e ideal pentru cei pasionati de plimbari, pe jos sau pe bicicleta.

Fos sur Mer. Plaja e destul de maricica, e mereu plina, dar nu ca la Mamaia, adica mai gasesti un loc decent. Numai ca vei sta tolanit la soare cu ochii in… combinat. Am mai zis, unde e mare e si vreun plant industrial. Nu rata orasul vechi. 

Port de Bouc. Aici plajele sunt mici, cu pietricele. E la 10 minute de Fos. Drumul vechi, care le lega inainte de constructia autostrazii, te duce din plaja in plaja. In rest, Port de Bouc se mai lauda cu un port plin de barci si restaurante (unele deschise doar vara) si cu fortul vechi din mijlocul marii – Fort de Bouc. Poate fi vizitat insa doar cu programare, la Oficiul de Turism.

Carry-le-Rouet. Fost sat pescaresc, acum un locusor numai bun de plaja, plimbare si de gustat bunatatile de Provence. Portul e mic, la fel si plaja, dar e pitoresc.

Carro. La fel, mic si cochet. Portul din Carro e cunoscut inca din antichitate. Si inca mai gasesti barcile mici si vechi ale pescarilor. Are si o piata de peste destul de cunoscuta. In sezon, parcarea se plateste, 2 euro, dar cei mai multi parcheaza la citiva pasi, pe un drum perpendicular cu autostrada.

La Couronne. Aici, ca si la Carro, apa e ceva mai calda pentru ca Mistralul nu o atinge cu adierea lui rece, in unele zile de-a dreptul turbata. Zona e preferata de surferi. La distanta de citeva minute, cu masina, e Plage de Sainte Croix. Acolo sunt si doua campinguri destul de mari, cu preturi, zic eu, bunicele. Cele doua orasele, Carro si La Couronne, tin de fapt de Martigues, asa ca mica Venetie din Provence se lauda ca e oras balnear. Orasul nu are nici macar iesire la mare, apa pe care parca pluteste, nu e Mediterana, ci o laguna, Etang de Berre, dar comuna Martigues include si cele doua orasele de la malul marii.

Si totusi chiar si in Martigues, orasul, nu comuna, se gaseste o plaja, cea din Parc de Figuerolles. Multa apa, dar nu de mare, o plaja uneori atat de alba incat zici ca nisipul e alb, daca te uiti mai de aproape vezi insa ca e vorba doar de scoici macinate de valuri, o padure plina de locuri de joaca, spatii pentru jogging, pentru biciclete, tot ce vrei.

Martigues e la aproximativ jumatate de ora de Marsilia. Din Martigues, in mai putin de o ora, ajungi la Arles, intr-o ora jumatate, maximum, esti in Avignon sau Luberon, in cel mult oua ore la lanurile mov din Sault. Dar pina acolo e Aix en Provence (jumatate de ora cu masina, exista si TGV-ul, sau autobuze),  inca 10 minute si ajungi in Salon de Provence si apoi in Saint Remy (aproximativ o ora). Si daca ai ajuns in Saint Remy, poti da o fuga si la cetatea de pe deal: Les Baux de Provence.

Coasta albastr?. Sudul Fran?ei cu trenul

Mai multe despre Coasta Albastra si despre cum poti ajunge in oraselele ei aici.

 

Saintes Maries de la Mer: Provence, Camargue si mare. Deci cam tot ce-ti poti dori de la o vacanta in Sudul Frantei. In mai putin de o ora esti in Fontvieille sau in Les Baux de Provence. E si aproape de Arles, cam 40 de minute. La o aruncatura de bat e si Camargue care are, pe langa delta, si plaje. 

Plajele din Camargue: Plage de Beaduc, spre Salins-de-Giraud, plage de l’Espiguette (in Grau du Roi) sau plage de Piemanson. Sunt semi salbatice, luuungi, bune si pentru camping, bicicleta, kayak.

 

Camargue: doar natur?

 

Port Saint Luis du Rhone: plaja cat vezi cu ochii. E la 40 de minute de Martigues, Arles si Miramas, si la aproximativ o ora de Marsilia. Orasul nu e cine stie, si nu recomand cazare acolo, dar plaja….e altceva. Plaja Napoleon, despre ea e vorba, e imensa. Oricat de multa lume ar fi nu e niciodata aglomerata. E salbatica, adica nu te astepta sa gasesti sezlonguri, umbrele sau terase, cel mult un comerciant ambulant care vinde racoritoare si sandwich-uri. Intinderea parca nesfarsita de nisip e „animata” doar de pescarusii care cersesc mancare si de rotile tractorasului care trece peste ea zilnic. Si, daca e vara, de sute de amatori de soare, apa si sport, mai multi francezi si mai putini turisti, locul nu e foarte cunoscut. Incepand cu luna iunie se plateste bilet de intrare, 3,50 euro (daca vrei sa intri cu masina, o poti lasa in parcare, afara).

Ziceam ca plaja e nesfarsita. Noi am mers dintr-o parte in alta, si tot nu i-am dat de capat deoarece „capatul” isi continua drumul prin delta, Camargue. In drum spre plaja exista si o pista de biciclete. Noi mai lasam uneori masina in oras si mergema cu bicla spre mare, cam 40 de minute. Ultima oara batea vantul atat de tare incat am zis ca nu mai ajungem inapoi. Pe traseu, Camargue isi arata o parte dintre frumuseti. 

Cu asa o plaja si cu o bucata maricica de Camargue in zona ma intreb cum de orasul e atat de anost. Doar biserica din centru, cladirea oficiului de turism si portul ies in evidenta. E ceva mai nou, poate si de aceea. Avantajul: parcari din plin. Si gratuite. Unde e mare e, deseori, si industrie. Asa ca de la Port Saint Luis, ca si de la Fos si Port de Bouc, se zaresc combinatele uriase unde locuitorii castiga o paine. Mai e o plaja, Olga, nu o recomand, e aproape de zona industriala, printre case, e cu pietre, si mult mai mica.

 

Verdon: apa, dar nu de mare. O regiune incredibil de frumoasa. Apa care serpuieste printre dealuri si munti, case cocotate pe stanci, lavanda, plaja… Plaja e cu pietricele, apa e calda, e lac, nu mare, e ideal pentru cei care iubesc sporturile de apa. Mai multe aici. E vecin cu Luberonul asa ca te poti bucura de amandoua, sunt superbe ambele zone. Si la o aruncatura de bat e si platoul Valensole, lavanda, lavanda si iar lavanda.

Toulon e o alta varianta, desi nu e cunoscut in special pentru plaja. Les plages du Mourillon sunt cele mai cunoscute, poti ajunge la ele cu autobuzul. Apoi am vazut ca mai au 3 plaje: Plage de la Mître, Méjean si Magaud. In plus, oraselele vecine au nisip si apa cit cuprinde: La Seyne sur Mer, Les Sablettes, Tamaris sur Mer, Saint Mandrier. 

Si o alta locatie care se incadreaza perfect in post-ul nostru: Hyeres. E linga Toulon si e superb. Provence fara lavanda, dar cu hectare de vie si livezi, cu case vechi pe care se agata nu doar celebrele obloane albastre, verzi sau caramizii, ci si flori de toate culorile. Si in jurul sau, la minimum jumatate de ora, maximum o ora, sunt cele 3 insule ale orasului. Par perfecte pentru plaja. Si evident Coasta de Azur. Dar asta o lasam pe alta data.

Prin Sudul Frantei: Toulon si Hyeres

____________________________________________________

Sa recapitulam: Marsilia – are plajele ei, golfurile, plus Cassis.

Aix en Provence: cele mai apropiate plaje sunt cele din Martigues, adica Carro, La Couronne, Sausset le Pins. Sau cele din Marsilia.

Avignon: cele mai apropiate plaje par a fi cea de la Le Grau du Roi, o ora si un pic, cele din Saintes Mairies de la Mer si Port Saint Louis, cel mult o ora si jumatate,cu masina, cele din Marsilia sau Cassis, o ora jumatate-doua.

Toulon & Hyeres:

Spor la planuit!